Pies i jeż – czy to niebezpieczne?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry
Uważajcie jednak, bo jeże przenoszą choroby groźne dla psów
Mają mnóstwo pcheł, a u siebie w ogrodzie spotkałem takie, które były wręcz obsypane kleszczami
Domowe skunksy???!!!!!??? 🤪
No nieźle, to pewnie nie lada wyzwanie na co dzień! 🤭
Widziałam kiedyś program, w którym jedna kobieta mieszkała z dwoma skunksami i innymi zwierzakami. Mówiła, że są bardzo czyste, załatwiają się do kuwety itd... Z kolei Chocolat Café, niestety nie mam dla Ciebie odpowiedzi...
Domowe skunksy???!!!!!??? 🤪
No nieźle, to musi być niezłe wyzwanie na co dzień! 🤭
We Francji tak, ale w Kanadzie są hodowle.
Cześć wszystkim,
Z tego, co udało mi się wyczytać, jeż jest we Francji gatunkiem chronionym. Jego trzymanie czy ratowanie wymaga specjalnych zezwoleń oraz uzyskania certyfikatu kompetencji wydawanego przez prefekturę.
Hejka! 🙂
No i proszę, Erable mówi dokładnie to samo co ja (przyznam, że dowiedziałam się o tym na Wamiz z posta kogoś, kto trzymał w domu jeża i tak jak wy, byłam tym oburzona, ale ta osoba mieszkała w Kanadzie, gdzie jest to dozwolone, ku wielkiemu nieszczęściu tych biednych maluchów).

Masz całkowitą rację, Tania! Przy okazji, hejka 👌
Nie, tych małych jeżyków absolutnie nie można wypuszczać na wolność!
One urodziły się w hodowlach (często są to małe, domowe hodowle). Tym bardziej że gatunkiem, który jest legalny i uznany w Quebecu, jest jeż pigmejski (afrykański jeż białobrzuchy).
Osoby, które decydują się na jeża (który nawiasem mówiąc kosztuje około 470–530 zł), muszą pamiętać, że te maluchy żyją w takich samych warunkach jak inne małe zwierzęta domowe (chomiki, myszoskoczki i wszelkie inne gryzonie!!!), czyli po prostu w klatkach lub plastikowych boksach.
Dokładnie, nieważne czy to legalne, czy nie – zostawmy te biedne zwierzaki w spokoju.