Owczarek Niemiecki x Malinois

P
Philodrsin Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Chciałbym poznać Waszą opinię na temat mieszanki malinois z owczarkiem niemieckim. Planuję kupić szczeniaka z takiego skojarzenia, ale zastanawiam się, czy to nie będzie zbyt „wybuchowe” połączenie? Mam spore doświadczenie z psami, bo od urodzenia wychowywałem się z rottweilerem i wyżłem :) Jestem bardzo aktywny fizycznie, więc chciałbym uprawiać z psem sport. Wiedząc, że malinois jest bardzo energiczny, myślę, że mógłby mi towarzyszyć w bieganiu, agility itp. Z drugiej strony, nie byłoby mnie w domu przez 6 godzin w ciągu dnia...

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Szczerze mówiąc, nie bardzo widzę sens wybierania krzyżówki tylko dlatego, że wahają się Państwo między obiema rasami. Wcale nie ma gwarancji, że otrzymają Państwo mieszankę cech owczarka niemieckiego i malinois – to będzie po prostu loteria. Moim zdaniem cechy u rasy czystej są zawsze znacznie bardziej przewidywalne niż w przypadku krzyżówki. Poza tym wydaje mi się to trochę dziwne, żeby płacić za mieszankę, nie uważają Państwo? Szczeniaki nie będą miały rodowodu ani nic z tych rzeczy.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    20-25 minut jest spoko, zdąży rozprostować łapy i się załatwić. O ile rano i wieczorem wychodzi na dłużej, to powinno być okej (tak mi się przynajmniej wydaje ^^)
    Przetłumaczony francuski
    P
    Philodrsin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki wielkie! W każdym razie i tak planuję pójść do behawiorysty, żeby mieć pewność, że mój piesek będzie „dobrze poukładany” i szczęśliwy :) Jako że to będzie szczeniak, to na pewno wezmę urlop – mam 3 tygodnie do wykorzystania, a później jeszcze będę się dogadywać w pracy co do godzin. Może będę mieć możliwość wpaść w ciągu dnia na spacer, ale to byłoby tylko jakieś 20-25 minut... No chyba że lepiej wziąć petsittera? Jeśli chodzi o rasy, to bardzo podoba mi się i charakter, i wygląd owczarka niemieckiego. Co do rodziców, to piesek jest od mojej znajomej – jej suczka miała taki niezbyt planowany miot z psem sąsiada... Oboje są zdrowi i mają fajne charaktery, a tata nie ma problemów z dysplazją, pytałam o to.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Taki pies może mieć w sobie wszystko z owczarka niemieckiego, jak i wszystko z maliniaka, albo być mieszanką 50/50 – z zaletami ON-ka i wadami malinois, lub na odwrót... Jeśli obie te rasy podobają Ci się tak samo, to dlaczego by nie spróbować miksu i zobaczyć, co z tego wyjdzie? Ale jeśli maliniak kręci Cię bardziej niż owczarek niemiecki, to może warto po prostu poczytać o rasie, która najbardziej do Ciebie pasuje i Ci odpowiada. 6 godzin to długo i dla mnie to absolutna granica, której nie powinno się przekraczać. Przy dłuższej nieobecności nie decyduj się na tak sportowego psa. Z kolei dla szczeniaka to będzie zdecydowanie za długo – trzeba będzie znaleźć jakieś rozwiązanie, żeby ktoś go wyprowadził w międzyczasie. Jeśli chodzi o miejsce, w którym kupisz malucha, pilnuj, żeby rodzice nie byli wyzyskiwani i żeby hodowca miał legalną, zarejestrowaną działalność (np. numer REGON).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli znasz te rasy i masz do nich dobre przeczucie, to czemu nie...

Z drugiej strony, żeby dobrze przyjąć szczeniaka, najlepiej poświęcać mu dużo czasu i po prostu przy nim być.

A jeśli chodzi o tę krzyżówkę, musisz przede wszystkim mieć świadomość ogromnej czujności tego typu psów i tego, co to oznacza w kwestii wychowania, żeby sytuacja Cię nie przerosła.

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post