Owczarek szetlandzki czy mini owczarek amerykański? Którego wybrać?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Naprawdę potrzebuję Waszej pomocy...

Od pół roku planuję pojawienie się psa w naszym domu... Przeglądam rasy, sporo już czytałam na ten temat, ale teraz mam spore wątpliwości:

Waham się między owczarkiem szetlandzkim (sheltie) a owczarkiem amerykańskim miniaturowym...

Jesteśmy czteroosobową rodziną z dwójką chłopców w wieku 3 i 6 lat, mieszkamy w bloku tuż przy lesie.

Nasze otoczenie jest więc zróżnicowane – z jednej strony miasto, a z drugiej bliskość natury.

Szukam psa zrównoważonego, który będzie gotowy stać się pełnoprawnym członkiem rodziny i znajdzie w niej swoje miejsce. Zależy mi więc na psie raczej spokojnym.

W weekendy jesteśmy chętni na agility. Jednak w tygodniu w grę wchodzą tylko 3 spacery dziennie: 20 minut rano, 30 minut w południe i 40 minut (lub więcej) wieczorem, kiedy wracamy do domu – bo oczywiście oboje pracujemy na pełny etat.

Jesteśmy gotowi bardzo się zaangażować, ale chętnie poznam Wasze opinie...

Czekam na Wasze odpowiedzi!!!! Dzięki wielkie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź, faktycznie myślę o tym, żeby odwiedzić hodowców każdej z ras i wyrobić sobie własne zdanie. Też mi się wydaje, że sheltie będzie bardziej odpowiedni, mimo że wizualnie bardziej podoba mi się mini aussie. Muszę wybrać psa ze względu na charakter, a nie tylko na wygląd...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, Myślę, że najlepiej byłoby odwiedzić kilku hodowców, żebyście mogli sami wyrobić sobie zdanie. To, co mogę powiedzieć, to że tych kilka owczarków australijskich miniaturowych, które znam, to przede wszystkim prawdziwe owczarki australijskie, mające niemal takie same wymagania jak te duże. Więc uwaga – wzięcie wersji mini wcale nie oznacza mniej pracy. Sheltie jest mniej porywczy i moim zdaniem łatwiejszy do opanowania dla początkującego. To pies, który potrafi się szybciej wyciszyć niż owczarek australijski. Wiele z tych drugich mocno ciągnie na smyczy, bardzo skacze i w młodym wieku to po prostu małe tornada! Sheltie jest w moim odczuciu bardziej stateczny. Wasi chłopcy będą mogli dość szybko na przykład sami wyprowadzać go na smyczy i bawić się z nim bez obaw, że pies będzie na nich ciągle wskakiwał. Przy owczarku australijskim to wcale nie jest takie pewne! A przynajmniej nie przez dłuższy czas.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli szukasz raczej spokojnego psa, to z tej dwójki bez wahania postawiłbym na szetlanda. Mini aussie jest tak samo aktywny jak ten duży, więc to prawdziwy sportowiec... Nie znam szetlandów aż tak dobrze – na pewno będzie zachwycony, jeśli będziecie ćwiczyć agility, ale czy w zwykłym tygodniu mu to wystarczy? Nie wiem...

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post