Moja sunia otwiera drzwi, co robić?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Chciałabym się dowiedzieć, co powinnam zrobić, kiedy moja sunia sama otwiera sobie drzwi? I co zrobić, żeby przestała to robić?

Moja psinka to roczna suczka, mieszaniec border collie z labradorem. Otwiera drzwi w ten sposób, że jedną łapę opiera o ścianę, a drugą o klamkę.

Przez to musimy zamykać niektóre pokoje w domu, ale część drzwi nie ma zamków, więc boimy się, że wejdzie i wszystko zniszczy.

Z góry dziękuję za wasze rady!

Moja sunia otwiera drzwi, co robić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

To post sprzed 7 lat!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Klamka w górę. Klamka w dół. Lady, moja 12-miesięczna sunia, i tak otwiera drzwi. Zamontowałam okrągłe gałki. Działa. 👏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Twoja sunia nauczyła się już, jak dostawać się do reszty domu, i ani reprymendy, ani tresura tego nie zmienią. Daje się przyłapać, gdy jesteś w domu? No dobrze, ale co się stanie, gdy wyjdziesz?... Żeby uzyskać natychmiastowy efekt, skorzystaj z rad innych forumowiczów: odwróć klamki pionowo albo zamontuj okrągłe gałki... Victoria Chasle Castillo Behawiorystka http://www.1001comportements.com http://1001comportements.over-blog.com
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Naucz ją, że tak nie wolno: mów stanowcze „nie”, gdy złapiesz ją na gorącym uczynku, i odprowadź ją z powrotem do pokoju. Jeśli zostanie w środku i nie będzie otwierać drzwi, koniecznie ją pochwal.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Niewiele da się zrobić, poza nauczeniem jej, żeby robiła to na komendę, a nie wtedy, kiedy sama o tym zdecyduje! Próbowałam z przekręcaniem klamek, ale Miko i tak otwierał, a że dziewczyny przestały ogarniać, jak to się robi, to go o to prosiły!! Teraz Miko jest już w psim niebie, ale choć się nie znali, musiał przekazać gen „otwierania drzwi” Comète. Ona potrafi otworzyć i pchnąć, ale nie umie pociągnąć drzwi do siebie, więc prosi o pomoc Sokette albo Rani – one nie wiedzą, jak nacisnąć klamkę, ale za to świetnie sobie radzą z ciągnięciem!!! Taka psia praca zespołowa, można powiedzieć!!!!
    Przetłumaczony francuski
    Sylviane86
    Sylviane86 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ach, te border collie, zawsze rozpiera je energia, a w dodatku jeszcze mieszanka z labradorem... No tak, jak pisał diabolo, najlepiej zamontować okrągłe gałki zamiast klamek... albo uciąć psu łapy LOL. Niewiele da się tu zdziałać poza nauką i wychowaniem. Jak będziesz go upominać, to w końcu powinien zrozumieć. Ma dopiero rok, więc w głowie ma jeszcze pstro, to typowy psi nastolatek – wszystkiego ciekawy i niezły z niego łobuziak... Musisz czasem podnieść głos i wyraźnie dać mu do zrozumienia, że tak nie wolno...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Możesz zablokować drzwi od zewnątrz klinem do drzwi. Tak właśnie robię, kiedy chcę wziąć prysznic W SPOKOJU! Nawet jeśli pies jest silny, to nie ma obaw. Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mógłbyś założyć jakiś zamek, wtedy nie da rady wejść, ale to pewnie będzie uciążliwe – otwieranie i zamykanie go za każdym razem, gdy przechodzisz do innego pokoju.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Yyy... naucz go jeszcze je zamykać! (śmiech)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Albo zamontuj okrągłe gałki, które trzeba przekręcić, tak jak w amerykańskich domach.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post