Pies ciągnie na smyczy do innych psów

D
Dianodhr Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Wracam do was z nowymi pytaniami.

No więc tak, Rico rośnie (zaraz skończy 11 miesięcy), ale jedno zachowanie u niego wciąż się nie zmienia.

I szczerze mówiąc, myślę, że to moja wina!

Na smyczy, jak tylko jakiś pies przechodzi blisko nas, Rico zaczyna ciągnąć jak szalony, żeby do niego podejść.

Jest więc reaktywny na inne psy, ale w ogóle nie agresywny – on po prostu bardzo chce kontaktu i zabawy (co nie zmienia faktu, że wygląda wtedy jak niezły dzikus).

Chyba znam przyczynę tego problemu.

Jak był mały, za wszelką cenę chciałam go zsocjalizować, więc pozwalałam mu witać się z innymi psami na smyczy.

Wtedy ważył znacznie mniej, więc nie czułam tak bardzo tego ciągnięcia.

Jest mega towarzyski i myślę, że nieświadomie wzmocniłam to zachowanie, pozwalając mu podchodzić do psów, zamiast uczyć go ignorowania ich.

A przecież ćwiczymy chodzenie na smyczy.

Poza tym jednym bodźcem chodzi naprawdę ładnie.

W mieście czy w innych miejscach potrafię go kontrolować, skupia się na mnie, nie ma problemu.

Kiedy pies jest daleko (na przykład na chodniku po drugiej stronie ulicy), też jest w porządku. Jedno „nie” wystarczy, żeby znowu zwrócił na mnie uwagę.

Ale jeśli pies jest np. 2 metry od nas albo idzie prosto w naszą stronę i Rico go zobaczy, to szybko robi się ciężko.

Wciąż zachowuję jakąś tam kontrolę, ale on ciągnie i ciągnie!!

To, co robię:

- albo wyciągam smaczka lub zabawkę, zanim on w ogóle zobaczy psa, skupiam jego uwagę na maksa na sobie i hop, przechodzimy przy nodze niepostrzeżenie,

- albo każę mu się położyć i zostać, ale to nie zawsze działa...

Oprócz tego, Rico ma około 2 godziny ruchu dziennie:

1 h / 1,5 h rano w lesie luzem, zawsze z innymi psami – żadnych problemów z zachowaniem, super przywołanie, pilnuje się itd.,

20 min w południe,

40 min około 18:00/19:00,

15 min przed snem.

Moje pytanie brzmi:

Co robić? Czy to przejdzie z wiekiem? (Słyszałam, że u labradorów to raczej normalne i z czasem się uspokajają).

Macie jakieś sprawdzone techniki?

Ćwiczę z nim posłuszeństwo około 20 minut dziennie, idzie mu całkiem fajnie i szybko się uczy.

Dzięki wszystkim!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Jak był mały, to bardzo zależało mi na socjalizacji, więc pozwalałam mu witać się z innymi psami na smyczy”

Czyli w takim razie za każdym razem bawił się z innymi psami? Bo całkiem możliwe, że nauczył się, że każdy pies to super kumpel, i teraz odpala mu się tryb „zabawa” za każdym razem, gdy jakiegoś zobaczy.

A próbowaliście może spacerów z takimi psami, które nie przepadają za zabawą? Takimi, które wolą sobie spokojnie powęszyć w pojedynkę albo po prostu iść przed siebie?

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W każdym razie musicie zadbać o to, żeby na każdym spacerze pies miał okazję porządnie wyszaleć się luzem z innymi psami.

Kiedy ta podstawowa potrzeba zostanie zaspokojona, powinien łatwiej znosić frustrację związaną z chodzeniem przy nodze na smyczy.

(Dobrze by było, gdybyście uzupełnili profil swojego psa, bo nie sposób spamiętać rasy, wieku i innych szczegółów wszystkich zwierzaków tutaj na forum. Tak jest nam po prostu łatwiej, niż gdybyśmy musieli szukać tych informacji w waszych starszych postach).

Jeśli dzieje się to na początku spaceru, najlepiej po prostu się zatrzymać i przepuścić drugiego psa, o ile nie planujecie akurat w tym miejscu puszczać swojego luzem na wspólną zabawę.

Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post