Nitkowate opuszki

L
Ludo19 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej!

Zauważyłem ostatnio, że mój 4-letni psiak ma takie jakby nitkowate opuszki, zobaczcie na zdjęciu:

Nitkowate opuszki

Czy komuś z Was coś to mówi? Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry! Moja suczka miała podobny problem, choć u nas nie zaszło to aż tak daleko, jak u Twojego pieska. W naszym przypadku była to konsekwencja skaleczenia opuszki, które długo się goiło. Musiała wtedy nosić skarpetkę i buta. Zauważyłam na jej opuszce taki specyficzny meszek, który przypominał aksamit. Pojawiał się, gdy spacerowała po mokrym podłożu i woda przesiąkała przez buta. Kiedy łapa schła, zaczynało to przypominać łuski. Bałam się, że to grzybica, więc w domu i na noc zostawiałam łapę odkrytą, żeby miała dostęp powietrza. Do tego nawilżałam opuszki przed spaniem. W końcu wszystko wróciło do normy. Do nawilżania używam oleju kokosowego. Mam nadzieję, że u Twojego psiaka wszystko już w porządku!
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Ludo 19

Może warto spróbować zmiękczyć zrogowaciały naskórek na opuszce?

Możesz sprawdzić, czy pomoże posmarowanie tego oliwą z oliwek albo Alantanem, żeby trochę zmiękło... (pamiętaj tylko, żeby najpierw zrobić próbę uczuleniową na małym kawałku skóry).

Jestem ciekawa, co tam u Twojego psiaka...

Do usłyszenia!

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Tak, na to wygląda.

Spróbuję przyspieszyć moją wizytę, będę Was informować na bieżąco, nie ma sprawy.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

https://www.voofla.com/FR/Pau/695803300532119/Toilettage-du-coq-%C3%A0-l%E2%80%99%C3%A2ne-Bizanos-Pau

tutaj widać trochę...

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś
    Cześć! To wygląda na hiperkeratozę, ale jeszcze nigdy nie widziałem, żeby urosło to aż tak długie... Nie chcę palnąć głupstwa (ale wydaje mi się, że weterynarz może to po prostu przyciąć). Warto też pomyśleć o dodaniu cynku do diety...
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No nieźle! To naprawdę dziwne 🙄

Dajcie znać, co to było, jak tylko weterynarz postawi diagnozę.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Jeszcze nie, wizyta za 2 tygodnie.

Nie wydaje mi się, żeby to było coś pilnego, nie wygląda na to, żeby mu to przeszkadzało.

Przetłumaczony francuski
    Lalufine
    Lalufine Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Byliście już u weterynarza?

Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post