Moja sunia zjadła zgniłe mięso

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

W czwartek wyszłam pobiegać z moją sunią.

Zauważyłam, że nad czymś się zatrzymała i dłuższą chwilę tam węszy. Od razu poszłam sprawdzić, o co chodzi.

Ona jadła (tak mi się wydaje) mięso, ale wyglądało bardzo źle.

Rodzaj bardzo ciemnego mielonego o potwornym zapachu, z pleśnią, wręcz w stanie rozkładu. Odciągnęłam ją stamtąd i przykryłam to czymś, żeby więcej tego nie jadła.

A ona zaraz potem dorwała się do kolejnego świństwa. Nie wiem nawet, co to było. Wielka kupa brązowej, gęstej mazi z pleśnią i mnóstwem chrząszczy – to było naprawdę obrzydliwe. Zapięłam ją na smycz i wróciłyśmy do domu.

Boję się, że mogła złapać jakąś chorobę. Czy powinnam się martwić? Czy powinnam skonsultować się z weterynarzem? Czy powinnam wprowadzić jej jakąś inną dietę? Co robić, proszę o pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

To, co zjadła Twoja suczka, jest ryzykowne: zepsute lub spleśniałe mięso może wywołać wymioty, biegunkę, infekcje bakteryjne lub pasożytnicze.

Obserwuj ją uważnie przez najbliższe 24–48 godzin pod kątem wymiotów, biegunki, apatii, gorączki czy bólu brzucha.

Jeśli zauważysz którykolwiek z tych objawów, szybko skontaktuj się z weterynarzem. Nawet jeśli nie ma symptomów, warto zadzwonić do lecznicy po poradę. Upewnij się, że sunia ma dostęp do zdrowego i zbilansowanego jedzenia.

Pozdrawiam,

Paul

Przetłumaczony francuski
    J
    Jacquesh Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój średniej wielkości psiak regularnie zajadał się nieświeżym mięsem i nigdy nie było z tym żadnego problemu. Ma teraz 15 i pół roku. Poza zwyrodnieniami stawów czuje się naprawdę dobrze. Jacques
    Przetłumaczony francuski
    3
    30juillet2016 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nawet jeśli jest zaszczepiona, to jeśli to, co zjadła, było zepsute, nie można wykluczyć zatrucia i nie wiadomo, jak jej organizm na to zareaguje. Jak długo po tym zdarzeniu znowu coś zjadła? Na razie sprawdzaj jej temperaturę, bo zbyt niska też nie jest dobra. Obserwuj też jej stolce. Nie chcę cię niepotrzebnie straszyć, ale obserwuj uważnie jej ogólne zachowanie i nie wahaj się skonsultować z weterynarzem – choćby dla świętego spokoju. Jeśli zależy ci na twojej psince, możesz też poprosić o badanie krwi. Daj znać, co u niej słychać...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ja bym jej zrobiła głodówkę. Może boli ją brzuszek, skoro trzyma się tak na dystans.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ma faktycznie wszystkie szczepienia. Wydaje mi się znacznie spokojniejsza niż zwykle i trzyma się ode mnie bardziej na dystans. Nie ma biegunki ani wymiotów. Ma 37,9 stopnia temperatury.

Poza tym znowu zaczęła jeść i je tyle samo, co wcześniej.

Przetłumaczony francuski
    M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

obserwuj, czy nie ma biegunki, wymiotów, nie jest osowiała lub czy nie dzieje się nic innego. Jeśli nic się nie dzieje, to nie panikuj, ale jeśli tak, to szybko zabierz ją do weterynarza...

Warto by ją jednak szybko odrobaczyć, tak na wszelki wypadek...

Przetłumaczony francuski
    3
    30juillet2016 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Od czwartku minęło już sporo czasu. Czy od tamtej pory wymiotowała? Ma gorączkę? Czy wydaje Ci się osowiała? Na Twoim miejscu, tak z czystej ostrożności, skonsultowałabym się z weterynarzem... bo najwyraźniej nie wiadomo, co to właściwie było, a może to być dla niej niebezpieczne i dać o sobie znać dopiero po kilku dniach. Prosisz o radę, więc to jest moja... Daj nam znać, co u Was i rób to, co uznasz za najrozsądniejsze. I ostatnia rzecz: czy ona od tamtej pory już u Ciebie coś zjadła?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Jeśli ma wszystkie szczepienia, to myślę, że nie musisz się zbytnio martwić. Dawaj jej pić i obserwuj jej zachowanie. Jeśli zauważysz, że ma biegunkę, wymiotuje albo po prostu nie zachowuje się tak jak zwykle, pędź prosto do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post