Moja suczka nie akceptuje szczeniaka

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mam suczkę, mieszankę spaniela z seterem. Jest u nas od ponad dwóch lat, ma cztery lata i wzięliśmy ją ze schroniska – jak to często bywa, ma za sobą trudną przeszłość...

Razem z moją partnerką marzyliśmy o drugim piesku, samcu tej samej rasy (również mix spaniela i setera). Od 5 dni jest już z nami – ma dwa miesiące, więc to taki mały wariat ;) (Wcześniej radziliśmy się u weterynarza, który doradził nam właśnie samca, biorąc pod uwagę charakter naszej suczki).

W domu moja suczka patrzy na niego spode łba, nie schodzi ze swojej kanapy (wiem, wiem...) i jak tylko mały podchodzi, żeby się pobawić albo po prostu przechodzi obok, to na niego warczy. Przestała się poruszać po mieszkaniu tak swobodnie jak wcześniej... Widać, że jest cała w nerwach. W niedzielę wieczorem nawet go zaatakowała – na szczęście nic mu się nie stało, skończyło się na „uszczypnięciu”, ale teraz po prostu się boimy.

Na spacerach go ignoruje, a jak tylko on się zbliża, to odchodzi.

Z góry dziękuję za wszelkie rady albo podzielenie się waszymi doświadczeniami.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

No tak, zwierzaki są zupełnie jak ludzie – niestety zazdrość jak najbardziej istnieje u naszych czworonożnych przyjaciół... Ale spokojnie, za jakiś czas wszystko wróci do normy, jeśli tylko dopilnujesz, żeby nie dawać im powodów do zazdrości.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przyzwyczai się... dajcie jej po prostu trochę czasu.....

Przez dwa lata była u Was jedynaczką... a teraz nagle ma towarzystwo drugiego psa...

Musicie ich pilnować, dopóki wszystko się nie poukłada....

Przede wszystkim nie róbcie między nimi żadnych różnic..... każdemu po smaczku, tyle samo głaskania i przytulania.

Kiedy głaszczecie samca, zawołajcie suczkę łagodnie i zachęćcie ją, żeby podeszła sama z siebie.

Za jakiś czas..... będą najlepszymi przyjaciółmi na świecie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No cóż... Gdybyś zapytał o radę przed wzięciem szczeniaka, to powiedzielibyśmy Ci, żebyś sprawdził, czy Twoja sunia jest towarzyska wobec innych psów – zarówno na zewnątrz, JAK I u siebie w domu – i żebyś zapoznał ją z maluchem, zanim go weźmiecie. Teraz, skoro już jest po fakcie, to trudno powiedzieć; Twoja sunia może być typową „jedynaczką” albo po prostu nie jest zbyt socjalna. Czy gościliście już wcześniej u siebie inne psy (znajomych, sąsiadów, rodziny czy na przechowanie)?
    Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post