Od kiedy zaczyna się znęcanie nad zwierzęciem?

P
Puck28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Zauważyłam, że pies sąsiadów (w typie labradora) jest zostawiany na zewnątrz na całe dnie. Robi się już naprawdę zimno, a on ma tylko ganek, żeby próbować schronić się przed wiatrem i deszczem.

Pies wygląda na dobrze odżywionego i wydaje się, że na noc go zabierają do środka (choć wieczorem w ogrodzie widać już znacznie gorzej...).

Od którego momentu można właściwie mówić o znęcaniu się? Dla nas to już jest maltretowanie, ale jak to wygląda w świetle polskiego prawa?

I co można zrobić, jeśli ta sytuacja będzie się powtarzać? Czy TOZ (Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami) reaguje w takich przypadkach? Jakie mają kryteria interwencji? A może są jakieś inne fundacje lub organizacje, które się tym zajmują?

Dziękuję z góry za wasze opinie i rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

I jak tam Puck28, udało ci się rozejrzeć na miejscu i możesz nam powiedzieć coś więcej o tym psiaku?

Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Kainate Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie mam nic przeciwko psom, które mieszkają na zewnątrz przez cały rok, ale jeśli ten psiak żyje na zmianę w domu (w nocy) i na dworze (w dzień), to prawdopodobnie nie ma tak przygotowanej sierści jak pies całoroczny i może przez to cierpieć.

W każdym razie, taki pies faktycznie powinien mieć budę albo inne schronienie.

Z kolei to, że widzicie go ciągle na ganku, nie musi wcale oznaczać, że nie ma budy... chyba że macie widok na cały ogród.

Kiedy mój pies był młodszy, zostawiałem go na zewnątrz, kiedy mnie nie było, ale miał dostęp do domku narzędziowego, gdzie stało jego posłanie z kocykami, zabawkami, wodą itp.

Mimo to na początku wolał sterczeć pod samą bramą i wypatrywać, nawet jak padał deszcz.

Nasłuchaliśmy się przez to sporo uwag od sąsiadki, która była święcie przekonana, że zostawiamy psa bez dachu nad głową, bez wody, bez niczego! To było dość irytujące.

Po jakimś czasie sytuacja się odwróciła i pies wolał przesypiać czas mojej nieobecności spokojnie w domku. Od sąsiadki nie usłyszeliśmy już ani słowa, mimo że sytuacja psa nie zmieniła się ani o jotę – on po prostu sam zdecydował, że woli spędzać czas inaczej.

(Aż któregoś dnia dotarło do mnie, że ktoś może mi po prostu ukraść psa z ogrodu, więc zacząłem go zostawiać w domu ^^)

Przetłumaczony francuski
    Damsdams
    Damsdams Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pamiętam jednego trenera, dla którego znęcaniem się było niewypuszczanie kota na dwór albo pozwalanie psu na spanie w łóżku. No cóż, moje koty wychodzą, ale muszę przyznać, że jeden z nich wcale się nie krępuje i w najlepsze chrapie pod kołdrą 😉

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

I tak, i nie, bo niektórzy mogą zobaczyć psa śpiącego na zewnątrz, gdy pada deszcz, i zacząć mu współczuć, a wcale nie musi tak być.

W tym przypadku nie mamy żadnych konkretnych informacji o tym psie, które sugerowałyby, że dzieje mu się krzywda. Jest na dworze, okej. Ale czy siedzi tam cały dzień? Czy może wchodzi co jakiś czas do środka, gdy sąsiadka nie patrzy? Czy on się w ogóle zachowuje jak „nieszczęśliwy” pies?

Ktoś wspomina, że robi się zimno – dla człowieka pewnie tak, ale niekoniecznie dla psa, który może po prostu chcieć być na zewnątrz.

Trzeba po prostu lepiej poobserwować całą sytuację i trzymać się faktów, zamiast wyciągać pochopne wnioski.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, myślę podobnie jak Avatar.

Warto by się upewnić, czy pies faktycznie siedzi na dworze przez calutki dzień. Bo rzeczywiście, można odnieść takie wrażenie, jeśli często go widujesz, ale domyślam się, że nie spędzasz całego dnia na obserwowaniu ogrodu sąsiada?

Nie mówię, żeby nic nie robić, radzę tylko mieć pełen obraz sytuacji, zanim podniesiesz alarm i być może niepotrzebnie narobisz komuś kłopotów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Masz rację Avatar, takie sytuacje też się zdarzają, ale mimo wszystko uważam, że większość ludzi potrafi intuicyjnie odróżnić psa, który sobie spokojnie kima na zewnątrz, od takiego, który czuje się źle, jest zestresowany czy wręcz przerażony, kiedy nim miota na wietrze i szuka schronienia.

Moja sunia też uwielbia spędzać czas na dworze w swoich „norach” (dołach wykopanych pod drzewem) albo na tym swoim słynnym granitowym bloku, z którego pilnuje podwórka.

Ale kiedy zaczyna się taka wichura jak dzisiaj, to przychodzi z podkulonym ogonem pod same drzwi i od razu widać gołym okiem, że nie czuje się już bezpiecznie na zewnątrz i trzeba ją wpuścić do środka.

W skrócie – zazwyczaj po prostu widać to po zachowaniu psa :-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Będę trochę adwokatem diabła, ale czasem pewne rzeczy można źle zinterpretować. Czy on faktycznie siedzi na zewnątrz cały dzień, czy po prostu często go tam widujesz? Pytam, bo na przykład moja husky ciągle dopomina się o wyjście do ogrodu i często śpi na tarasie pod lekkim zadaszeniem (nawet na deszczu), a do środka nie wejdzie, dopóki sama o tym nie zdecyduje. Ktoś patrzący z boku mógłby pomyśleć, że to jakaś biedulka, którą trzyma się na dworze przez cały dzień...
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

https://www.animal-cross.org/chien-froid/

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Co zrobić, gdy widzisz psa zostawionego na zewnątrz zimą? http://spa-lyon.org/2018/01/que-faire-face-a-un-chien-laisse-dehors-en-hiver/

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Ostatnio słyszałem w radiu, że każdy pies musi mieć zapewnione schronienie. Prawniczka tłumaczyła, że to obowiązek (mowa była o przypadku psa trzymanego na balkonie przez całą dobę, który co prawda dostawał jedzenie, ale ciągle szczekał i tam się załatwiał; w tej sprawie radio dzwoniło po pomoc do TOZ-u).

Ja na Twoim miejscu też spróbowałabym zadzwonić do TOZ-u, zwłaszcza w te mroźne, zimowe dni. Pies po prostu nie może żyć w takich warunkach.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post