Pieprzyk

W
Whitetiger21 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mój pies ma na brzuchu coś w rodzaju pieprzyków, są one dość wypukłe. Na pewno wybiorę się z nim do weterynarza, ale chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś z Was spotkał się już z czymś takim i czy faktycznie mam się czym martwić.

Pieprzyk

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Angie5
    Angie5 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, mój pies ma coś w rodzaju pieprzyka tuż nad lewym okiem, około centymetr powyżej. To nie jest kleszcz. Czy mam się martwić, skoro to nie rośnie? Z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Domyślam się, że nie chcesz mi już odpowiadać. Szkoda, bo dla nas nie ma głupich pytań. Myślę więc, że to rzeczywiście po prostu sutki, które są na swoim miejscu. Twój pies jest młody, więc jeszcze parę miesięcy temu jego sutki były płaskie, a teraz rosną i rozwijają się tak jak cała reszta. Miłego wieczoru.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Przepraszam, że zawracam głowę, ale czy mogę prosić o zdjęcie sutków? Dzięki.
    Przetłumaczony francuski
    W
    Zgłoś

Ma trzy między udami i jedną na brzuchu. W ogóle nie są ułożone w jednej linii. Na początku był tylko jeden, który się powiększał, a potem zaczęły pojawiać się kolejne.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właśnie o tym samym pomyślałem, dlatego poprosiłem o dodatkowe zdjęcie. A ile ich właściwie było?
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć!

Jeśli to było tam od zawsze, to mogą być po prostu sutki!

Sprawdź, czy są rozmieszczone symetrycznie. Powinno ich być 10!

Miłego dnia,

Chloé

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czy możesz zrobić nam zdjęcie z nieco szerszym kadrem i pokazać, gdzie dokładnie znajdują się te znamiona? Ile ich tam jest?
    Przetłumaczony francuski
    W
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Jest zabezpieczony przeciw kleszczom. Zauważyłem to już kilka tygodni temu i mam wrażenie, że to rośnie. Przyglądałem się temu i nie wydaje mi się, żeby to był kleszcz, bo nie widać żadnej główki.
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli ten „pieprzyk” (w cudzysłowie) wyrósł mu tak nagle, w ciągu 24–48 godzin – czyli w czasie, w którym go zauważyłeś – to na pewno nie jest to pieprzyk.

Bez paniki, ale to prawdopodobnie kleszcz.

Czy Twój zwierzak był zabezpieczony przeciwko boreliozie i czy dostał tabletki na kleszcze? Jeśli jest pod ochroną, kleszcz może sam zginąć. Tak czy inaczej, najlepiej go wyciągnąć (jeśli to faktycznie kleszcz) jak najszybciej, najlepiej za pomocą specjalnego przyrządu do tego celu.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post