Nitkowate opuszki

L
Ludo19 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej!

Zauważyłem ostatnio, że mój 4-letni psiak ma takie jakby nitkowate opuszki, zobaczcie na zdjęciu:

Nitkowate opuszki

Czy komuś z Was coś to mówi? Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Niko80
    Niko80 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Tak, dokładnie, mój pies też to ma, ale u niego nie wygląda to w ten sposób. Wygląda to normalnie, jak część opuszki, tyle że na brzegach samo zaczęło się naderwać. Weterynarz ze schroniska to wtedy wyciął i od tamtej pory robię to już sama.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mathis738483617374 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja sunia ma to samo. Czy weterynarz powiedział, czy to może być coś poważnego? Jeśli ktoś inny coś o tym wie, to bardzo proszę o odpowiedzi, dzięki!

Przetłumaczony francuski
    J
    Joanne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź

Kusi mnie, żeby to obciąć, ale poczekam na wizytę u weterynarza!

Miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie ruszaj tego, dopóki nie skonsultujesz się z weterynarzem.

Jeśli masz wrażenie, że mu to przeszkadza albo boisz się, że się skaleczy, możesz zabezpieczyć łapkę małą skarpetką na spacery (lub specjalnym butem dla psa, jeśli go masz).

W każdym razie, przy hiperkeratozie konieczna jest konsultacja u weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    J
    Joanne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, mój pies też ma objawy hiperkeratozy, ale z taką naroślą, która wygląda trochę jak dodatkowy pazur.

W dotyku przypomina to opuszkę.

Moje pytanie brzmi: czy możemy zrobić coś więcej poza samym smarowaniem balsamem ochronnym?

Czy da się przyciąć tę narośl bez ranienia psa?

Strasznie się boję, że to miejsce może być ukrwione i zacznie mocno krwawić!

Mamy już umówioną wizytę u weterynarza, ale chciałem poznać Waszą opinię.

Mój pies to 9-letni beagle.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobre wieści. To nic poważnego! W każdym razie będę teraz o tyle mądrzejszy! Nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem! 😉

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Zgłoś

Ale nie żałuj tej wizyty u weterynarza – hiperkeratoza może być objawem poważnych chorób, więc naprawdę trzeba było to pokazać lekarzowi.

Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No to najważniejsze, że to nic poważnego 😉

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    L
    Ludo19 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim!

Wróciłem właśnie od weterynarza – to faktycznie hiperkeratoza (brawo dla osoby, która to odgadła). Według lekarza to nic groźnego; mówi, że to często sprawa dziedziczna i typowa dla psów o rudym umaszczeniu.

Od czasu mojego ostatniego posta problem właściwie sam prawie całkowicie ustąpił. Jeśli jednak wróci, weterynarz przepisze nam specjalny płyn.

Miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post