Owczarek Niemiecki x Malinois

P
Philodrsin Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Chciałbym poznać Waszą opinię na temat mieszanki malinois z owczarkiem niemieckim. Planuję kupić szczeniaka z takiego skojarzenia, ale zastanawiam się, czy to nie będzie zbyt „wybuchowe” połączenie? Mam spore doświadczenie z psami, bo od urodzenia wychowywałem się z rottweilerem i wyżłem :) Jestem bardzo aktywny fizycznie, więc chciałbym uprawiać z psem sport. Wiedząc, że malinois jest bardzo energiczny, myślę, że mógłby mi towarzyszyć w bieganiu, agility itp. Z drugiej strony, nie byłoby mnie w domu przez 6 godzin w ciągu dnia...

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    20-25 minut jest spoko, zdąży rozprostować łapy i się załatwić. O ile rano i wieczorem wychodzi na dłużej, to powinno być okej (tak mi się przynajmniej wydaje ^^)
    Przetłumaczony francuski
    P
    Philodrsin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki wielkie! W każdym razie i tak planuję pójść do behawiorysty, żeby mieć pewność, że mój piesek będzie „dobrze poukładany” i szczęśliwy :) Jako że to będzie szczeniak, to na pewno wezmę urlop – mam 3 tygodnie do wykorzystania, a później jeszcze będę się dogadywać w pracy co do godzin. Może będę mieć możliwość wpaść w ciągu dnia na spacer, ale to byłoby tylko jakieś 20-25 minut... No chyba że lepiej wziąć petsittera? Jeśli chodzi o rasy, to bardzo podoba mi się i charakter, i wygląd owczarka niemieckiego. Co do rodziców, to piesek jest od mojej znajomej – jej suczka miała taki niezbyt planowany miot z psem sąsiada... Oboje są zdrowi i mają fajne charaktery, a tata nie ma problemów z dysplazją, pytałam o to.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Taki pies może mieć w sobie wszystko z owczarka niemieckiego, jak i wszystko z maliniaka, albo być mieszanką 50/50 – z zaletami ON-ka i wadami malinois, lub na odwrót... Jeśli obie te rasy podobają Ci się tak samo, to dlaczego by nie spróbować miksu i zobaczyć, co z tego wyjdzie? Ale jeśli maliniak kręci Cię bardziej niż owczarek niemiecki, to może warto po prostu poczytać o rasie, która najbardziej do Ciebie pasuje i Ci odpowiada. 6 godzin to długo i dla mnie to absolutna granica, której nie powinno się przekraczać. Przy dłuższej nieobecności nie decyduj się na tak sportowego psa. Z kolei dla szczeniaka to będzie zdecydowanie za długo – trzeba będzie znaleźć jakieś rozwiązanie, żeby ktoś go wyprowadził w międzyczasie. Jeśli chodzi o miejsce, w którym kupisz malucha, pilnuj, żeby rodzice nie byli wyzyskiwani i żeby hodowca miał legalną, zarejestrowaną działalność (np. numer REGON).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli znasz te rasy i masz do nich dobre przeczucie, to czemu nie...

Z drugiej strony, żeby dobrze przyjąć szczeniaka, najlepiej poświęcać mu dużo czasu i po prostu przy nim być.

A jeśli chodzi o tę krzyżówkę, musisz przede wszystkim mieć świadomość ogromnej czujności tego typu psów i tego, co to oznacza w kwestii wychowania, żeby sytuacja Cię nie przerosła.

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post