Operacja starszego pieska

J
Julieeeeeeeeee Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Cześć wszystkim, bardzo się martwię. Jutro moja suczka, która ma 15 lat i 10 dni (to mały piesek, waży 6,3 kg), ma operację. Chodzi o guza, który pękł na plecach, powyżej prawej łapki. Sam zabieg ma potrwać około 20 minut – pani weterynarz usunie tę zmianę, zszyje ranę, a po 15 dniach mamy zgłosić się na zdjęcie szwów. Najbardziej jednak boję się narkozy i tego, że moja psinka się już nie obudzi. Czy ktoś z Was przechodził już operację u takiego psiego seniora? Jak to u Was wyglądało i jak piesek to zniósł?
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Twinklestar
    Twinklestar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Moja sunia miała operację wrzodu na oku w wieku 12 lat. To staffik, waży 30 kg, więc 12 lat to dla tej rasy już naprawdę sędziwy wiek. Kiedy weterynarz wspomniała o zabiegu, miałam te same obawy co Ty... ale wyjaśniła mi, że wiek niekoniecznie musi być czynnikiem ryzyka – wszystko zależy od ogólnego stanu zdrowia, kondycji serca itd. Moja psinka przeszła operację bez żadnych problemów. Czasem faktycznie zabieg bywa ryzykowny, ale jeszcze większym ryzykiem jest niepodejmowanie żadnych działań. Jeśli Twój wet uważa, że to najlepsze wyjście, zaufaj mu! To, że Twój psiak jest już seniorem, wcale nie musi być przeszkodą =)
    Przetłumaczony francuski
    J
    Julieeeeeeeeee Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To mnie trochę uspokaja. Widząc, jak ten guz wygląda, oraz tę ropę i zapach, nie wahałam się ani chwili, żeby zgodzić się na operację. Nie mogłabym zostawić mojej suni w takim stanie i męczyć jej robieniem opatrunków każdego dnia aż do końca jej dni. Jest taka kochana – teraz sama już przychodzi na zmianę opatrunku, a wcześniej zaraz uciekała na zewnątrz. Najlepiej byłoby zostawić ranę na powietrzu, ale to niemożliwe przy dzieciach, które mnie odwiedzają, moim drugim psie, który zawsze jej towarzyszy, oraz trawie i kamieniach, w których ona się tarza. Modlę się, żeby się wybudziła 🙏🏼

Piękny wiek, 18 i pół roku!

Przetłumaczony francuski
    A
    Anaconda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, każdy pies jest inny i nie reaguje tak samo na narkozę... Sama miałam psa operowanego w wieku 15 lat, a potem kolejny raz, gdy miał 16. Mogę Ci powiedzieć, że za każdym razem strasznie się bałam... bo to był już staruszek!!!! Te operacje były konieczne i był pod narkozą bardzo krótko, ale wątpliwości zawsze się pojawiają... Mój weterynarz mnie uspokajał, ale tłumaczył też, że przy każdym znieczuleniu istnieje ryzyko... i to w każdym wieku!!!

Mój pies miał nieoperacyjnego guza mózgu, ale gdyby była możliwość operacji, zrobiłabym to bez wahania..... (guza wykryto w wieku 15 i pół roku, przeżył jeszcze dodatkowe 3 lata dzięki mojemu wetowi..... odszedł, mając 18 i pół roku 🤧)

Przetłumaczony francuski
  • 23 komentarzy na temat 23

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post