Mój szczeniak podgryza stopy i łydki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

3 dni temu adoptowałam Maïę ze schroniska.

Według schroniska ma około 3 miesięcy (mamy wizytę u weterynarza w poniedziałek, więc pewnie dowiem się czegoś więcej...)

To ogólnie bardzo grzeczna suczka, która już zdążyła się przyzwyczaić do domu i ogrodu. W większości przypadków reaguje na swoje imię, kiedy ją wołam, i czeka, aż wyprowadzę ją na siku (z kupą jeszcze nie do końca nam wychodzi, ale wiem, że z czasem to przyjdzie 😌).

Bardzo dużo podgryza, zwłaszcza stopy i kostki! (Rąk już prawie nie gryzie dzięki łagodnej metodzie znalezionej na forum). Stanowcze „NIE” i dawanie jej zabawki w zamian działa tylko na 30 sekund, a potem znowu wraca do ataku... W takich sytuacjach, gdy jest już zbyt pobudzona, izoluję ją samą w pokoju na jakieś 10 minut, żeby się uspokoiła, ale dzisiejszego wieczoru musiałam to zrobić już dwa razy.

Uspokoiła się, ale 2 minuty później próbowała wskoczyć na kanapę (nie wolno jej), żeby łapać mnie za stopy, zawzięła się na koc i próbowała go kilkakrotnie ciągnąć (nie odpuściłam, trzymałam koc, mówiąc „puść” i lekko go pociągając, aż w końcu puściła), a na koniec zignorowałam ją, gdy tylko próbowała się wspiąć na kanapę. W końcu się uspokoiła i położyła w swoim legowisku. (Jest jeszcze za mała, żeby wskoczyć na kanapę, ale niedługo to się zmieni!).

Szukam więc porad, jak sprawić, by zrozumiała, że nie wolno jej gryźć stóp i kostek ani uwieszać się na nogawkach spodni. Robi to, gdy idę, a nawet gdy stoję w miejscu.

Wiem, że potrzeba mnóstwo cierpliwości, jestem gotowa poświęcić jej tyle czasu i energii, ile trzeba, ale kiedy jest taka uparta i zadziorna jak dzisiaj, czuję się bezsilna...

Z góry dziękuję za Wasze cenne rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zobaczysz, szybko staniesz się ekspertką od zamiany „łupu” – czyli podsuwania dozwolonej zabawki w miejsce zakazanego przedmiotu. Twój szczeniak błyskawicznie załapie, że lepiej wybierać to, co pozwala na fajne, wspólne spędzanie czasu z Tobą.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ok, dziękuję bardzo, na pewno skorzystam z waszych rad. 😁
    Przetłumaczony francuski
    G
    Gragra Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, musisz sprawić, żeby puściła, i powiedzieć jej „Nie”. Daj jej w zamian jakiś gryzak. Musisz być po prostu bardziej uparta od niej.

Bądź gotowa robić to tak długo, jak będzie trzeba (nawet 20-30 minut), aż się zmęczy (może pomóc wyjście z nią na chwilę, żeby rozładowała nadmiar energii). Z czasem będzie łapać o co chodzi coraz szybciej, za każdym razem gdy będziesz powtarzać to ćwiczenie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za radę... Czyli nawet jeśli w tej konkretnej chwili szarpie koc i powarkuje w moją stronę, to mam ją ignorować?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Uważaj z tym kocykiem – nie powinno się przeciągać z psem, gdy jest jeszcze taki młody. Szczęka nie jest jeszcze w pełni ukształtowana, a te malutkie zęby mleczne są bardzo delikatne... Niepotrzebnie narażasz zdrowie swojego malucha. Poza tym, jeśli ona ciągnie, a ty odpowiadasz tym samym, to dajesz jej dokładnie to, czego chce, czyli „zabawę z tobą”. Najlepiej więc zignorować takie zachowanie i pobawić się z nią dopiero wtedy, gdy się uspokoi.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To prawda, pracowałam całe popołudnie (wyszłam o 13:30, wróciłam o 20:30), więc była sama przez dłuższy czas. To może wyjaśniać jej silne pobudzenie i to, jak bardzo domagała się uwagi po moim powrocie... Dzięki za wasze rady!
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ona potrzebuje, żebyście częściej się z nią bawili.

Ale to Wy musicie przejmować inicjatywę: jeśli więc zacznie Was niefajnie podgryzać, odwróćcie się do niej plecami i zostawcie ją samą na 4 minuty. Potem jednak zaproście ją do wspólnej zabawy i zachęćcie do gryzienia jednej z jej zabawek – wspólne spędzanie czasu w ten sposób jest dla szczeniaka bardzo ważne.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Próbowałam już tego – kiedy łapie za łydki, po prostu idę dalej, ale ona tak wtedy ciągnie, że naprawdę ciężko się tak idzie... Czasami przy tym jeszcze powarkuje...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam u siebie psiaka na domu tymczasowym, który bardzo lubi podgryzać ręce itd... Czytałem, że najlepiej jest go wtedy całkowicie ignorować i po prostu zająć się czymś innym :)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post