Pieprzyk
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry, mój pies ma coś w rodzaju pieprzyka tuż nad lewym okiem, około centymetr powyżej. To nie jest kleszcz. Czy mam się martwić, skoro to nie rośnie? Z góry dziękuję za pomoc.
Domyślam się, że nie chcesz mi już odpowiadać. Szkoda, bo dla nas nie ma głupich pytań. Myślę więc, że to rzeczywiście po prostu sutki, które są na swoim miejscu. Twój pies jest młody, więc jeszcze parę miesięcy temu jego sutki były płaskie, a teraz rosną i rozwijają się tak jak cała reszta. Miłego wieczoru.
Ma trzy między udami i jedną na brzuchu. W ogóle nie są ułożone w jednej linii. Na początku był tylko jeden, który się powiększał, a potem zaczęły pojawiać się kolejne.

Cześć!
Jeśli to było tam od zawsze, to mogą być po prostu sutki!
Sprawdź, czy są rozmieszczone symetrycznie. Powinno ich być 10!
Miłego dnia,
Chloé
Jeśli ten „pieprzyk” (w cudzysłowie) wyrósł mu tak nagle, w ciągu 24–48 godzin – czyli w czasie, w którym go zauważyłeś – to na pewno nie jest to pieprzyk.
Bez paniki, ale to prawdopodobnie kleszcz.
Czy Twój zwierzak był zabezpieczony przeciwko boreliozie i czy dostał tabletki na kleszcze? Jeśli jest pod ochroną, kleszcz może sam zginąć. Tak czy inaczej, najlepiej go wyciągnąć (jeśli to faktycznie kleszcz) jak najszybciej, najlepiej za pomocą specjalnego przyrządu do tego celu.
9 komentarzy na temat 9