Niewydolność nerek

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, mieliśmy dzisiaj u siebie weterynarza i u mojego 14-letniego psa zdiagnozowano niewydolność nerek (myślę, że to już dość zaawansowane stadium, bo lekarz powiedział, żeby niczego mu nie odmawiać). Czy mieliście może psa z tą samą chorobą? Co najlepiej dawać mu do jedzenia? \/p>

\/p>

Zdaję sobie sprawę, że mój pies nie będzie już żył latami, ale mimo wszystko nie chciałabym dodatkowo „obciążać” jego nerek jedzeniem, które przy takich problemach jest absolutnie niewskazane. \/p>

\/p>

Jest mi bardzo ciężko na sercu, weterynarz przepisał mu lek i kazał czekać dwa tygodnie na efekty, ale dodał też, żeby nie liczyć na cuda. Jeśli stan się nie poprawi (pies bardzo dużo pije i sika na potęgę), trzeba będzie rozważyć kortyzon, ale to dopiero w ostateczności... \/p>

\/p>

Lekarz wspomniał też, że sytuacja może pogorszyć się bardzo szybko, dlatego mamy mu pozwalać na jedzenie tego, co najbardziej lubi. \/p>

\/p>

Wolałabym pisać o czymś weselszym, no ale cóż... :\/ \/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Weterynarz dał mu zastrzyk przeciwzapalny. Jeśli jutro wstanie, będziemy normalnie kontynuować leczenie, a jeśli nie, trzeba będzie pomyśleć o tym, żeby pozwolić mu odejść... Leży tak bez ruchu i nic nie możemy zrobić, czuję się taka bezsilna. Wiem, że jest już stary i nie będzie żył wiecznie, ale mam go od 6. roku życia. Dorastałam przy nim, a to wszystko postępuje tak strasznie szybko. Jego stan pogorszył się z dnia na dzień, jeszcze wczoraj przecież sam wstawał...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A, i je sam, ale strasznie wybrzydza i wybiera tylko to, co mu pasuje :/

Znowu dzwoniliśmy do weterynarza, który będzie u nas wczesnym popołudniem, żeby podać mu coś przeciwbólowego na tylne łapy. Weterynarz mówi, że pewnie go bolą i to dlatego przestał wstawać, a łapy mu się po prostu uginają.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, dziękuję za Wasze odpowiedzi. Myślę, że to już przedostatnie albo nawet ostatnie stadium, bo weterynarz powiedział nam: „dawajcie mu przede wszystkim wszystko, co lubi” i że nic już nie da się zrobić, że on po prostu na to odejdzie... Zaproponował nam badanie krwi, ale jednocześnie dodał, że i tak jest niemal pewny diagnozy, więc byłaby to tylko niepotrzebna strata pieniędzy... Moja sąsiadka też była u niego ze swoim psem, który chorował na nowotwór – powiedział jej to samo, że to na pewno to. Ona jednak poszła do innego weterynarza na dokładniejsze badania, ale ostatecznie okazało się, że ten pierwszy miał rację, więc faktycznie tylko niepotrzebnie wydała pieniądze. Nie wydaje mi się, żeby weterynarz nastawiony na zysk odradzał nam badania krwi, więc raczej nie będę szukać nikogo innego... Pies ma 14 lat i nie wyobrażam sobie fundować mu teraz stresu związanego z jazdą autem do kliniki, a tym bardziej zostawiać go tam samego w jego ostatnich dniach... Dzisiaj rano tylne łapy zupełnie odmówiły mu posłuszeństwa. Od wczoraj nagle zauważyliśmy, że ma ogromne problemy z chodzeniem. Czy to mogą być nerki? Czy może jego artroza? To wszystko dzieje się tak szybko...
    Przetłumaczony francuski
    Dog4ever
    Dog4ever Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też miałam psa z przewlekłą niewydolnością nerek.

Możesz mu dawać mięso (białe i czerwone) z kaszą manną albo ryżem i warzywami. Są też gotowe karmy dla psów z PNN, ale ja dla swojego wolałam przygotowywać domowe jedzenie, bo nie mam zaufania do marki RC. Najważniejsze jest to, żeby jedzenie, które mu podajesz, nie miało zbyt dużej zawartości białka, bo celem jest zbicie poziomu mocznika tak nisko, jak to tylko możliwe.

W jakim stadium jest Twój pies? Wiesz, jakie ma wyniki mocznika i kreatyniny? Czy je sam? Wiecie, czy nie ma wrzodów? Ma jeszcze siłę czy jest bardzo słaby? Czy weterynarz wspominał Ci coś o nawadnianiu?

W każdym razie, strasznie mi przykro z powodu Twojego pieska :/ Mam nadzieję, że mimo choroby uda mu się jeszcze długo i komfortowo żyć.

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post