Od kiedy zaczyna się znęcanie nad zwierzęciem?

P
Puck28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Zauważyłam, że pies sąsiadów (w typie labradora) jest zostawiany na zewnątrz na całe dnie. Robi się już naprawdę zimno, a on ma tylko ganek, żeby próbować schronić się przed wiatrem i deszczem.

Pies wygląda na dobrze odżywionego i wydaje się, że na noc go zabierają do środka (choć wieczorem w ogrodzie widać już znacznie gorzej...).

Od którego momentu można właściwie mówić o znęcaniu się? Dla nas to już jest maltretowanie, ale jak to wygląda w świetle polskiego prawa?

I co można zrobić, jeśli ta sytuacja będzie się powtarzać? Czy TOZ (Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami) reaguje w takich przypadkach? Jakie mają kryteria interwencji? A może są jakieś inne fundacje lub organizacje, które się tym zajmują?

Dziękuję z góry za wasze opinie i rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też mi się wydaje, że w tej sytuacji niewiele można zdziałać...

Biedactwo... Oczywiście, niektóre psy są bardzo szczęśliwe na zewnątrz, zwłaszcza jeśli pilnują stada... Ale labrador sam w ogrodzie, mróz czy nie mróz... Biedny psiak! Niestety to dość powszechne – ludzie biorą psa, bo mają ogród... Ale poza tym ogrodem pies nie ma właściwie nic: nikt nie ma dla niego czasu, nie wychodzi na spacery, nie ma żadnych psich kumpli...

Jeśli chodzi o prawo, to nie wiem, ale dla mnie to po prostu znęcanie się (mówię o tym konkretnym przypadku, gdzie pies jest ciągle sam i nigdy nie wychodzi poza teren ogrodu).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tylko że psy pasterskie... one mają stado. To nie jest do końca porównywalne z labradorem, który całymi dniami błąka się sam po działce bez żadnego odpowiedniego schronienia. Ten pies powinien mieć przynajmniej ocieplaną budę, żeby móc się schronić przed kiepską pogodą. Zimno to jedno (niektóre psy radzą sobie z nim całkiem dobrze), ale pies nie jest wrażliwy tylko na samą temperaturę. Ma on takie same odruchy jak każdy inny ssak – podczas burzy czy wichury będzie szukał bezpiecznego miejsca, a jeśli nie może go znaleźć, budzi to w nim ogromny stres. Jeśli chodzi o Twoje pytanie, to wszystko zależy od konkretnego przypadku. Zawsze możesz spróbować opisać sytuację kierownictwu schroniska albo zgłosić to do TOZ-u. Niektóre organizacje dość chętnie wysyłają kogoś na miejsce, a brak schronienia o tej porze roku może być już wystarczającym powodem do interwencji. Zazwyczaj starają się po prostu nawiązać dialog, żeby skłonić właścicieli do zapewnienia zwierzakowi chociaż minimum komfortu i bezpieczeństwa.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wydaje mi się, że pies musi mieć możliwość schronienia się przed deszczem i wiatrem, ale poza tym samo spanie na dworze nie jest uznawane za znęcanie się.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W takim przypadku raczej nie sądzę... Może gdyby pies był cały czas w kojcu albo na łańcuchu, to tak, ale skoro biega po ogrodzie, to TOZ nie przyjedzie, zwłaszcza jeśli jest dobrze karmiony.

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post