Pytanie o smycz typu lasso

Bobkat
Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam pytanie o smycz typu lasso (behawioralną). Chciałabym taką sprawić mojej suni. Obecnie wyprowadzam ją w szelkach typu Julius, ale jak zacznie ciągnąć, to mimo że jest mała, ma naprawdę sporo siły. Ostatnio dowiedziałam się też, że nie są one zbyt zdrowe dla barków – niestety wcześniej uległam modzie na Juliusy. Poza tym są one dobrej jakości, solidne, ale na dłuższą metę mogą być po prostu niewygodne.

Na obroży chodzi lepiej, ale bardzo łatwo się z niej uwalnia. Problem polega na tym, że ma szyję niemal tak samo szeroką jak głowę – jak tylko pociągnie do tyłu, obroża po prostu jej schodzi. Zdarzyło się to już ze dwa-trzy razy i o mało nie dostałam zawału w środku miasta.

Zastanawiałam się więc, czy smycz typu lasso będzie odpowiednia przy jej budowie ciała?

I jeszcze jedno – czy pies może się na takiej smyczy poddusić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

66 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mnie też interesuje ten Twój adres, Misanthrope!

Uwielbiam to! :-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tutaj masz oddzielnie obrożę i smycz. To o wiele wygodniejsze, bo dzięki temu możesz mu zostawić obrożę na szyi. Przy smyczy typu lasso musisz zdejmować wszystko na raz. Możesz wybrać dowolną szerokość i długość, wszystko jest robione na wymiar. No i masz do wyboru wszystkie kolory, jakie tylko chcesz. Materiał nie butwieje, nie niszczy i nie kołtuni sierści, jest mega wytrzymały i naprawdę świetnie wygląda.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Obroża lasso i smycz to po prostu hit! Nawet dla chiłki! Mogę ci podać namiary na PW, ta osoba robi je na wymiar z paracordu w niecałe 8 dni. Czekam właśnie na jeszcze jedną dla Moumouth! Są genialne i do tego niedrogie! Spróbuję znaleźć jakieś zdjęcie.
    Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie wiem tylko, jak taka smycz typu lasso sprawdziłaby się u 2-kilogramowej chiłki. 😁
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie ma nic gorszego niż smycz automatyczna, to po prostu śmieć, śmieć, śmieć.

Ośla ławka!

Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odświeżam ten stary wątek, żeby dowiedzieć się, czy ostatecznie smycz typu lasso sprawdza się do nauki poprawnego chodzenia na smyczy.

Moje psiaki chodzą w obrożach i na smyczach automatycznych, i widzę, że czasem muszę je mocno przyciągać, żeby nie wskakiwały na ludzi czy dzieci... a Oz ciągnie na tej obroży jak szalony.

I jak, jesteście z niej ostatecznie zadowoleni?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ja uwielbiam te smycze https://fr-gowacky.glopalstore.com/categories/No-Pull-Leashes/

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kurczę, ale ta twoja „mała” śmiga! Jeździsz za nią na rowerze, żeby nadążyć? W każdym razie ma pysk niesamowicie SZCZĘŚLIWEGO psa! I to jest właśnie to! Mowa ciała i te psie dźwięki to po prostu cud! Można się wszystkiego dowiedzieć i nauczyć, tylko na nie patrząc i ich słuchając! Każdego dnia wzbogacam swój „psi słownik”!

Nie, nie, ona po prostu miała malutkie łapki, stąd to wrażenie. Ale ja idę sobie całkiem wygodnym tempem.

Taa... skądś to znam, niestety mam tak samo jak Sana – nie jestem zbyt wysoka, więc jak idziemy gdzieś ze znajomymi, to oni robią jeden krok, a ja muszę dwa....

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To prawda, że smycze typu lasso są najczęściej używane przez osoby, które zazwyczaj puszczają psy luzem na spacerach. Ale to, że rzadziej się je spotyka, wcale nie oznacza, że nie są wygodne. Lato 2016, darmowy koncert, na parkingu kilka tysięcy osób. Musiałem odnaleźć koleżankę i cztery razy przeszedłem przez tłum (robiąc taki „iks”) z moimi trzema psami w lewej ręce (w prawej trzymałem laskę). Elastic szedł kawałek z przodu, szukając najlepszych przejść, Hiami przy samym udzie, a mały Gaspadinn w jej cieniu. Dzięki tym trzem smyczom nikomu nie przeszkadzaliśmy – dla moich psów to był po prostu długi, spokojny slalom między nogami, choć była to dla nich zupełnie nowa sytuacja.
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kurczę, ale ta twoja „mała” śmiga! Jesteś na rowerze, żeby za nią nadążyć? W każdym razie po pyszczku widać, że to SZCZĘŚLIWA sunia! I to jest właśnie najfajniejsze! Mowa ciała i te wszystkie psie dźwięki to po prostu cud natury! Można się wszystkiego dowiedzieć i wszystkiego nauczyć, po prostu na nie patrząc i ich słuchając. Codziennie wzbogacam swój „psi słownik”!

Nie, nie, ona ma po prostu malutkie łapki, stąd to wrażenie. Ale idę całkiem spokojnym, komfortowym tempem.

Moim największym wyzwaniem wcale nie jest kontrolowanie jej głowy. Chcę jej po prostu zapewnić taką samą frajdę ze spaceru, jaką ja mam. Pracujemy nad tym już od dłuższego czasu. Ta sama zasada dotyczy chodzenia przy nodze (bez smyczy).

Utrzymanie jej przy sobie to najmniejszy problem. Ale sprawić, żeby była przy tym szczęśliwa, szła obok mnie, cieszyła się widokami i nie czuła się „poszkodowana” tym, że nie może się co chwilę zatrzymywać – to już trudniejsza sprawa.

Jak już mi się to uda, to faktycznie będzie wyglądać na bardzo uśmiechniętą :)

U Ciebie i Moumoutha to już norma. Muszę więc sprawić, żeby Sana stała się trochę bardziej jak Moumouth.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 66

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post