Pies amstaff mix bully

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, chciałabym mieć amstaffa skrzyűowanego z bully, ale najpierw chciałabym się dowiedzieć, jak się nim odpowiednio opiekować?

Wiem, Źe to wymaga mn3stwo czasu, ale jestem gotowa, Źeby się nim zająć.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

33 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Cześć! Staff bez rodowodu lub mieszaniec jest automatycznie zaliczany do tzw. 1. kategorii (psów uznawanych za agresywne). Małe szanse, żeby po profesjonalnej ocenie został z niej wykluczony, bo Bully fizycznie bardzo przypomina Staffa, mimo że jest od niego potężniejszy. Na pewno będzie więc spełniać kryteria fizyczne psa z tej kategorii. Ewentualnie, jeśli wybierzesz Bully w wersji pocket lub micro, przy odrobinie szczęścia może okazać się zbyt mały, by wpasować się w te ramy. Pamiętaj jednak, że genetyka to skomplikowana sprawa i nigdy nie wiadomo z góry, co dokładnie wyjdzie z takiej krzyżówki. O ryzyku zdrowotnym u takich psów wolę nawet nie wspominać, bo to prosta droga do katastrofy. Poza tym, mając 12 lat, nie możesz być właścicielem psa, a już tym bardziej psa z listy ras agresywnych, nie mówiąc o jego odpowiednim wychowaniu. Pomysł na taką krzyżówkę jest całkowicie do odrzucenia. Kiedy decydujemy się na szczeniaka, powinniśmy robić wszystko, by był zdrowy, a w tym przypadku tak nie będzie. Swoją drogą, nie wiem, czy orientujesz się w cenach psów rasy Bully, ale to dość słony wydatek – licz się z kwotą minimum 11 000 zł. Życzę więc powodzenia w szukaniu naiwniaka, który zdecyduje się na taką krzyżówkę. Krótko mówiąc: możesz zapomnieć o tym pomyśle. To pies obwarowany mnóstwem przepisów, który nie będzie miał godnego życia (podobnie jak jego rodzeństwo). Trafiłby do młodej właścicielki, która nie jest w stanie go odpowiednio ułożyć i której, jak widać, nie zależy na dobru zwierząt. Przepraszam, że piszę tak prosto z mostu, ale mam nadzieję, że to da Ci do myślenia. Nie wybiera się psa tylko ze względu na wygląd, zapominając o jego zdrowiu i komforcie życia. Przepraszam, ale zadałam to pytanie, bo o tresurze i całej reszcie rozmawiałam już z rodzicami.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Amstaff bez rodowodu lub mieszaniec jest automatycznie zaliczany do 1. kategorii psów agresywnych. Małe szanse, żeby weterynarz go z niej wypisał po badaniu, bo Bully fizycznie przypomina Amstaffa, mimo że jest od niego potężniejszy, więc na pewno będzie spełniać kryteria psa z kategorii 1. Ewentualnie, jeśli wybierzesz odmianę Bully pocket lub micro, to przy odrobinie szczęścia może będzie za mały, żeby go tam zakwalifikować. Ale genetyka to skomplikowana sprawa i nigdy nie wiadomo, co dokładnie wyjdzie z takiej krzyżówki. O ryzyku zdrowotnym u tego typu psów nawet nie chcę wspominać, bo to prosta droga do katastrofy. Poza tym, mając 12 lat, nie możesz być właścicielką psa, a tym bardziej psa z listy ras agresywnych, ani nie masz odpowiedniego doświadczenia, by go wychować. Pomysł na taką krzyżówkę jest całkowicie do odrzucenia. Kiedy decydujesz się na szczeniaka, robisz wszystko, żeby był zdrowy, a w tym przypadku tak nie będzie. Zresztą nie wiem, czy orientujesz się w cenach psów rasy Bully, ale są one dość „słone” – licz się z wydatkiem minimum 11 000 zł. Powodzenia w szukaniu naiwniaka, który zgodzi się na taką krzyżówkę. W skrócie: możesz zapomnieć o tym marzeniu o psie, który wiąże się z masą przepisów, nie będzie miał godnego życia (podobnie jak jego rodzeństwo) i którego właścicielka nie poradzi sobie z ułożeniem go, a najwyraźniej nie przejmuje się też dobrem zwierząt. Przepraszam, że piszę tak prosto z mostu, ale mam nadzieję, że to da ci do myślenia. Nie wybiera się psa tylko za wygląd, nie przejmując się jego zdrowiem i jakością życia. Właściwie to o to się nie martw, bo pytam właśnie dlatego, że znam kogoś, kto planuje skrzyżować swojego amstaffa z bully.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobra, postawmy sprawę jasno: prawnie, mając 12 lat, absolutnie nie możesz mieć psa z tzw. pierwszej kategorii (rasy uznawane za agresywne). A o ile się nie mylę, Amstaff bez rodowodu jest z automatu tak klasyfikowany. Poza tym, chęć posiadania takiego psa (podejrzewam, że chodzi tylko o wygląd) jest po prostu niemądra, bo to tylko nakręca nieodpowiedzialne osoby do rozmnażania Amstaffów bez papierów i różnych krzyżówek. I tak właśnie biedne, niewinne szczeniaki nigdy nie będą mogły cieszyć się spacerem luzem i bez kagańca. Genialne, co nie? Nawet nie wspomnę o tym, że posiadanie własnego psa w wieku 12 lat jest po prostu nierealne. Jeśli nie chcesz unieszczęśliwiać zwierzaków, uzbrój się w cierpliwość i jak będziesz już dorosły i samodzielny, przygarnij jakąś bidę ze schroniska, która urodziła się i została porzucona przez ludzi chcących „produkować” psy w typie rasy. To nie tylko przez wygląd, ale sorki, jeśli na wszystko mam gotową odpowiedź.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A, no i niedługo kończę 14 lat.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jak widzę takie dzieciaki, to nie mogę przestać myśleć o Veruce z „Charliego i fabryki czekolady”: „Tatusiu, ja CHCĘ wiewiórkę!”

Ticrabe, masz 12 lat i masz ciekawsze zajęcia niż posiadanie psa na własną rękę, którego zresztą i tak nie mogłabyś sama wyprowadzać, bo jesteś niepełnoletnia, a w przypadku psów z listy ras agresywnych jest to po prostu nielegalne. Skończ z tymi kaprysami – jak dorośniesz I dojrzejesz, to wtedy sprawisz sobie własnego czworonoga. Pies to nie pluszak i to nie tylko same przyjemności.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Z Twojego profilu wynika, że masz 12 lat. Czy Twoi rodzice zgadzają się na adopcję psa?

Co dokładnie masz na myśli, pytając, czego masz się spodziewać?

Tak, zgadzają się, ale to jeszcze nie na teraz, bo jesteśmy w trakcie przeprowadzki. Kiedy pisałem o tym, czego mam się spodziewać, chodziło mi o to, jaki rodzaj karmy podawać i co najważniejsze – o jego zachowanie. Tak jak wspominałem, nie będę sam się nim zajmować, bo pies nie będzie należał tylko do mnie. Chciałbym go mieć, bo pasjonuję się tą rasą i uważam, że to niesprawiedliwe mówić, że amstaffy są niebezpieczne. Istnieją źli właściciele, a nie złe psy – pies po prostu odzwierciedla zachowanie, jakie wpoił mu właściciel. No ale cóż, po Waszych odpowiedziach wnioskuję, że nie powinienem mieć psa w typie amstaffa. Wiem, że krzyżówki rasy sprawiają wiele problemów, ale znam osoby, które mogą mi pomóc. Mam więc inne pytanie: jak mógłbym wybrać psa, który będzie dla mnie najlepszy? Czy możecie mi pomóc? To będzie mój pierwszy własny pies, mimo że moi rodzice mieli już wcześniej psy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, ale nie będę sama się nim zajmować, jupipou.

I mariegame, jestem gotowa się nim zająć, on nie zostanie u moich rodziców. Nie jestem typem osoby, która prosi o psa, a potem planuje wakacje i kiedy przychodzi czas wyjazdu, zostawia go u rodziców.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie chcę wyjść na jakąś starą marudę, ale w wieku 12 lat to chyba rodzice podejmują takie decyzje, no nie?

Bo nie oszukujmy się – w pewnym momencie przyjdzie czas na staże, często trzeba wynająć jakąś małą kawalerkę... i u kogo wtedy ląduje pies? U rodziców!!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć. Staffik bez rodowodu lub mieszaniec jest automatycznie zaliczany do tzw. 1. kategorii (psów agresywnych). Mało prawdopodobne, żeby udało się go z niej wykluczyć po badaniu kynologicznym, bo Bully jest fizycznie zbliżony do Staffa, mimo że jest od niego potężniejszy, więc na pewno będzie spełniał kryteria fizyczne psa z tej kategorii. Ewentualnie, jeśli wybierzesz odmianę Bully pocket lub micro, to przy odrobinie szczęścia będzie on zbyt mały, by zmieścić się w tych normach, więc może uniknie kwalifikacji. Ale genetyka to skomplikowana sprawa i nigdy nie wiadomo na pewno, co dokładnie wyjdzie z takich krzyżówek. O problemach zdrowotnych u tego typu psów wolę nawet nie wspominać, bo to prosta droga do katastrofy. Poza tym, mając 12 lat, nie możesz być właścicielem psa, a tym bardziej psa z listy ras niebezpiecznych, nie mówiąc już o jego odpowiednim wychowaniu. Pomysł na taką krzyżówkę jest całkowicie do odrzucenia. Kiedy decydujesz się na szczeniaka, powinieneś robić wszystko, żeby był zdrowy, a w tym przypadku będzie zupełnie na odwrót. Zresztą, nie wiem, czy orientujesz się w cenach psów rasy Bully, ale są dość słone – musisz liczyć się z wydatkiem rzędu co najmniej 11 000 zł. Życzę więc powodzenia w szukaniu naiwniaka, który zgodzi się na taką krzyżówkę. Mówiąc krótko, możesz spokojnie zapomnieć o tym nagłym pragnieniu posiadania psa, który wiąże się z tyloma restrykcjami, który nie będzie miał godnego życia (tak samo jak jego rodzeństwo) i który miałby młodziutką właścicielkę niezdolną do prawidłowego ułożenia zwierzęcia i najwyraźniej niespecjalnie przejmującą się dobrem zwierząt. Przepraszam, jeśli moje słowa brzmią trochę ostro, ale mam nadzieję, że dadzą ci one do myślenia. Nie wybiera się psa tylko ze względu na wygląd, ignorując przy tym jego potrzeby i zdrowie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobra, powiedzmy sobie szczerze: prawnie, mając 12 lat, absolutnie nie możesz posiadać psa z listy ras uznawanych za agresywne. A jeśli się nie mylę, każdy Amstaff bez rodowodu jest u nas automatycznie tak klasyfikowany. Do tego chęć posiadania takiego psa (podejrzewam, że chodzi tu tylko o wygląd) jest po prostu nierozsądna, bo to tylko nakręca nieodpowiedzialnych ludzi do rozmnażania psów bez papierów i różnych mieszańców. I tak oto biedne, niewinne szczeniaki nigdy nie będą mogły cieszyć się spacerem na wolności i bez kagańca. Genialne, prawda? Nawet nie wspomnę o tym, że posiadanie własnego psa w wieku 12 lat jest po prostu nie do pomyślenia. Jeśli nie chcesz unieszczęśliwiać zwierząt, poczekaj, aż będziesz dorosły i samodzielny. Wtedy zaadoptuj jakąś biedę ze schroniska, która urodziła się i została porzucona przez ludzi chcących na siłę „produkować” psy z list ras niebezpiecznych.
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 33

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post