Pytanie o smycz typu lasso

Bobkat
Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam pytanie o smycz typu lasso (behawioralną). Chciałabym taką sprawić mojej suni. Obecnie wyprowadzam ją w szelkach typu Julius, ale jak zacznie ciągnąć, to mimo że jest mała, ma naprawdę sporo siły. Ostatnio dowiedziałam się też, że nie są one zbyt zdrowe dla barków – niestety wcześniej uległam modzie na Juliusy. Poza tym są one dobrej jakości, solidne, ale na dłuższą metę mogą być po prostu niewygodne.

Na obroży chodzi lepiej, ale bardzo łatwo się z niej uwalnia. Problem polega na tym, że ma szyję niemal tak samo szeroką jak głowę – jak tylko pociągnie do tyłu, obroża po prostu jej schodzi. Zdarzyło się to już ze dwa-trzy razy i o mało nie dostałam zawału w środku miasta.

Zastanawiałam się więc, czy smycz typu lasso będzie odpowiednia przy jej budowie ciała?

I jeszcze jedno – czy pies może się na takiej smyczy poddusić?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

66 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Smycz lasso, tak jak ja to widzę, to ciekawe narzędzie, ale nie wiem, czy biorąc pod uwagę to, czego szukasz, będzie to dla Ciebie najlepsze rozwiązanie. Trochę się waham przy tych szelkach z zapięciem z przodu.

Smycz lasso świetnie sprawdza się w pracy szkoleniowej. Pozwala na dobrą kontrolę nad głową psa.

Domyślam się, że używanie jej na dłuższą metę, nawet bez konkretnego celu edukacyjnego, nie jest niczym złym; u wielu osób to się chyba sprawdza. Ale na taki spacer „bez spiny”, gdzie chcesz po prostu, żeby samo narzędzie – bez Twojego wielkiego skupienia – odwalało robotę, szelki spacerowe wydają mi się nieco lepiej dopasowane. No cóż... w sumie dlaczego by nie spróbować obu.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam ostatnio spory problem ze znalezieniem porządnych smyczy typu lasso o odpowiedniej grubości. Szukam czegoś, co się nie ślizga, jest naprawdę wygodne i solidne. Te, które kiedyś kupowałem u weterynarza, były idealne, ale teraz producenci już ich chyba nie mają w ofercie. W sklepach zoologicznych też nie ma nic sensownego, więc chyba najlepszym wyjściem będzie zrobienie takiej smyczy samemu – w końcu to żadna filozofia.
    Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

O tak, ja też chętnie to zobaczę :)

Dzięki Misanthrope

Wydaje mi się, że smycz typu lasso nosi się wysoko na szyi. Mogę spróbować tak zrobić z obrożą, ale będzie zjeżdżać w dół.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zrobię to dla was za chwilę!

Przetłumaczony francuski
    Quiz
    Quiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja też chętnie zobaczę to zdjęcie 👍
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie, bobkat, w żadnym wypadku! Moumouth ma smycz lasso własnej roboty! Przy jego 80 cm obwodu szyi nie mogłam znaleźć wystarczająco dużej smyczy (zresztą jak wszystkiego innego). Kupiłam w Decathlonie kantar dla konia i po małej przeróbce (mogę ci zrobić zdjęcie) ma super smycz – estetyczną, miękką i wygodną, bo nie jest okrągła jak te sprzedawane dla psów. Ma też najróżniejsze szelki, sakwy i obroże sprowadzane z Anglii, ale zdecydowanie najbardziej wolę tę smycz lasso – daje duże poczucie bezpieczeństwa i jest taka prosta w obsłudze!
    Przetłumaczony francuski
  • 66 komentarzy na temat 66

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post