Psy z wyspy Reunion – Royal Bourbon, owczarek kreolski

Yanou75
Yanou75 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Kilka miesięcy temu zdecydowaliśmy się na adopcję, choć bardzo długo wahaliśmy się między kilkoma rasami. Myśleliśmy o eurasierze, husky albo owczarku niemieckim.

Po rozmowie z sąsiadką, która ma psa z wyspy Reunion (los psów jest tam naprawdę ciężki), zaczęłam przeglądać oferty różnych fundacji.

I wtedy to była miłość od pierwszego wejrzenia!!!!!

Sunia jest z nami od 7 miesięcy i to sama radość. My korzystaliśmy z pomocy stowarzyszenia Sauvade, ale takich organizacji jest mnóstwo.

Te psy nie są zbyt znane, czasem nazywa się je Royal Bourbon albo owczarkami kreolskimi. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo są bardzo różnorodne (różne wielkości, kolory sierści i oczu).

Nasza przypomina młodziutkiego owczarka niemieckiego skrzyżowanego z husky i nie waży więcej niż 16 kg. Jest kochana dla nas i dzieci, super towarzyska, posłuszna, skora do zabawy – słowem: samo szczęście.

A przecież tak bardzo chcieliśmy psa rasowego! Z perspektywy czasu jesteśmy przeszczęśliwi, bo te psiaki nie mają delikatnego zdrowia, ratuje się im życie, a ich charakter jest po prostu genialny.

Psy z wyspy Reunion – Royal Bourbon, owczarek kreolski

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

61 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak można w ogóle popierać zabijanie? To jest dla mnie naprawdę niepojęte. Skoro ludzkość dotarła do takiego etapu, to cóż... nie wygląda to najlepiej.
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Masowe uśmiercanie (i tortury), o których słyszało się ostatnio? (myślę tu między innymi o Maroku, ale to nie jedyny taki przypadek...)

Na pewno nie!

Pewne jest jednak to, że schroniska na kontynencie są już przepełnione porzuconymi psami. Tak jak ktoś z was już wspomniał, przenoszenie lokalnych zwierzaków jest konieczne dla ich bezpieczeństwa, ale absolutnie trzeba znaleźć rozwiązanie na miejscu, żeby przestały się tak niekontrolowanie rozmnażać.

Jeśli chodzi o Bergers Créoles z Antyli czy Royal Bourbon z wyspy Reunion, to są to rasy, które można już uznać za rodzime i które powinniśmy chronić. Może trzeba kontrolować ich populację, ale na pewno nie wolno ich eliminować. To kawał historii, który zniknąłby razem z nimi. Psy Royal Bourbon przybyły na wyspę wraz z pierwszymi ludźmi, którzy ją zasiedlili – nie ma żadnego powodu, by je wywozić, a tym bardziej wybijać. Tak samo jak dingo w Australii czy psy pariasy w Indiach.

Moje obserwacje pochodzą sprzed 25 lat, więc nie wiem, jak to wygląda obecnie, ale z tego, co widziałem wtedy, to nie te psy stanowią problem na Reunionie. Chodzi raczej o czworonogi w typie konkretnych, dobrze znanych ras, jak owczarki niemieckie, labradory czy gryfony, które zostały porzucone i często urodziły się oraz dorastały na dziko. Takie psy są w zasadzie nieadopcyjne. Nie wiem, jakie kroki należałoby wobec nich podjąć, ale bardziej wierzę w sterylizację niż w wybijanie zwierząt. Pozwolenie tej populacji na naturalne wygaśnięcie jest po prostu bardziej ludzkie...

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Rinrin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kontaktowałam się już ze schroniskiem, z radną odpowiedzialną za dobrostan zwierząt w gminie, dzwoniłam też do inspektoratu ochrony zwierząt. Ciągle słyszę, że potrzebne są dowody. Wysłałam im nagranie, na którym widać psa wiszącego na smyczy i twarz właściciela, to mi powiedzieli, że jeśli go użyją, to on może mnie pozwać. Powiedziałam, że mam to gdzieś, to usłyszałam w odpowiedzi, że są gorsze przypadki i że nawet jeśli to zachowanie jest niewłaściwe, to nie jest to „poważne” znęcanie się. Szczerze mówiąc, w mojej okolicy to nie jest jedyny taki przypadek i nic, absolutnie nic się nie zmienia.
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Rinrin, zgłoś się po pomoc do jakiegoś stowarzyszenia walczącego ze znęcaniem się nad zwierzętami, wtedy sprawy na pewno ruszą z miejsca.

U mnie to było tak: byłam w pewnym miejscu, gdzie taka jedna, dość wściekła babka mówiła swojej rozmówczyni, że ma już powyżej dziurek w nosie tego psa i że planuje mu wsypać trutkę na szczury do miski. Moja znajoma zapytała ją prosto z mostu, czy nie chce go oddać, a ona od razu odpowiedziała, że tak. Trzy dni później psiak był już u mnie.

Początkowo tylko się czołgał z podwiniętymi tylnymi łapami. Mój biszon od razu go zaakceptował, a mój królik, który biega u mnie luzem po mieszkaniu, sypiał tuż obok niego.

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To wszystko kwestia wychowania. Moje dzieci nigdy nie zostały ugryzione przez psa. Ja za to tak – raz, gdy miałam 5 lat i ponownie w 2019 roku. I to wcale nie przez jakieś groźne rasy. Pierwszy to był pies znajomych, który nas znał. Drugi to Cavalier King Charles, psiak po przejściach, maltretowany i z nieleczoną przepukliną kręgosłupa. Nikt nam nie powiedział, że on nie toleruje zakładania sweterka na spacer. Jedna ręka skończyła bez większych obrażeń, ale w drugiej miałam uszkodzone ścięgno środkowego palca. Przez COVID na operację musiałam czekać aż 7 miesięcy. Tak strasznie cierpiałam, że przepisano mi opiaty. Mimo wszystko zajmowałam się tym biednym psiakiem, był z nami przez rok. Kiedy zaczął mocno cierpieć, poszłam do weterynarza i stanęłam przed wyborem: kolejny rok życia na sterydach albo eutanazja. Miał już 12 lat i chodził na ugiętych tylnych łapach – dla mnie to nie jest prawdziwe życie. Nacierpiał się już wystarczająco, więc zdecydowałam się go uśpić. Ten jeden rok szczęścia to krótko, ale bardzo na niego zasługiwał.
    Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś
    Zgadzam się, trzeba działać, ale jak się widzi, że na „kontynencie” i tak nic nie robią... no, poza robieniem szopki, to im wychodzi... 😒 Liczyć na to, że kiwną palcem na terytoriach zamorskich... mam marne zaufanie do służb. Nie wiem, jak to wygląda we Francji, ale tutaj w Belgii od roku walczę o to, żeby odebrać psa właścicielowi, który się nad nim znęca, i nic nie da się zrobić 😩
    Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś
    Czy w takim razie naprawdę można liczyć na to, że uda się wprowadzić te „łagodne” metody, skoro już teraz widać, jak lokalna ludność (nie wszyscy, nie chcę generalizować) zabawia się kosztem tych biednych zwierzaków?
    Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś
    Tyle że artykuł, którym się z Wami dzielę, wyraźnie pokazuje, że obyczaje są inne. Tak, to Francja, ale kultura już nie – podejście do zwierząt jest tam zupełnie inne. Nie mówię tego złośliwie, ale nie można twierdzić, że nasza kultura jest obecna wszędzie. To, że Reunion należy administracyjnie do Francji, nie zmienia wszystkiego.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lulithette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Strzelanie do nich z broni czy nagradzanie ludzi za polowania wiąże się z ogromnym cierpieniem i nieuniknionymi patologiami... Dlaczego zamiast tego nie można by ich wyłapywać i przeprowadzać eutanazji „na spokojnie” na miejscu, po wcześniejszym uśpieniu?... Patrząc na to, jak wygląda życie takich zwierząt – ciągłe cierpienie, stres, znęcanie się ze strony ludzi, którzy mają już ich dość, czy całe mioty umierające z głodu na ulicy – uważam, że eutanazja jest w tym przypadku mniejszym złem...
    Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś

https://www.zinfos974.com/Saint-Denis-Un-nouveau-squat-pour-enfermer-les-chiens-et-un-appareil-de-torture-decouverts_a175136.html?fbclid=IwAR0nSYuV-tiY6gMQ_Nzrzj45Zb18mLZ3x4C5Q-MvVkOhPb34lrNhD8viK5s

I to wszystko robią (często) małe dzieci

Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 61

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post