Owczarek Niemiecki x Malinois
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Mieszanka malinois z owczarkiem niemieckim może być niesamowitym towarzyszem, ale tak – zazwyczaj są to psy niezwykle energiczne, inteligentne i potrzebują mnóstwo codziennej stymulacji umysłowej oraz fizycznej. Skoro masz już doświadczenie z aktywnymi psami i lubisz bieganie oraz treningi, prawdopodobnie jesteś w znacznie lepszej sytuacji niż większość właścicieli. Pozostawienie psa samego na około 6 godzin może zdać egzamin, jeśli tylko zapewnisz mu odpowiednią dawkę ruchu przed wyjściem i po powrocie, a dodatkowo dostanie zabawki interaktywne lub zadania treningowe, aby uniknąć nudy. Wczesna socjalizacja i konsekwentne zasady od samego początku zrobią ogromną różnicę.
A w wolnej chwili może spodoba Ci się relaks przy kreatywnych grach muzycznych i modach rytmicznych na Sprunki Mods – to fajna społeczność, w której można odkrywać unikalne dźwięki, remiksy i treści tworzone przez fanów!
Dzień dobry,
taka krzyżówka faktycznie daje psa użytkowego o temperamencie często określanym jako „wybuchowy”. To, że są Państwo aktywni, jest ogromnym atutem, ale proszę uważać na te 6 godzin nieobecności: psy tego typu źle znoszą nudę i potrzebują mnóstwa stymulacji umysłowej, a nie tylko fizycznej.
W naszym artykule na temat szczeniaka malinois radzimy zaplanować intensywne zajęcia na czas Państwa nieobecności, ponieważ bez tego ryzyko niszczenia rzeczy lub lęku jest wysokie.
Pamiętajcie też o chorobach, które mogą prowadzić do niepełnosprawności
👍
Tak tylko wspomnę, bo warto o tym wiedzieć: sam przygarnąłem mixa owczarka, który nie był odpowiednio socjalizowany w pierwszych miesiącach życia. Na zewnątrz to była czysta MASAKRA.
Lepiej mieć to z tyłu głowy i od początku postawić na świetną socjalizację (oczywiście budując przy tym relację opartą na zaufaniu) – to oszczędzi wam wielu przykrych niespodzianek :-)
Wiem, że takie ostrzeżenia często brzmią trochę przesadnie (myślimy sobie „no tak, wiadomo”), ale kiedy przychodzi co do czego, wielu właścicieli (a w każdym razie zbyt wielu) trochę ten temat odpuszcza, bo przecież „mój szczeniak jest super, nie wygląda na strachliwego” itp.
A potem w okresie dojrzewania – bum, i mamy tykającą bombę na końcu smyczy.
No i to tyle, chciałem tylko na to uczulić, mam nadzieję, że nie jestem zbyt upierdliwy ;-)
I życzę wam wszystkiego, co najlepsze z waszym przyszłym psem.
Cassyduvet, zdecydowałem się na tę mieszankę, bo to w pewnym sensie „okazja”. Od dłuższego czasu waham się między tymi dwiema rasami, a niedawno miałem okazję zobaczyć takiego miksa... Zresztą wcale go nie kupuję, pokrywam tylko koszty u weterynarza. Byłem w schroniskach, ale żaden psiak nie skradł mi serca, poza jednym mieszańcem malinois, ale był już zarezerwowany... Dlatego jestem gotowy wziąć petsittera na te dni, kiedy będę poza domem zbyt długo.
Rozwiązaniem byłoby trafienie na młodego dorosłego psa z tej krzyżówki w schronisku – na pewno jakiś się znajdzie, biorąc pod uwagę, ile maliniaków i ich miksów widać teraz w schroniskach.
W każdym razie, trzeba będzie na maksa przyłożyć się do socjalizacji, a ta kwestia 6 godzin nieobecności przez pierwsze dwa lata na pewno nie sprzyja temu, żeby pies mógł w pełni rozwinąć swój potencjał.