Problem z zachowaniem po sterylizacji

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja roczna suczka została wysterylizowana we wtorek rano. Operacja przebiegła pomyślnie, odebrałam ją po południu. Była już wybudzona, ale jeszcze trochę oszołomiona.

Od kiedy wróciłyśmy do domu, wydaje się przerażona: w ogóle nie wychodzi ze swojego legowiska, a kiedy już wstanie, to tylko po to, żeby pobiec schować się w kącie... Odmawia wychodzenia na zewnątrz, muszę ją wynosić na rękach, żeby w ogóle wyszła. Nawet kiedy wołam ją, żeby wskoczyła do mnie na kanapę, nie rusza się z miejsca: tylko patrzy na mnie i popłakuje. Nie przychodzi też do kuchni, choć zazwyczaj zawsze tam wyczekuje, licząc na coś do przekąszenia.

Z drugiej strony, je normalnie i nie interesuje się raną.

Weterynarz uważa, że to po prostu silny stres, ale i tak idziemy jutro na wizytę kontrolną, żeby upewnić się, że na pewno wszystko jest w porządku.

Czy spotkaliście się kiedyś z takim zachowaniem po sterylizacji? Z czego to może wynikać? Jak mogę jej pomóc?

Z góry dziękuję za Waszą pomoc...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Taaak, krople Bacha to super sposób! To prawda!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mayalita Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Ja też sterylizowałam swoją suczkę w lutym i zareagowała dokładnie tak samo jak Twoja. Przez kilka dni po zabiegu była kompletnie przerażona. Kiedy wychodziliśmy z nią, żeby się załatwiła, ciągnęła jak szalona z powrotem do domu, żeby tylko schować się w swoim legowisku, z którego nie ruszała się przez cały dzień. W końcu podaliśmy jej mieszankę kropli Bacha, która bardzo jej pomogła, bo szybko odzyskaliśmy naszą kochaną psinkę pełną energii i dobrego humoru, całe szczęście!! Do dziś nie potrafię wyjaśnić, co się wtedy stało i weterynarz też nie wiedział, ale na szczęście to już tylko złe wspomnienie! Trzymaj się, za kilka dni u Was też tak będzie!
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, to wcale nie jest taki błahy zabieg, niektóre suczki znoszą to lepiej niż inne. Jeszcze kilka dni cierpliwości i ślicznotka wróci do swojego normalnego życia (no, prawie – będzie spokojniej, bez cieczek!). Inna sprawa: to nie jest normalne, żeby ją bolało przy szczepieniu. Weterynarz najwyraźniej źle się do tego zabiera. Miałam taką samą sytuację z moim pierwszym wetem, zmieniliśmy go i teraz jest super! Takie sytuacje mogą wywołać traumę, zwierzak sobie „pomyśli”: „ał, zabolało”. Może trochę za bardzo to wszystko uczłowieczam, ale zwierzęta przecież mają pamięć. Uściskaj ślicznotkę i daj nam znać, co u was, dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Byłyśmy dziś rano znowu u weterynarza: dostała zastrzyk przeciwzapalny, bo lekarz uważa, że rana sprawia jej ból. Na szczęście nie ma żadnych śladów infekcji ani gorączki.

Właściwie to ona jest bardzo wrażliwa i pewnie będzie czuć dyskomfort, dopóki nie zdejmiemy jej szwów...

To prawda, że nawet przy szczepieniach przypominających bardzo ją bolało...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No dobrze, to już coś ;)

Tak, to rzeczywiście dziwne, trudno mi powiedzieć – moja suczka w ogóle się tak nie zachowywała po sterylizacji..

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Bardzo dobrze znam weterynarza, który prowadził mojego poprzedniego psa przez 16 lat, więc mam do niego pełne zaufanie.

Właściwie to jak tylko ona wstaje, od razu biegnie, żeby położyć się w pierwszym lepszym kącie, jaki znajdzie. Kiedy biorę ją na ręce, żeby wyjść na zewnątrz, jest to samo – zrobi parę kroków „biegiem” i zaraz kładzie się na ziemi...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Oj nie, to nienormalne, żeby była aż tak przerażona... To, że nie chce za bardzo chodzić czy skakać, może być jeszcze zrozumiałe – sterylizacja to jednak poważny zabieg, a narkoza też robi swoje. Ale to, że okazuje strach, nie jest już normalne.

Pytanie może wydać się głupie, ale czy masz pełne zaufanie do tego weterynarza? Jesteś pewna, że nie potraktował jej zbyt gwałtownie pod Twoją nieobecność?

Przetłumaczony francuski
  • 17 komentarzy na temat 17

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post