Pies i jeż – czy to niebezpieczne?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
@ Chocolat café... Bierzesz go z hodowli?
OK, nie zauważyłem, że Chocolat-Café pisze z Kanady! 😁
I nie wiedziałem, że w Kanadzie istnieją jeże domowe; ale dzięki temu mamy jedno pytanie z głowy! 😉
@ Sky... Jeże są we Francji pod ochroną, ale w Quebecu już od dłuższego czasu można je trzymać jako zwierzęta domowe.
@ Chocolat café... Bierzesz go z jakiejś hodowli?
Tak sobie myślę: czy posiadanie „domowego” jeża nie jest przypadkiem zabronione? 😧
Wydawało mi się, że przygotowanie schronienia dla jeża, który sam zdecydował się zamieszkać w naszym ogrodzie, jest okej, ale już „adoptowanie”, przywłaszczanie sobie czy po prostu zabieranie go do domu jest zabronione, a trzymanie go wewnątrz tym bardziej (więc klatka to już w ogóle fatalny pomysł)... 😧
Myślę, że to kolejna rzecz, którą warto sprawdzić, zanim zdecydujesz się na „adopcję” jeża. 🤦
Po co brać jeża i trzymać go w klatce? To przecież dzikie zwierzę, moim zdaniem wielka szkoda go tak zamykać.
Najlepiej, żeby kolce, które wbije sobie w pyszczek, usunął weterynarz. Poza tym nie ma się o co martwić.
To będzie bardziej niebezpieczne dla jeża niż dla psa