Problemy z zachowaniem po kastracji

P
Poxbow Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

W zeszły piątek wykastrowałem mojego psa.

Zdaję sobie sprawę, że pies potrzebuje trochę czasu, żeby dojść do siebie po takim zabiegu, ale teraz zaczynam się już poważnie niepokoić.

Od czasu operacji, poza tym, że rana go swędzi i ciągle próbuje się tam drapać lub lizać, bardzo zmieniło się jego zachowanie.

Przestał się bawić, nie szuka już pieszczot i ciągle krąży między dwoma kątami w mieszkaniu (poleży chwilę w jednym miejscu, po czym zaraz przenosi się w drugie).

Co najbardziej rzuca się w oczy, to sytuacja, gdy przychodzi czas na spacer. Kiedyś to uwielbiał, a teraz ucieka, piszczy i szczeka (wcześniej nigdy nie słyszałem, żeby w ogóle szczekał!), a na zewnątrz jest jeszcze gorzej – stał się wręcz nie do opanowania.

Macie może jakieś wytłumaczenie tej sytuacji albo rady, co robić? Nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu.

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Nie wiem, jak pracuje Twój weterynarz, ale u mojego po 9 dniach szwy już same wypadły, a rana zagoiła się idealnie. Gojenie musi być więc już u Was na zaawansowanym etapie. O ile nie masz jakiegoś wyjątkowo nerwowego psa, to jasne, że będzie tam zaglądał, ale jak mu powiesz „nie”, to powinien dać sobie spokój. Po prostu zdejmuj mu zabezpieczenie, kiedy jesteś w domu – wystarczy wtedy po prostu go pilnować.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Problem w tym, że jak zdejmę mu kołnierz, to boję się, że rozwali sobie szwy...

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Też myślę, że to raczej kwestia kołnierza. Niektórym psom bardzo on przeszkadza – malinois mojej mamy kompletnie w nim wariował. Mój pies może i jest w nieco lepszej formie niż Twój, ale i tak jest trochę bardziej osowiały niż zwykle. Gdy tylko go zdjęliśmy, od razu wróciły do swojego dawnego zachowania.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To pewnie ten kołnierz go tak męczy. W końcu nic fajnego mieć taki abażur na głowie 24/7.

Spróbujcie mu go zdejmować tak często, jak to możliwe – na spacerach albo kiedy jesteście obok i możecie go pilnować. Zakładajcie mu go tylko na noc i na czas waszej nieobecności. To powinno mu już trochę ulżyć.

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kołnierz zaburza psią orientację (tak mi przynajmniej powiedział weterynarz) i niektóre psiaki mogą się przez to czuć bardzo zagubione.

Miałam kiedyś suczkę, która po założeniu kołnierza w ogóle się nie ruszała. Kompletnie. Przez wiele godzin, aż w końcu sikała pod siebie.

Moje kolejne psy miały to już w nosie, ale być może Twój pies jest na to po prostu wrażliwy.

Pamiętaj też, że kastracja czy sterylizacja to często pierwszy raz w życiu młodego zwierzaka, kiedy zostawiamy go samego u weterynarza. Niektóre psy szaleją z radości, kiedy nas znowu widzą, inne się obrażają, a jeszcze inne tracą pewność siebie...

Możliwe więc, że Twój pies po prostu trochę stracił do Ciebie zaufanie 😬

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kołnierz jest bardzo uciążliwy i ogromnie zmienia zachowanie psów.

Tworzy się taki efekt pudła rezonansowego, to pewnie dlatego więcej szczeka. Spróbuj mu go może zdejmować na spacery – będzie wtedy na tyle zajęty, że nie będzie się interesował szwami.

Muszę przyznać, że u moich psiaków po kastracji kołnierz naprawdę krótko zostaje na głowie 😅.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Dzięki za wskazówkę.

I tak, nosi kołnierz, całe szczęście zresztą 😁

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To wybudzanie się w klatce u weterynarza mogło go trochę zestresować...😥.

Odbudowujcie kontakt bardzo powoli, nic na siłę, żeby znów nabrał do Was zaufania. Najlepiej pomogą w tym pyszne smaczki, jeden lepszy od drugiego 😅.

Dodatkowe pytanie: czy on nosi kołnierz?

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post