Owczarek malinois czy rottweiler

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć kochani forumowicze Wamiz, waham się między wyborem malinois a rottweilera – pomóżcie mi, proszę, podjąć decyzję na podstawie waszych własnych doświadczeń. Jestem osobą, która uwielbia sport i chciałbym mieć psa świetnie wyszkolonego, na najwyższym poziomie: obrona (mordant), agility, posłuszeństwo itd. Zaznaczam, że nie mam zamiaru nikomu wyrządzać krzywdy, po prostu wolę silne psy od tych małych ras. Lubię psy, które kochają pracować i nie spędzają całego czasu na drzemaniu. Kiedy byłem młodszy, wyprowadzałem suczkę malinois mojego kumpla i przyznam, że byłem zafascynowany jej pięknem oraz budzącym respekt charakterem, choć niekoniecznie jej posłuszeństwem. Zauważyłem jednak w mojej okolicy właściciela rottweilera, który ma niesamowicie silnego i posłusznego psa o groźnym wyglądzie. No i teraz nie wiem, którą z tych dwóch ras wybrać. Nie szukam zwierzęcia typowo do pilnowania podwórka, ale towarzysza życia. Wiem, że istnieje wiele innych ras, ale to właśnie z jedną z tych dwóch chciałbym zacząć.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Co to znaczy „świetnie ułożony”? Pies nie przychodzi na świat jako gotowy produkt. Szczeniak sika i robi kupę wszędzie, trzeba po nim sprzątać dzień i noc przez całe miesiące, ucząc go czystości. Zarówno szczeniaka, jak i dorosłego psa trzeba wyprowadzać codziennie – rano, w południe i wieczorem, przez 7 dni w tygodniu. Musicie poświęcać mu mnóstwo czasu, każdego dnia, przez co najmniej 10 lat. Pies choruje, miewa kontuzje, więc musicie mieć środki finansowe, żeby zabrać go do weterynarza, zapłacić za leki itd.

Pracujecie, studiujecie, macie własne mieszkanie??

To wy musicie odwalić tę robotę, a nie pies. To waszym zadaniem jest wychowywać go każdego dnia, bez wytchnienia, z cierpliwością, stanowczością i konsekwencją, szczególnie przy takich rasach. Rottweiler i malinois nie są dla niedoświadczonych właścicieli.

Właściwie to nie rozumiem, dlaczego w ogóle chcecie psa? Chcecie mieć ładnego psa? Chcecie psa, który jest „mega silny” albo „wygląda groźnie”? Po co wam to?

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Chciałbym mieć świetnie ułożonego psa”

Zarówno maliniak, jak i rotek mogą być super wyszkolone, ale wszystko zależy od pracy i Twojego zaangażowania, a obie te rasy wymagają go naprawdę dużo.

Więc ostatecznie Twój wybór nie będzie zależał od rasy, tylko od Twojego zaangażowania ^^

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Twój post wprawił mnie w spore zakłopotanie: z jednej strony piszesz, że nie masz zamiaru nikomu wyrządzić krzywdy (i całe szczęście), a z drugiej strony stawiasz na malinoisa, którego chcesz wyszkolić na tip-top (w tym do gryzienia), a potem zachwycasz się rottweilerem, bo taki silny, posłuszny i groźnie wygląda... To trochę sprzeczne, nie uważasz? Jeśli szukasz po prostu psa do towarzystwa i tylko tyle, to dlaczego nie wybierzesz innej rasy?...
    Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post