Nie mogę już wracać do domu w południe, co robić?

A
Aikonrv Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Piszę ten post, bo mam pewien problem i bardzo potrzebuję Waszych porad.

Wcześniej pracowałam na pół etatu na umowę o pracę, dlatego zdecydowałam się na wzięcie szczeniaka.

Wszystko szło bardzo dobrze, dopóki firma nie wpadła w kłopoty i nie musiała przenieść wszystkich na pełen etat na czas nieokreślony.

Próbowałam szukać innej pracy, ale niestety bez skutku.

Obecnie pracuję więc na pełen etat i nie mam żadnej możliwości, żeby wpadać do domu w południe – mam tylko 45 minut przerwy, a mieszkam 30 minut drogi od pracy.

Od przyszłego tygodnia będę mieć 4 dni, w których nie będzie mnie w domu przez około 8-9 godzin.

Zastanawiam się, co mogę zrobić 👈. Słyszałam, że istnieją petsitterzy, którzy mogliby wyprowadzać zwierzaka w ciągu dnia, ale szczerze mówiąc, nie czuję się jeszcze zbyt pewnie z myślą o zostawianiu kluczy i wpuszczaniu do domu kogoś zupełnie obcego. Zwłaszcza że na tych portalach petsitterem może zostać każdy, wystarczy się po prostu zarejestrować.

Czekam na Wasze wiadomości i dzięki za przeczytanie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • A
    Zgłoś

Bardzo dziękuję za odpowiedź i za wszystkie rady! Bardzo mnie to uspokoiło.

Poczytam o tym wszystkim i dam Wam znać!

Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odradzam zostawianie psa samego w ogrodzie podczas Twojej nieobecności (ryzyko ucieczki, otrucia przez kogoś złośliwego czy kradzieży), a co dopiero szczeniaka, i to jeszcze shih tzu, które często padają łupem złodziei...

Nie znam żadnego dogsittera ani petsittera w regionie Franche-Comté (ja mieszkam raczej w okolicach Paryża, a opiekunowie, których znałam, przenieśli się na południe).

Zajrzyj na tę stronę, żeby dokonać dobrego wyboru: https://repairedesfurets.fr/faire-appel-a-petsitter-professionnelle/

Zabierz się za to z wyprzedzeniem. Wszystko zależy od ceny spaceru w okolicy lub opieki domowej, no i od tego, czy to daleko od Ciebie (w Paryżu to koszt około 65 zł za godzinę i 85 zł za dzień opieki z dwoma spacerami, ale wiem, że na wsi te stawki są o połowę niższe).

W każdym razie pamiętaj o kilku zasadach:

– jeśli ta osoba ma przychodzić do Ciebie do domu, poproś o wszystkie dokumenty (dowód osobisty, kopie certyfikatów, ubezpieczenie itp. – poważna osoba sama z siebie Ci to wszystko pokaże). Porozmawiaj z nią, wyjdźcie razem na spacer, zobacz, jak radzi sobie z Twoim psem i innymi czworonogami, czy wie, jak udzielić pierwszej pomocy, gdyby pies się zranił podczas spaceru itd.

Przy najmniejszej wątpliwości zrezygnuj. Musisz mieć pewność, że ta osoba przychodzi w ustalonych dniach i godzinach (możesz poprosić sąsiadów, żeby od czasu do czasu rzucili okiem, albo jeśli masz monitoring w ogrodzie czy w domu, to pozwoli Ci to sprawdzić sytuację – sama miałam kiedyś petsitterkę, która przychodziła codziennie, ale o godzinach, które jej pasowały, zależnie od tego, czy miała innych klientów w moich terminach; po prostu ją wyrzuciłam).

– w przypadku opieki u kogoś: pojedź sprawdzić warunki na miejscu, zobacz, czy są inne zwierzęta, ile razy dziennie Twój pies będzie wyprowadzany i sprawdź dokumenty oraz umiejętności tak jak pisałam wyżej. Dajcie znać, co postanowiliście!

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś
    Cześć, to 6-miesięczny shih tzu. Faktycznie bałem się, że będzie wstrzymywał potrzeby i że to spowoduje jakieś problemy, ale tak jak piszecie, to pewnie zależy od konkretnego psa. Mój jest jeszcze bardzo młody, więc nie wydaje mi się, żebym mógł go już zostawiać samego na 8 czy 9 godzin :( Nie mam ogrodu, mieszkam w starym gospodarstwie, ale mamy wspólny dostęp do terenu zielonego, tyle że nie jest on ogrodzony. Dzięki za odpowiedź! Przyjrzę się temu bliżej! :)
    Przetłumaczony francuski
    Bambi222
    Bambi222 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wszystko zależy od wieku Twojego psa i ewentualnie od jego rasy.

Jeśli chodzi o mojego psiaka, to pod względem czysto fizycznym potrafi on bez większego problemu wytrzymać ponad 8–9 godzin (w końcu to mniej więcej tyle, ile pies nie załatwia się, kiedy śpisz, chyba że wychodzisz z nim też w nocy).

Jeśli chodzi o kwestie psychiczne, niektóre psy nie znoszą zbyt dobrze samotności. W takim przypadku petsitter to super rozwiązanie (a właściwie dogwalker).

Masz może ogród? Jeśli tak, możesz zostawić psa na zewnątrz w ciągu dnia, a petsitterowi dać tylko klucze do furtki prowadzącej do ogrodu, bez konieczności przekazywania mu kluczy do samego domu.

Zawsze możesz też skorzystać z portali typu Petsy czy podobnych serwisów – możesz tam sprawdzić opinie o opiekunach, co na pewno pozwoli Ci odetchnąć z ulgą.

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Dzień dobry, dzięki za odpowiedź! Mam Shih tzu

Zgadzam się z Tobą, też myślę, że lepiej postawić na kogoś, kto zajmuje się tym oficjalnie – to by mnie bardziej uspokoiło!

Jak myślisz, co byłoby lepsze: żeby ktoś przychodził do mnie na spacer z psem, czy raczej żebym podrzucała mojego psiaka przed pracą do takiej „psiej niani”, która zajmuje się tym legalnie, i odbierała go zaraz po wyjściu z roboty?

Jestem z regionu Franche-Comté

Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, jaką ma Pan/Pani rasę psa? To świetnie, że myśli Pan/Pani o swoim psiaku i rozważa pomoc petsittera czy dogsittera, który mógłby wpadać na 30-60 minut w południe. Lepiej jednak korzystać z usług osób sprawdzonych i działających legalnie. Każdy może twierdzić, że potrafi wyprowadzać psy, ale to nie jest tylko kwestia samego spaceru – jeśli pies ucieknie, kogoś ugryzie itp., potrzebna jest osoba z choćby minimalnym doświadczeniem w pracy z psami i ubezpieczeniem na wypadek problemów.

No i tak jak Pan/Pani wspomina, to musi być ktoś zaufany, komu powierzy Pan/Pani klucze do domu.

Sama też od 8 lat korzystam z pomocy spacerowiczów dla moich słodziaków. Z jakiego regionu Pan/Pani jest?

Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post