Pies i jeż – czy to niebezpieczne?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Niedługo będę mieć jeża i chciałem zapytać, czy to nie będzie niebezpieczne dla mojego psa ze względu na te kolce.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeże i skunksy, tak mi się wydaje, ale pod warunkiem, że pochodzą z hodowli.
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@ Sky... Jeż jest we Francji gatunkiem chronionym, ale w Quebecu od dłuższego czasu można go już trzymać jako zwierzę domowe.

@ Chocolat café... Bierzesz go z hodowli?

OK, nie zauważyłem, że Chocolat-Café pisze z Kanady! 😁

I nie wiedziałem, że w Kanadzie istnieją jeże domowe; ale dzięki temu mamy jedno pytanie z głowy! 😉

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Zgłoś
    Tak się zastanawiam: czy trzymanie „domowego” jeża w ogóle nie jest zabronione? Moja znajoma zawsze mnie rozbawia, kiedy opowiada o swojej przygodzie z tym „jeżem”. Naprawdę robiła wszystko, żeby go jakoś pokochać. Biedaczka. Nie pamiętam już dokładnie, jak to się zaczęło, ale wiecie, jak to jest – zazwyczaj to dziecko o tym marzy, a potem szybko się orientuje, że to wcale nie taka fajna zabawa i rodzice zostają z problemem na głowie. Opowiadała mi o wieczorach, kiedy z trudem próbowała go poprzytulać, a on szczerze tego nienawidził. Mąż miał z niej wtedy niezły ubaw. Pewnego dnia musiała wyjechać na 3 dni. W końcu udało jej się znaleźć dla niego opiekę, ale nie było to łatwe (spróbujcie znaleźć hotel dla zwierząt, który przyjmie jeża!). Mogła liczyć tylko na hodowcę. Ale jak tylko wróciła z urlopu, od razu do niego zadzwoniła sprawdzić, czy przypadkiem nie chciałby go przyjąć z powrotem. Oferowała mu nawet pieniądze, żeby go tylko zabrał. Facet był jednak na tyle w porządku, że odebrał go bez żadnych opłat i pewnie sprzedał go potem komuś innemu.
    Przetłumaczony francuski
    Erable
    Erable Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@ Sky... Jeże są we Francji pod ochroną, ale w Quebecu już od dłuższego czasu można je trzymać jako zwierzęta domowe.

@ Chocolat café... Bierzesz go z jakiejś hodowli?

Przetłumaczony francuski
     Sky
    Zgłoś

Tak sobie myślę: czy posiadanie „domowego” jeża nie jest przypadkiem zabronione? 😧

Wydawało mi się, że przygotowanie schronienia dla jeża, który sam zdecydował się zamieszkać w naszym ogrodzie, jest okej, ale już „adoptowanie”, przywłaszczanie sobie czy po prostu zabieranie go do domu jest zabronione, a trzymanie go wewnątrz tym bardziej (więc klatka to już w ogóle fatalny pomysł)... 😧

Myślę, że to kolejna rzecz, którą warto sprawdzić, zanim zdecydujesz się na „adopcję” jeża. 🤦

Przetłumaczony francuski
    Stellaieux
    Stellaieux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Po co brać jeża i trzymać go w klatce? To przecież dzikie zwierzę, moim zdaniem wielka szkoda go tak zamykać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No więc tak, on jest w klatce z prętami, a mój pies to czarny labrador.
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Zgłoś

Najlepiej, żeby kolce, które wbije sobie w pyszczek, usunął weterynarz. Poza tym nie ma się o co martwić.

Przetłumaczony francuski
     Sky
    Zgłoś
    Sam już kiedyś wyciągałem igły jeża z psich fafli i muszę przyznać, że o mały włos nie skończyło się to infekcją (bo choć te igiełki są małe, to potrafią zrobić niezłe dziury!). Potwierdzam – lepiej pilnować, żeby pies nie podchodził zbyt blisko do jeża, a już na pewno nie próbował go łapać!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To będzie bardziej niebezpieczne dla jeża niż dla psa

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post