Ogromne i ciągłe wypadanie sierści

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry wszystkim! Piszę do Was dzisiaj, żeby opowiedzieć o problemie mojej suczki beagle, Kayli, która niedługo skończy 2 lata:

Odkąd ją mamy (czyli od 2. miesiąca życia), bez przerwy gubi mnóstwo sierści. I kiedy mówię „mnóstwo”, to mam na myśli naprawdę, naprawdę duże ilości. Zabrałam ją nawet do sklepu zoologicznego, żeby o tym wspomnieć, ale powiedziano mi, że to normalne i że wręcz przeciwnie – sierść mojej psiny wygląda na bardzo zadbaną. Trochę mnie to zdziwiło, ale nie drążyłam wtedy tematu.

Zbliżała się wizyta u weterynarza, więc to była świetna okazja, żeby dowiedzieć się, czy to wszystko jest normalne. Diagnoza: żadnych problemów, wszystko w porządku, to po prostu okres linienia. To znowu dało mi do myślenia, bo przecież to trwa, odkąd ją mamy – czy pies może linieć bez przerwy??

Zaczęłam już tracić nadzieję, więc spróbowałam szamponów „przeciw wypadaniu sierści”, ale po kilku użyciach nie zauważyłam większej poprawy... Codzienne czesanie też nie wchodzi w grę, bo przez to wypada jej jeszcze więcej kłaków.

Zwracam się więc do Was z prośbą o rady i wskazówki, które mogłyby pomóc mojej ślicznotce uporać się z tym uporczywym i męczącym problemem. Poniżej wrzucam kilka zdjęć szelek po zaledwie 30-minutowym spacerze:

Ogromne i ciągłe wypadanie sierści

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Zgadzam się z tym, co napisała Jador i dodałabym, że przy tych dzisiejszych porach roku, które całkiem powariowały, linienie też często wygląda jakoś tak dziwnie... I faktycznie, jeśli nie ma żadnych łysych miejsc, podrażnień czy dużego problemu z łupieżem, to nie masz się co martwić. No i może staraj się nie kąpać go zbyt często, bo to niezbyt dobrze robi na skórę!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć Adi974 :), dzięki za Twoją odpowiedź, była bardzo konstruktywna i super szczegółowa. Skorzystam z Twoich rad i zobaczę, jakie będą efekty. Będę dawać znać ;)

Cała przyjemność po mojej stronie, Kaylathebeagle ;) !

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Psy, które nie mieszkają na zewnątrz, też gubią mnóstwo sierści, bo nie potrzebują tak gęstego futra w naszych przegrzanych domach.

Regularne, codzienne czesanie nie powstrzyma wypadania, ale dzięki temu więcej sierści zostanie na szczotce niż na podłodze i dywanach.

Jeśli nie widzisz żadnych wyłysień ani podrażnień na skórze, nie masz się czym martwić.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć Adi974 :), dzięki za Twoją odpowiedź, była bardzo konstruktywna i super szczegółowa. Skorzystam z Twoich rad i zobaczę, jakie będą efekty. Będę dawać znać ;)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć Kaylathebeagle,

Beagle gubi sierść, bo linieje, to naturalne. Ale fakt, dwa miesiące to trochę wcześnie na początek linienia.

Jeśli twój weterynarz nic nie znalazł, to albo jest to normalne, albo przyczyna leży gdzie indziej.

Jestem groomerką i prowadzę bloga o pielęgnacji zwierząt (www.leblogauxpoils.com), oto co mogę ci poradzić:

- Żywienie: jedzenie ma ogromny wpływ na stan sierści naszych psiaków (podobnie jak u nas na włosy ;) ). Może obecna karma mu nie służy i warto by ją zmienić. Polecam przejście na bardziej naturalne żywienie, które będzie o wiele lepiej dopasowane do twojego psa, jak dieta BARF czy Raw Feeding (piszę o tym w tym artykule: http://leblogauxpoils.com/mon-chien-a-vraiment-mauvaise-haleine-que-dois-je-faire/). Ewentualnie możesz skonsultować się z weterynarzem, żeby doradził karmę dobraną pod kątem potrzeb rasy beagle.

- Czesanie: Ale dlaczego przestałaś go czesać, skoro właśnie chcesz, żeby mniej gubił sierść? To zupełnie normalne, że kiedy czeszesz psa, na szczotce zostaje mnóstwo kłaków! Wyjaśnię ci to: kiedy pies gubi sierść, to są to włosy, które już obumarły. Gdyby było inaczej, widziałabyś łyse placki na ciele swojego pupila. Skoro ten włos jest martwy, a pies sam nie potrafi go sobie usunąć, to kłaki wypadają same, gdy on się bawi albo o coś ociera. Ale wciąż mnóstwo tego podszerstka zostaje na reszcie ciała i jeśli go nie wyczeszesz, będzie wypadać bez końca. Beagle, jak większość psów, linieje dwa razy w roku (wiosną i jesienią). Nie ma w tym nic groźnego, to dla nich naturalne. Pies po prostu pozbywa się sierści, której potrzebował, żeby grzała go w zimie.

Czesząc go raz lub dwa razy w tygodniu (a nawet częściej, jeśli linienie jest bardzo silne) i raz w tygodniu w „normalnym” okresie, nie będziesz już znajdować tych wszystkich kłaków na podłodze. Zostaną na szczotce, a potem trafią prosto do kosza. Rozumiesz? Więcej szczegółów podaję w tym artykule: http://leblogauxpoils.com/la-solution-miracle-pour-ne-plus-avoir-de-poils-chez-vous/.

Pamiętaj tylko, że nie możesz wybrać byle jakiej szczotki. Sama widzisz, że twój pies ma krótką sierść, więc potrzebuje odpowiedniego narzędzia. Polecam szczotki typu „Furminator” (http://www.atoodog.fr/demeloir-perfect-care-25100.html#ae72). Sama bardzo często używam ich w pracy przy psach z taką sierścią jak u beagle’i. Takiej szczotki możesz używać 1-2 razy w tygodniu w okresie linienia i zawsze raz w tygodniu poza nim (nie częściej). Jest ona bardzo skuteczna, ale jeśli będziesz jej używać codziennie, to po usunięciu martwego włosa zaczniesz naruszać ten „żywy”.

Mam nadzieję, że mogłam pomóc ;)

Miłego dnia i daj znać, czy widać jakąś poprawę ;).

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post