Psy z wyspy Reunion – Royal Bourbon, owczarek kreolski

Yanou75
Yanou75 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Kilka miesięcy temu zdecydowaliśmy się na adopcję, choć bardzo długo wahaliśmy się między kilkoma rasami. Myśleliśmy o eurasierze, husky albo owczarku niemieckim.

Po rozmowie z sąsiadką, która ma psa z wyspy Reunion (los psów jest tam naprawdę ciężki), zaczęłam przeglądać oferty różnych fundacji.

I wtedy to była miłość od pierwszego wejrzenia!!!!!

Sunia jest z nami od 7 miesięcy i to sama radość. My korzystaliśmy z pomocy stowarzyszenia Sauvade, ale takich organizacji jest mnóstwo.

Te psy nie są zbyt znane, czasem nazywa się je Royal Bourbon albo owczarkami kreolskimi. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo są bardzo różnorodne (różne wielkości, kolory sierści i oczu).

Nasza przypomina młodziutkiego owczarka niemieckiego skrzyżowanego z husky i nie waży więcej niż 16 kg. Jest kochana dla nas i dzieci, super towarzyska, posłuszna, skora do zabawy – słowem: samo szczęście.

A przecież tak bardzo chcieliśmy psa rasowego! Z perspektywy czasu jesteśmy przeszczęśliwi, bo te psiaki nie mają delikatnego zdrowia, ratuje się im życie, a ich charakter jest po prostu genialny.

Psy z wyspy Reunion – Royal Bourbon, owczarek kreolski

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

61 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Rinrin
    Rinrin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To też racja, że potrzeba ogromnej pracy nad edukacją ludzi, ale taka akcja likwidacji (oczywiście humanitarnej) byłaby zbawienna. Przypominam, że to są zwierzęta, które cierpią. Uwaga, na Wamiz zbyt często, gdy pies ugryzie dzieciaka, mówi się, że to wina dziecka.
    Nie, to wina dorosłych (rodziców i właścicieli), którzy nie dopilnowali – ani psa, ani dziecka. Nigdy nie zostawia się dziecka bez opieki, nigdy. To, co mnie niestety martwi, to fakt, że jeśli na to pozwolicie, nawet pod konkretnymi warunkami, zaraz znajdą się jacyś „kowboje” czy inni „twardziele”, którzy przyjdą się zabawić kosztem psów. Tak, temat jest poważny i zostawienie tych zwierząt w cierpieniu nie jest rozwiązaniem, ale nie jestem pewna, czy da się to przeprowadzić humanitarnie 😞

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Rzeczywiście, to szokujące. Ale pies był uwiązany przed sklepem, więc miał właściciela. Nawet jeśli trwałaby jakaś akcja wyłapywania, to ten pies nie powinien jej podlegać, skoro nie jest bezpański.

Kwestia winy... To skomplikowane. Pies nie ma prawa gryźć, a już zwłaszcza w szyję, ale nie zostawia się 4-letniego malucha, żeby bawił się z obcym psem na ulicy.

Ile to już razy zdarzało się, że dzieci podchodziły i drażniły Mayę, szczekając na nią albo tupiąc nogami, wykorzystując to, że jest na smyczy. Bardzo uważam na dzieci – jeśli nie ma przy nich rodziców, którzy mogliby wyrazić zgodę i przypilnować sytuacji, nie pozwalam im bawić się z nią. Nawet najspokojniejsze dzieciaki mogą wykonać jakiś nagły, gwałtowny ruch.

To niekoniecznie wina dziecka, bo ono jest naiwne i kieruje się emocjami. To wina rodziców, ale też właściciela – co by nie mówić, zostawianie psa bez opieki w miejscu publicznym to zawsze ogromne ryzyko.

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś

https://www.linfo.re/la-reunion/faits-divers/agression-sauvage-d-un-enfant-de-4-ans-par-un-chien-le-petit-pissait-le-sang-c-etait-tres-choquant Jasne, najlepiej nic nie robić. Czy ten dzieciak nie miał prawa do normalnego życia? Mówimy o bezpańskich psach, które z definicji nie mają właściciela.
    Pies z Twojego artykułu był na smyczy, więc z definicji nie był bezpański. Poza tym, co to dziecko robiło samo, bawiąc się z psem bez żadnego nadzoru dorosłych?

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś
    Niestety minister, który powinien zajmować się sprawami zwierząt, w ogóle nic nie robi. I to jest główny problem!!!!!! Róbcie zdjęcia i wysyłajcie mu je z konkretnym, trafnym komentarzem. Sama tak zrobiłam u nas, w Belgii, kiedy Carlos Di Angelo był na tym stanowisku – on albo jego sekretarka odpowiedzieli mi takim laniem wody w stylu „dziękujemy za zainteresowanie” itd. itp... Widać tę ciszę i brak reakcji ze strony odpowiedzialnego polityka, i to właśnie przez to liczba szczeniaków wszędzie tak drastycznie rośnie. Nie wiem, jakie są stawki u weterynarza u was, ale w Brukseli sterylizacja kosztuje około 1100 zł. Jakieś 430 zł za samą operację i 650 zł za wszystkie produkty i leki użyte podczas zabiegu. Ubój????????? Zwierzęta to żywe istoty, które mają mózg i świadomość. Często pomagają osobom niepełnosprawnym, a wy mówicie o uboju!!!!!! Tutaj to już przesadzacie. To znęcających się właścicieli powinno się tępić!!!! Kastracja tutaj w Mons to koszt około 750 zł za małego psa i cena idzie w górę przy większych... ale pamiętam, że w Ciney operacja Watera kosztowała mnie około 650 zł (przy tak dużym psie ceny różnią się zależnie od regionu). Za sterylizację płaci się spokojnie 1100–1300 zł, ale jeśli w Stambule mogą sobie na to pozwolić, to domyślam się, że da się to zrobić bez nadmiernych kosztów... no cóż, nie wiem, w każdym razie wolę to niż myślenie o ich zwyczajnym zabijaniu.
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zwróćcie się do pana Lecornu, ministra ds. terytoriów zamorskich od lipca 2020 roku.

Budżet: około 10,2 miliona złotych !!! Dane znajdziecie na stronie vie-publique.fr/discours /280910-conseil-des-ministres-

28072021-le-bien-etre-animal

Wasz minister, Julien Denormandie, wygłasza przemówienie, zobaczcie pełny tekst.

Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Zgłoś

Niestety minister, który powinien pracować na rzecz zwierząt, w ogóle nie kiwnie palcem. I tu leży główny problem!!!!!!

Róbcie zdjęcia i wysyłajcie mu je z jakimś trafnym komentarzem.

Sam tak zrobiłem u nas, w Belgii, kiedy Carlos Di Antonio był na tym stanowisku – on albo jego sekretarz odpisali mi takim laniem wody w stylu „dziękujemy za zainteresowanie” itd. itp.

Widzę to milczenie i brak reakcji ze strony polityków i to jest właśnie przyczyna tej ciągle rosnącej liczby szczeniaków wszędzie. Nie wiem, jakie są stawki u weterynarza u was, ale w Brukseli sterylizacja kosztuje około 1100 zł. Jakieś 440 zł za samą operację i 660 zł za wszystkie produkty zużyte podczas zabiegu.

Ubój????????? Zwierzęta to istoty żywe, które mają mózg i świadomość. Często pomagają osobom niepełnosprawnym, a wy mówicie o uboju!!!!!! Tu już przegięliście. To tych znęcających się właścicieli należałoby wybić!!!!

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś

Albator, zgadzam się, że trzeba działać, ale żeby od razu je zabijać? Skończymy tak jak w Rumunii – z łapankami na psy, gdzie zwierzaki się bije i okalecza, a potem upycha w schroniskach tylko po to, żeby je uśmiercić.

Dlaczego nie zrobić tak jak w Stambule? Mają tam politykę sterylizacji bezpańskich zwierząt i uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie.

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z tego, co pisał yanou w jednym ze swoich postów, wygląda na to, że są nowe „transporty” psów z Reunionu. Te psiaki są już więc we Francji kontynentalnej, a nie tam na miejscu, gdzie szanse na adopcję są praktycznie zerowe. Zakładam, że na miejscu wyczerpali już pewnie wszystkie możliwe opcje (?).

Z drugiej strony, to na pewno daje do myślenia w kwestii rozmnażania, a tym bardziej przepisów i kar za porzucanie zwierząt. No i ta nadgorliwość niektórych schronisk czy organizacji... Czasami ich wymagania są tak wyśrubowane, że to naprawdę zniechęca ludzi do adopcji.

Myślę też, że na Reunionie powinni chyba wprowadzić jakąś politykę sterylizacji bezpańskich psów, podobnie jak robi się to u nas z kotami wolnożyjącymi. Nawet jeśli miałoby to oznaczać inne zasady niż w reszcie kraju – można by zakazać albo mocno zaostrzyć przepisy dla osób prywatnych w kwestii rozmnażania, a nawet wprowadzić jakiś odgórny limit miotów na całą wyspę (?). Bo inaczej to będzie studnia bez dna...

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To prawda, te psiaki mają opinię psów o naprawdę świetnym charakterze. Znam jednego i jest mega kochany! Za to jeśli chodzi o zdrowie, to ten jedyny, którego znam, jest dość delikatny. Trochę mnie to zdziwiło, bo przecież słyną z czegoś zupełnie innego. Ale to w sumie jedyny przedstawiciel tej rasy, którego znam na żywo.
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Zgłoś
    WIADOMOŚCI Z DZISIEJSZEGO WIECZORU 08.01.2022 FRANCJA JEST MISTRZEM EUROPY W PORZUCANIU PSÓW !!!!!!! Wciąż mamy tę wolność wyboru, dobrze powiedziane Rinrin. W pełni się z Tobą zgadzam. 👍
    Przetłumaczony francuski
  • 50 komentarzy na temat 61

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post