Pies i jeż – czy to niebezpieczne?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Niedługo będę mieć jeża i chciałem zapytać, czy to nie będzie niebezpieczne dla mojego psa ze względu na te kolce.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • D
    Dfe3153 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Uważajcie jednak, bo jeże przenoszą choroby groźne dla psów

Mają mnóstwo pcheł, a u siebie w ogrodzie spotkałem takie, które były wręcz obsypane kleszczami

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeże i skunksy, tak mi się wydaje, ale pod warunkiem, że pochodzą z hodowli.

Domowe skunksy???!!!!!??? 🤪

No nieźle, to pewnie nie lada wyzwanie na co dzień! 🤭

Widziałam kiedyś program, w którym jedna kobieta mieszkała z dwoma skunksami i innymi zwierzakami. Mówiła, że są bardzo czyste, załatwiają się do kuwety itd... Z kolei Chocolat Café, niestety nie mam dla Ciebie odpowiedzi...

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeże i skunksy, tak mi się wydaje, ale pod warunkiem, że są z hodowli.

Domowe skunksy???!!!!!??? 🤪

No nieźle, to musi być niezłe wyzwanie na co dzień! 🤭

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

We Francji tak, ale w Kanadzie są hodowle.

Przetłumaczony francuski
    Granite
    Granite Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Z tego, co udało mi się wyczytać, jeż jest we Francji gatunkiem chronionym. Jego trzymanie czy ratowanie wymaga specjalnych zezwoleń oraz uzyskania certyfikatu kompetencji wydawanego przez prefekturę.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Hejka! 🙂

No i proszę, Erable mówi dokładnie to samo co ja (przyznam, że dowiedziałam się o tym na Wamiz z posta kogoś, kto trzymał w domu jeża i tak jak wy, byłam tym oburzona, ale ta osoba mieszkała w Kanadzie, gdzie jest to dozwolone, ku wielkiemu nieszczęściu tych biednych maluchów).

Przetłumaczony francuski
    Erable
    Erable Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Masz całkowitą rację, Tania! Przy okazji, hejka 👌

Nie, tych małych jeżyków absolutnie nie można wypuszczać na wolność!

One urodziły się w hodowlach (często są to małe, domowe hodowle). Tym bardziej że gatunkiem, który jest legalny i uznany w Quebecu, jest jeż pigmejski (afrykański jeż białobrzuchy).

Osoby, które decydują się na jeża (który nawiasem mówiąc kosztuje około 470–530 zł), muszą pamiętać, że te maluchy żyją w takich samych warunkach jak inne małe zwierzęta domowe (chomiki, myszoskoczki i wszelkie inne gryzonie!!!), czyli po prostu w klatkach lub plastikowych boksach.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś
    W pełni się z wami zgadzam, że jeże powinny żyć na wolności; ale w Kanadzie istnieją specjalne hodowle, że tak powiem, nastawione na to, żeby zwierzę było „domowe”. Co by się jednak stało, gdyby taki osobnik z hodowli trafił na łono natury? Czy poradziłby sobie w takich warunkach? Myślę, że są zwierzęta, które po prostu nie powinny mieszkać w domu.👌
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czy mogą wrócić na wolność? Oto jest pytanie. Nie wiem za bardzo.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeż w klatce? Strasznie mnie to boli! Kochasz go? To oddaj mu wolność i wypuść go na łono natury.

Dokładnie, nieważne czy to legalne, czy nie – zostawmy te biedne zwierzaki w spokoju.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post