Pies skaczący na drzwi wejściowe

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Razem z partnerem mamy półtoraroczną akitę amerykańską. Wszystko układa się świetnie, poza momentami, kiedy wracamy do domu. Nasz psiak tak bardzo ekscytuje się na nasz widok, że skacze i drapie w drzwi wejściowe, gdy tylko usłyszy, że nadchodzimy.

Co możemy z tym zrobić?

Zachowuje się tak nawet wtedy, gdy jedno z nas wyjdzie dosłownie na 5 minut wyrzucić śmieci. Po wejściu do środka skacze na nas jeszcze przez dobre 10 minut, co bywa bolesne, bo waży aż 45 kg.

Mamy też inny problem: pies szczeka, gdy ktoś wchodzi na klatkę albo puka do naszych drzwi. Nie szczeka długo, ale i tak jest to uciążliwe.

Jakieś rady, co z tym zdziałać?

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Czyli mam dalej czekać, aż ona usiądzie, zanim otworzę, a potem dać jej nagrodę?

Dokładnie tak, musisz nauczyć ją cierpliwości. Nie ma sensu się denerwować, nawet jeśli bywa to bardzo irytujące... Nie wahaj się też ćwiczyć tego polecenia poza momentami, kiedy suczka skacze na drzwi – 5 minut dziennie w zupełności wystarczy...

Możesz nawet poprosić ją o siad, potem otworzyć drzwi i kazać jej zostać w tej pozycji przed progiem, zanim pozwolisz jej wybiec na konkretną komendę. Czasem warto też zastosować małe „podpuchy” (w stylu: zamykam drzwi, nagradzam jej spokój i wracam do swoich zajęć / wychodzę na zewnątrz, zostawiając suczkę w środku, czekam chwilę, wchodzę znowu i zależnie od jej reakcji – nagradzam, jeśli została spokojna, a jeśli nie, to czekam i znów proszę o siad przed drzwiami, zanim ją pochwalę). To wymaga czasu, cierpliwości i nieustępliwości, ale może naprawdę wzmocnić waszą więź i sprawić, że pies będzie cię lepiej słuchał!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czyli mam dalej czekać, aż usiądzie, zanim otworzę, a potem dać jej nagrodę?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mam ten sam problem, mieszkam na wsi i, o zgrozo, mam stare drewniane drzwi z szybkami... Efekt: drzwi są wiecznie uwalone, ale co gorsza, w niecały rok poszły już trzy szybki. Pomijając już ryzyko skaleczenia, mam po prostu serdecznie dość ich ciągłego wymieniania 🙄 Jedyne rozwiązanie, które jako tako działa: czekam, aż pies usiądzie, zanim w ogóle otworzę. Zaczyna mu to powoli wchodzić do głowy, ale to jeszcze nie jest wyuczona reakcja... Wprowadź rytuał po powrocie do domu: zignoruj psa, a kiedy się uspokoi, poproś o „siad” i nagródź go pieszczotą, ciastkiem albo dobrym słowem. Twój pies po prostu domaga się twojej uwagi i pełnej dostępności na każde zawołanie. Musisz odwrócić role – im szybciej zrozumie, że jego zbyt natrętne zachowanie blokuje komunikację, tym szybciej się uspokoi, żeby dostać od ciebie to, co obecnie traktuje jako coś, co mu się po prostu należy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Próbowałam już tego, niby się uspokaja, więc jej otwieram, ale za każdym razem wszystko zaczyna się od nowa.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moim zdaniem najlepiej nic nie robić, kiedy ona skacze na drzwi i poczekać, aż odpuści, zanim jej otworzysz. Możesz też przy okazji kazać jej usiąść za każdym razem przed wejściem do domu – powinna wtedy skojarzyć, że siedzenie przed drzwiami oznacza, że otwierasz, a skakanie to brak reakcji.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Hej, mam w sumie podobny problem. Moja sunia goldena ma 2,5 roku i mamy z nią mały kłopot. Kiedy wypuszczam ją do ogrodu, a nasza dama chce już wrócić do środka, to skacze na drzwi, żeby dać znać, że tam jest. Jak jest kiepska pogoda, to strasznie brudzi i drzwi, i to ceglane obramowanie. Na razie to nie był aż taki problem, bo tylko wynajmujemy ten dom, ale niedługo to się zmieni. Właśnie kupujemy własne lokum, remontujemy je i wszystko będzie nowiutkie, więc jak zacznie tak robić w nowym domu, to będzie już spory kłopot. Jeśli ktoś mógłby mi doradzić, jak ją oduczyć tego skakania, byłoby super!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ile razy dziennie wychodzicie ze swoim psem i ile czasu łącznie spędzacie na spacerach w ciągu doby? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To normalne, bo to znak, że cieszy się z Twojego powrotu. To taki nawyk, często tak robi??

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To normalne, bo to znak, że cieszy się z Twojego powrotu. To taki nawyk, często tak robi??

Przetłumaczony francuski
    Dreambird8
    Dreambird8 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, musisz za wszelką cenę unikać poświęcania mu uwagi, kiedy wracasz do domu. Ignoruj go, nawet jeśli to trudne, i zwróć na niego uwagę dopiero wtedy, gdy naprawdę się uspokoi. Kiedy będzie już spokojny, to TY masz do niego podejść, a nie on do Ciebie.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post