Problem: mój pies gryzie mnie w łydki na spacerach

N
Nayiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Od dwóch miesięcy mam 4-miesięcznego biszona (bichon frisé). Od jakiegoś czasu, kiedy wychodzę z nim na spacer (spacerujemy 6 razy dziennie po 20 minut), pies łapie mnie za nogę i zaczyna bardzo mocno gryźć. Przy tym warczy, a raz nawet pokazał mi zęby. Nie wiem już, jak na to reagować... Na początku zatrzymywałem się i kazałem mu siadać, ale on od razu wracał do gryzienia. Szukałem informacji w internecie i niektórzy radzili, żeby go ignorować – tak też zrobiłem, ale to też nie zadziałało, on dalej robi swoje. Nie potrafię zrozumieć, co mu jest. Mam wrażenie, że coś go drażni, ale nie wiem co.

Pewnego dnia, gdy nie przestawał gryźć mnie w łydkę, wziąłem go na ręce, żeby wrócić do domu i przerwać spacer, ale było jeszcze gorzej, bo zaczął mnie gryźć w palce – ugryzł tak mocno, że polała się krew. Chociaż ma dopiero 4 miesiące, jego ząbki są bardzo ostre...

Czasami najpierw zaczyna skakać mi na nogi, a gdy tylko się zatrzymam, siada przede mną i patrzy na mnie, jakby na coś czekał. Jednak gdy tylko ruszam dalej, znowu mocno mnie gryzie.

Zdarza się też, że kiedy on chce iść w jedną stronę, a ja w inną, ciągnie za smycz, a gdy widzi, że nie ustępuję, idzie kawałek i znowu zaczyna mnie gryźć.

Nie mam pojęcia, o co mu chodzi. Na spacerach daję mu węszyć, nie szarpię smyczą, żeby go przywołać do porządku. A mimo to bywają dni, kiedy wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi coś doradzić.

Dzięki! :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • BeletteCommutatif9330
    Belettecommutatif9330 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam amstaffa, który ciągle mnie gryzie i szarpie, wiecie dlaczego? Ma 3 miesiące.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, mam amstaffa, który ciągle tylko mnie gryzie i ciągnie, czy wiecie dlaczego?

Jeśli chcesz uzyskać konkretną odpowiedź, musisz podać odpowiednie informacje.

Nie podajesz wieku swojego psa ani okoliczności tych „ugryzień” (to określenie jest pewnie użyte na wyrost, bo prawdziwe ugryzienie amstaffa kończy się w szpitalu...).

To, że pies ciągnie, wynika zawsze z tego, że właściciel nigdy nie nauczył się poprawnie trzymać smyczy, a tym bardziej nie nauczył psa chodzenia przy nodze.

Wszystkiego w życiu można się nauczyć. 

Przetłumaczony francuski
    BeletteCommutatif9330
    Belettecommutatif9330 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, mam staffika, który cały czas mnie gryzie i szarpie. Wiecie może, dlaczego on tak robi?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Myślę, że szybko rozwiążesz swój problem, jeśli popracujesz nad własnym nastawieniem i energią, którą emanujesz. Pies musi czuć Twoją pewność siebie i postrzegać Cię jako lidera.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Hehe, w tym wieku mają super ostre ząbki i pazurki prawie jak u kota. Czasem wieczorem widzę ślady na przedramionach (jestem już starsza, więc na skórze od razu wszystko widać), nawet nie do końca wiem, skąd się wzięły. Tylko raz naprawdę mnie zabolało, pisnęłam wtedy głośno i cienko, a ona od razu zamarła.

W sumie idealną zabawką, jak dopada ją ten jej „kwadrans szaleństwa”, jest mała szczotka z twardym włosiem. Trochę ją nią łaskoczę, a ona wtedy zaczyna walczyć z tą szczotką z całych sił. Naprawdę ciężko zachować powagę, mając w domu takiego małego diabełka...

Przetłumaczony francuski
    N
    Nayiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wasze wiadomości mnie uspokoiły! Zastosuję się do Waszych rad i zobaczę, jakie będą efekty.

Jego zachowanie bardzo mnie zaniepokoiło, bo to był pierwszy raz, kiedy ugryzł mnie do krwi.

I dzięki kikaah za namiary na behawiorystę 😉

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś
    Według mnie, jak pies gryzie, to trzeba go przywołać do porządku. Sbaar, nieźle to wyjaśniłeś, ale jeśli mogę dodać coś od siebie, to jeśli pies nie przestaje, dość szybko powinien wejść klaps. Oczywiście z wyczuciem, nie wyciągnąłem przecież jakiejś wikingowej maczugi, żeby go zmiażdżyć – zwykły, kontrolowany klaps. Do tego groźne spojrzenie i mówienie: „Ooo, nie wolno, fe!”. Wyciągasz palec i uczysz: „stop”. Bardzo szybko. Wszystko to, jak napisał Sbaar, z łagodnością, ale i stanowczością. Tak, tyle że w tej sytuacji myślę, że słowo „gryźć” to jednak spore nadużycie. Pod koniec spaceru biorę moją starą suczkę (prawie ślepą i całkowicie głuchą) na smycz, a 4-miesięczny biszon pilnuje się obok, żeby móc „podgryzać” tę dyndającą część smyczy. A jak przypinam smycz szczeniakowi, to jego obsesją jest próba „gryzienia” obu smyczy naraz podczas marszu. Mamy tu raczej do czynienia z potrzebą brania do pyszczka wszystkiego, co się rusza – to zjawisko związane z wiekiem, a nie z jakąkolwiek agresją.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli szukasz dobrego trenera lub behawiorysty, na Facebooku jest grupa „la team cap dog”, która ich wszystkich zrzesza – działają trochę jak żółte strony ^^

Twój szczeniak zachowuje się zupełnie normalnie, ale jeśli nie wiesz, jak radzić sobie w tych mniej przyjemnych chwilach i chcesz od początku budować zdrową relację, to może Ci się to naprawdę przydać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Według mnie, jak pies gryzie, to trzeba go ustawić do pionu. Nieźle to wyjaśniłeś Sbaar, ale jeśli mogę coś dodać – jeśli pies nie odpuszcza, to dość szybko powinien polecieć klaps. Oczywiście z wyczuciem, nie wyciągam przecież jakiejś wikingowej maczugi, żeby go zmiażdżyć, tylko taki odmierzony klaps. Do tego groźna mina i mówienie: „ooohhh, to jest złe”, takim rozzłoszczonym głosem.

I celujemy palcem, ucząc go: stop. Bardzo szybko.

To wszystko, tak jak pisze Sbaar, z łagodnością, ale i stanowczością.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Przecież on nie ma żadnych zaburzeń zachowania! To zupełnie normalny szczeniak jak na swój wiek.

Moja mała to niezła dręczycielka, na szczęście mam dwa dorosłe psy, które może męczyć na okrągło, więc mi daje spokój. Koty też zaczepia i chociaż obrywa od nich łapą tak, że aż piszczy, to i tak wraca do nich raz za razem. Myślę, że potrwa to jeszcze z kilka tygodni.

Czasem współczuję ludziom, którzy biorą szczeniaka i nie mają w domu dorosłego psa, który pomógłby w wychowaniu...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 19

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post