Owczarek Niemiecki x Malinois

P
Philodrsin Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Chciałbym poznać Waszą opinię na temat mieszanki malinois z owczarkiem niemieckim. Planuję kupić szczeniaka z takiego skojarzenia, ale zastanawiam się, czy to nie będzie zbyt „wybuchowe” połączenie? Mam spore doświadczenie z psami, bo od urodzenia wychowywałem się z rottweilerem i wyżłem :) Jestem bardzo aktywny fizycznie, więc chciałbym uprawiać z psem sport. Wiedząc, że malinois jest bardzo energiczny, myślę, że mógłby mi towarzyszyć w bieganiu, agility itp. Z drugiej strony, nie byłoby mnie w domu przez 6 godzin w ciągu dnia...

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • CockyBirman1978
    Cockybirman1978 Ikona przedstawiająca flagę niemiecki
    Zgłoś

Mieszanka malinois z owczarkiem niemieckim może być niesamowitym towarzyszem, ale tak – zazwyczaj są to psy niezwykle energiczne, inteligentne i potrzebują mnóstwo codziennej stymulacji umysłowej oraz fizycznej. Skoro masz już doświadczenie z aktywnymi psami i lubisz bieganie oraz treningi, prawdopodobnie jesteś w znacznie lepszej sytuacji niż większość właścicieli. Pozostawienie psa samego na około 6 godzin może zdać egzamin, jeśli tylko zapewnisz mu odpowiednią dawkę ruchu przed wyjściem i po powrocie, a dodatkowo dostanie zabawki interaktywne lub zadania treningowe, aby uniknąć nudy. Wczesna socjalizacja i konsekwentne zasady od samego początku zrobią ogromną różnicę.

A w wolnej chwili może spodoba Ci się relaks przy kreatywnych grach muzycznych i modach rytmicznych na Sprunki Mods – to fajna społeczność, w której można odkrywać unikalne dźwięki, remiksy i treści tworzone przez fanów!

Przetłumaczony z niemieckiego
    4
    4pattesvet Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

taka krzyżówka faktycznie daje psa użytkowego o temperamencie często określanym jako „wybuchowy”. To, że są Państwo aktywni, jest ogromnym atutem, ale proszę uważać na te 6 godzin nieobecności: psy tego typu źle znoszą nudę i potrzebują mnóstwa stymulacji umysłowej, a nie tylko fizycznej.

W naszym artykule na temat szczeniaka malinois radzimy zaplanować intensywne zajęcia na czas Państwa nieobecności, ponieważ bez tego ryzyko niszczenia rzeczy lub lęku jest wysokie.

Przetłumaczony francuski
    Jo0202
    Jo0202 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam berginoisa od 5 lat. Jest tak żywiołowy jak maliniak, a przy tym ma siłę owczarka niemieckiego – to prawdziwa bestia, 55 kg! To nie jest zwykły pies, tylko niesamowicie inteligentna broń. Jest mega wierny i oddany swojej rodzinie. Powiedziałbym nawet, że jest groźniejszy niż pitbull i zdecydowanie nie powinien trafić w przypadkowe ręce.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pamiętajcie też o chorobach, które mogą prowadzić do niepełnosprawności

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

👍

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś
    Dziękuję, w każdym razie planuję spotkać się z behawiorystą, żeby mieć pewność, że będę mieć psa, który jest zrównoważony i szczęśliwy :) Faktycznie, skoro to będzie szczeniak, wezmę urlop – mam do wykorzystania 3 tygodnie, a potem dogadam się co do elastycznych godzin pracy. Może uda mi się wpadać do domu na spacery, ale to byłoby tylko 20-25 minut... A może lepiej wziąć petsittera? Jeśli chodzi o rasy, to bardzo lubię charakter i wygląd owczarka niemieckiego. Co do rodziców – to suczka mojej znajomej miała nieplanowany miot z psem sąsiada... Oboje są bardzo zdrowi i mają „poukładane w głowach”, a tata nie ma problemów z dysplazją, pytałam o to. Tak tylko wspomnę, bo to nic nie kosztuje: przygarnęłam mieszańca owczarka, który w pierwszych miesiącach życia nie miał wystarczającego kontaktu ze światem. Na zewnątrz to był KOSZMAR. Dobrze o tym wiedzieć i od samego początku postawić na świetną socjalizację (budując przy tym oczywiście relację opartą na zaufaniu) – to oszczędzi Wam wielu kłopotów :-) Wiem, że takie ostrzeżenia często wydają się przesadzone (każdy myśli: „no tak, to oczywiste”), ale kiedy przychodzi co do czego, wielu (w każdym razie zbyt wielu) właścicieli mniej lub bardziej zaniedbuje ten aspekt, bo przecież „mój szczeniak jest super, nie wygląda na strachliwego” itd. A potem w okresie dojrzewania – bum, mamy bombę na końcu smyczy. No, to tyle, chciałam tylko mocno to podkreślić, mając nadzieję, że nie wyjdę na upierdliwą ;-) I życzę Wam wszystkiego najlepszego z przyszłym pieskiem. To wcale nie jest upierdliwe, wręcz przeciwnie – bardzo pouczające. To prawda, że socjalizacja nie jest pierwszą rzeczą, o której się koniecznie myśli, a może to być potem bardzo uciążliwe :/ Sama, zanim zaczęłam szukać informacji, nie pomyślałam, że trzeba przyzwyczajać szczeniaka do różnych dźwięków, takich jak burze czy fajerwerki... W mojej okolicy są psy, ale w większości suczki, więc muszę go też zsocjalizować z samcami, przyzwyczaić do miejsc publicznych itd.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki, tak czy inaczej planuję spotkać się z behawiorystą, żeby mieć pewność, że psiak będzie miał poukładane w głowie :) Faktycznie, skoro to będzie szczeniak, wezmę urlop – mam do wykorzystania 3 tygodnie, a potem jeszcze dogadam się co do godzin pracy. Może będę mieć możliwość wpaść w ciągu dnia na spacer, ale to byłoby tylko jakieś 20-25 minut... Albo może pomyślę o pet-sitterze? Jeśli chodzi o rasy, to bardzo podoba mi się charakter i wygląd ON-ka. Co do rodziców, to suczka mojej znajomej miała nieplanowany miot z psem sąsiada... Oboje są bardzo zdrowi i mają fajne charaktery, a tata nie ma problemów z dysplazją – dopytywałem o to.

Tak tylko wspomnę, bo warto o tym wiedzieć: sam przygarnąłem mixa owczarka, który nie był odpowiednio socjalizowany w pierwszych miesiącach życia. Na zewnątrz to była czysta MASAKRA.

Lepiej mieć to z tyłu głowy i od początku postawić na świetną socjalizację (oczywiście budując przy tym relację opartą na zaufaniu) – to oszczędzi wam wielu przykrych niespodzianek :-)

Wiem, że takie ostrzeżenia często brzmią trochę przesadnie (myślimy sobie „no tak, wiadomo”), ale kiedy przychodzi co do czego, wielu właścicieli (a w każdym razie zbyt wielu) trochę ten temat odpuszcza, bo przecież „mój szczeniak jest super, nie wygląda na strachliwego” itp.

A potem w okresie dojrzewania – bum, i mamy tykającą bombę na końcu smyczy.

No i to tyle, chciałem tylko na to uczulić, mam nadzieję, że nie jestem zbyt upierdliwy ;-)

I życzę wam wszystkiego, co najlepsze z waszym przyszłym psem.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Cassyduvet, zdecydowałem się na tę mieszankę, bo to w pewnym sensie „okazja”. Od dłuższego czasu waham się między tymi dwiema rasami, a niedawno miałem okazję zobaczyć takiego miksa... Zresztą wcale go nie kupuję, pokrywam tylko koszty u weterynarza. Byłem w schroniskach, ale żaden psiak nie skradł mi serca, poza jednym mieszańcem malinois, ale był już zarezerwowany... Dlatego jestem gotowy wziąć petsittera na te dni, kiedy będę poza domem zbyt długo.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Rozwiązaniem byłoby trafienie na młodego dorosłego psa z tej krzyżówki w schronisku – na pewno jakiś się znajdzie, biorąc pod uwagę, ile maliniaków i ich miksów widać teraz w schroniskach.

W każdym razie, trzeba będzie na maksa przyłożyć się do socjalizacji, a ta kwestia 6 godzin nieobecności przez pierwsze dwa lata na pewno nie sprzyja temu, żeby pies mógł w pełni rozwinąć swój potencjał.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, Szczerze mówiąc, nie bardzo widzę sens wybierania krzyżówki tylko dlatego, że wahają się Państwo między obiema rasami. Wcale nie ma gwarancji, że otrzymają Państwo mieszankę cech owczarka niemieckiego i malinois – to będzie po prostu loteria. Moim zdaniem cechy u rasy czystej są zawsze znacznie bardziej przewidywalne niż w przypadku krzyżówki. Poza tym wydaje mi się to trochę dziwne, żeby płacić za mieszankę, nie uważają Państwo? Szczeniaki nie będą miały rodowodu ani nic z tych rzeczy.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post