Postępująca przewlekła niewydolność nerek u psa

I
Isabelle79 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja malutka Lolita, suczka rasy cocker spaniel amerykański, która zaraz skończy 13 lat, od tej zimy choruje na niewydolność nerek. Wykryliśmy to podczas rutynowej kontroli.

Wtedy wyniki były jeszcze stosunkowo niskie (kreatynina 1,47, mocznik 0,76 i białkomocz 0,32).

Ale niestety, od tamtej pory parametry przy każdym badaniu krwi tylko rosną.

Próbowałam już wszystkiego: karm nerkowych, diety domowej, a do tego dostaje wszystkie leki (Ipakitine, Fortekor, Duomega, Porus One).

Ostatnie badanie krwi znowu wyszło źle. Wszystko mocno podskoczyło od poprzedniego razu.

Obecne wyniki to: kreatynina 1,94, mocznik 87, fosfor 2,6 mmol, białkomocz 0,64.

Weterynarz nie daje jej nawet roku życia.

Jestem załamana, przerażona... Nie wyobrażam sobie, że mogłabym ją stracić... To moja najlepsza przyjaciółka...

Od dzisiaj zaczęła brać chińskie zioła. Tak bardzo mam nadzieję, że to pomoże obniżyć te parametry albo chociaż je ustabilizować.

Lolita czuje się świetnie, poza tym, że zmaga się z silnym nietrzymaniem moczu (miała z tym już mały problem wcześniej, po sterylizacji).

Bardzo też schudła, ale ostatnie wyniki krwi wykazały, że tarczyca nie jest pod kontrolą (ma niedoczynność, która zaczęła przechodzić w nadczynność), więc zmniejszyliśmy dawkę leku na tarczycę i już troszkę przybrała na wadze.

Poza tym jest w super formie. Regularnie chodzimy na 10-kilometrowe spacery.

Czy ktoś z Was przechodził przez coś podobnego? Takie ciągle rosnące wyniki? Czy udało Wam się w końcu to ustabilizować?

Tak bardzo się boję i potrzebuję jakichś pokrzepiających historii.

Wielkie dzięki

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Isabelle79

W przypadku Pani Lolity ważne jest, aby przybrała na wadze, co pozwoli uniknąć zaniku mięśni i związanego z tym bólu.

Najprostszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie bardzo dobrej jakości probiotyków oraz podawanie surowego białego mięsa połączonego z chudymi kawałkami, a także warzyw liściastych o niskiej zawartości fosforu.

(Bez wieprzowiny)

Wszystko to oczywiście po przeprowadzeniu długiego, kilkutygodniowego okresu przejścia na nową dietę.

Należy unikać wszelkiej suchej karmy oraz gotowanych posiłków domowych na rzecz surowizny (tak często, jak to tylko możliwe).

Proszę też nie dodawać zbyt wielu zbóż do jej jadłospisu.

Kluczową i najpilniejszą kwestią jest tutaj jakość białka... jakość SUROWEGO mięsa jest absolutnie najważniejsza!

I proszę nie dawać się skusić na rady, by drastycznie ograniczać białko w celu uzyskania diety o jak najniższej zawartości fosforu (poprzez zastępowanie go produktami bogatymi w zboża, typu ryż).

Podawanie karmy z małą ilością słabej jakości białka to nie jest sposób na regenerację (podtrzymanie formy) czy poprawę wyników. Trzeba znaleźć równowagę poprzez wysoką jakość pozostałych składników i odpowiednie suplementy...

Czy ona nie ma krwi w kale? Nie pojawiają się biegunki?

Co warto zrobić... oprócz pro- i prebiotyków, dobrze byłoby dodać nasiona pokrzywy.

Można sprawdzić u Swanie Simon produkt Renal Phyt (jako gotowy miks), ewentualnie uzupełnić go algami (morszczynem)...

A jeśli chodzi o te chińskie zioła (od weterynarza?)

czy mogłaby mi Pani podać ich skład, jeśli go Pani posiada?

Sprawdzę, czy przy pomocy traganka (astragalus) będziemy w stanie obniżyć poziom kreatyniny...

Przetłumaczony francuski
    Y
    Yann-shadow Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie mam odpowiedzi na Twoje pytania, ale Twój wpis bardzo mnie poruszył. Życzę Ci wszystkiego, co najlepsze i dużo siły!

Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post