Pies amstaff mix bully

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, chciałabym mieć amstaffa skrzyűowanego z bully, ale najpierw chciałabym się dowiedzieć, jak się nim odpowiednio opiekować?

Wiem, Źe to wymaga mn3stwo czasu, ale jestem gotowa, Źeby się nim zająć.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

33 odpowiedzi
Sortuj według:
  • J
    Jonathan261014 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czy ktoś z Was ma może zdjęcie szczeniaka bully pocket, który jest krzyżówką amstaffa z yorkiem? Z góry wielkie dzięki za pomoc!
    Przetłumaczony francuski
    shaspi_
    Shaspi_ Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak widzę takie dzieciaki, to nie mogę przestać myśleć o Veruce z „Charliego i fabryki czekolady”: „Tatusiu, ja CHCĘ wiewiórkę!”.

Ticrabe, masz 12 lat i masz ciekawsze rzeczy do roboty niż branie na siebie psa, którego zresztą nie będziesz mogła sama wyprowadzać, bo jesteś niepełnoletnia, a w przypadku psów z listy ras agresywnych jest to nielegalne. Skończ z tymi kaprysami, a jak dorośniesz I zmądrzejesz, to wtedy będziesz mogła mieć swojego psa. Pies to nie pluszak i to nie jest tylko sama radość.

Dzień dobry, po pierwsze proszę mi pozwolić stwierdzić, że jako osoba dorosła nie wykazuje się Pan/Pani żadnym szacunkiem – ocenianie wychowania tej osoby na podstawie jednego komentarza jest po prostu słabe. Poza tym, chyba Pan/Pani się domyśla, że skoro ta osoba ma 12 lat, to mieszka z rodzicami i po prostu szuka informacji. Zresztą ten wpis jest z 2017 roku, więc przez ten czas zdążyła już dorosnąć.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Niestety, jako mieszaniec amstaffa, ten pies zostanie zaklasyfikowany do tzw. pierwszej kategorii (chyba że podczas oceny jego budowa zostanie uznana za wystarczająco odbiegającą od wzorca, by go wykluczyć z tej grupy, ale skoro to krzyżówka z rasą o podobnej morfologii, mam marne nadzieje). Zgodnie z prawem sprzedaż takich psów lub ich oddawanie jest zabronione. Wymagane jest również pozwolenie na posiadanie psa oraz certyfikat potwierdzający umiejętności opiekuna. Pies musi być wykastrowany i zarejestrowany w urzędzie gminy. Tak jak wspomniałam wcześniej, trzeba być osobą pełnoletnią (więc to Twoi rodzice musieliby dopełnić wszystkich tych formalności).

Wszystko zależy więc od tego, czy Twoi rodzice są gotowi wziąć na siebie te wszystkie obowiązki i ograniczenia. Przy tylu restrykcjach zachęcałabym Cię do rozejrzenia się za inną rasą. Skoro jesteś niepełnoletnia, to (bardziej niż w jakiejkolwiek innej sytuacji) musisz mieć pewność, że cała rodzina jest gotowa na psa. Polecam też poczytać o metodach pozytywnego szkolenia, żeby piesek nauczył się podstawowych zasad, i przygotować się na częste spacery, bo młody pies na początku nie będzie jeszcze trzymał czystości.

Pozdrawiam serdecznie,

Julie

Przetłumaczony francuski
    L
    Lolo7792 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ok, chyba źle sformułowałem pytanie. Chodzi mi o to, czy można już wychodzić na spacery z takim psem w tym wieku.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lust Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, widziałem pytania i odpowiedzi, więc chciałbym was zapytać, czy w wieku 12 lat można mieć malinoisa?
    W WIEKU 12 LAT NIE BĘDZIESZ W STANIE ZAOPIEKOWAĆ SIĘ PSEM I KROPKA. Będziesz po nim sprzątać kupy? Będziesz mu kupować karmę? Kupisz mu budę? Będziesz codziennie myć mu miski? Będziesz w stanie go wyszkolić? Nie sądzę, żebyś w wieku 12 lat był do tego zdolny.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lolodu7792 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, widziałem wasze pytania i odpowiedzi, więc chciałbym was zapytać – czy w wieku 12 lat możemy mieć malinoisa?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Serio, dawno nie czytałem nic tak durnego. Chcesz psa z listy ras agresywnych, którego nawet nie będziesz mogła sama wyprowadzać na spacer? No beka, xd. I ty niby chcesz się nim zajmować? Znowu skończy się tak, że to twoi rodzice zostaną z psem z masą problemów przez twoje widzimisię na „groźnego” psa!! Zapomnij o tym i kup sobie pluszaka.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż, samo to, co piszesz, mówi już bardzo wiele o Twojej dojrzałości, a co za tym idzie – o Twojej zdolności do wychowania psa.

Nie jestem tu po to, żeby oceniać Ciebie osobiście, ale decyzję, którą chcesz podjąć.

Myślę, że skoro zadałaś pytanie na tym forum, to właśnie po to, żeby uzyskać odpowiedzi. Większość najważniejszych kwestii została już wyjaśniona (przepisy, zdrowie, Twoja zdolność do opieki nad psem). Jeśli jesteśmy przeciw, to z uzasadnionych powodów. Pies z tzw. pierwszej kategorii (czy tego chcesz, czy nie) nie może być wyprowadzany przez osobę niepełnoletnią (więc Twój pies mógłby wychodzić na spacery tylko z rodzicami) i nigdy nie będzie mógł biegać bez smyczy (co to za życie!). Proszę Cię, pomyśl o psie. Twoje podejście jest bardzo egoistyczne. Kiedy kocha się psy (a w Twoim przypadku konkretną rasę), należy to szanować, a Ty tego nie robisz. Szacunek polega na tym, żeby poczekać, aż będziesz pełnoletnia i gotowa na przyjęcie psa, by móc zaoferować mu jak najlepsze życie.

Żeby wybrać psa, który będzie do Ciebie pasował, musisz najpierw dobrze przeanalizować swój styl życia, a dopiero potem szukać rasy, która najlepiej do niego pasuje. Oczywiście każdy pies w obrębie rasy ma inny charakter, ale to zawsze daje pewien punkt odniesienia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mam 19 lat, kochana, a nie 80, i nie widzę związku. Kto cię niby poniża? Przecież ty nawet nie masz psa. Mówimy ci tylko, że chęć posiadania psa z pierwszej kategorii nie ma sensu. Amstaff skrzyżowany z bully to nie amstaff, tylko pitbull, a to jest nielegalne. Kropka. To nie jest żadne poniżanie, takie jest PRAWO.

Fakt, nie mam własnego psa, ale zajmuję się psem mojej babci tak, jakby był mój.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    A przy okazji, mam jeszcze jedno ostatnie pytanie – skoro wywiązała się z tego taka dyskusja, to chciałbym się dowiedzieć, jak właściwie wybrać psa, który będzie do mnie pasował??
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 33

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post