Pierwsza cieczka i nietrzymanie moczu u mojej suczki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Od początku tygodnia Fergie ma swoją pierwszą cieczkę.

To wielkie emocje dla całej rodziny – w końcu w wieku 10 miesięcy nasze maleństwo staje się dorosłą panną.

Radość szybko jednak ustąpiła miejsca bieganiu z mopem. Oprócz kropel krwi, Fergie przestała trzymać czystość: mam w domu sporo plam z siuśków, a dla towarzystwa zdarzyły się też dwie „grubsze sprawy”.

Nie bardzo wiemy, co robić.

Podejrzewamy, że to może być wina zmian w okolicach sromu albo jakaś infekcja, bo jak wychodzimy na dwór, to sika bardzo długo (bez przesady, potrafi to trwać 20-30 sekund). Albo robi po kilka małych siusiu na raz.

Chciałabym zapytać, czy ktoś z Was miał już taki problem? Mamy ogromną nadzieję, że to nie potrwa długo.

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lae28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam chihuahuę, która dwa tygodnie temu dostała swoją pierwszą cieczkę. Tylko że od tygodnia sika pod siebie zupełnie bez kontroli. Nie wygląda na to, żeby ją coś bolało, ale zupełnie nie wiem, co robić.
    Przetłumaczony francuski
    Duclos Sophie
    Duclos sophie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uważaj, u mojej Comète przy pierwszej cieczce przyplątało się zapalenie pęcherza... a to już infekcja, więc musiał wkroczyć weterynarz...

Moja Belle, mieszaniec owczarka pirenejskiego, przestała mieć cieczkę po śmierci swojej siostry. Teraz cieczka wróciła i sunia sika mi wszędzie, mam tylko nadzieję, że na tym się skończy i nie będzie to nic poważniejszego.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Przykro mi z powodu Fergie, nie pomyślałam o zapaleniu pęcherza (zupełnie się na tym nie znałam, bo moje dwie suczki nigdy go nie miały). Mizianko dla Fergie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mądra decyzja, że ją zabrałeś.

(W sumie tak to właśnie wyglądało)

Kilka dni leczenia i będzie po sprawie ;)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W końcu pojechaliśmy z nią do weterynarza. To faktycznie zapalenie pęcherza. Na szczęście trafiliśmy tam dość szybko. Diagnoza: antybiotyk i lek przeciwzapalny dla panienki. Od tego czasu śpi... trochę więcej niż wcześniej.

Dzięki za wasze rady.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Uważaj, u mojej Komety pierwszej rui towarzyszyło zapalenie pęcherza... a to już infekcja, więc koniecznie leć do weterynarza...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cieczka trwa 3 tygodnie i w tym czasie suczka sama nie wie, czego chce – sika dosłownie co 30 sekund. Jak tylko cieczka minie, jej zachowanie wróci do normy. Do tego czasu musisz po prostu uzbroić się w cierpliwość i regularnie wyprowadzać ją na dwór, żeby mogła się załatwić.
    Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post