Regres: Mój pies znowu załatwia się w mieszkaniu

C
Cannibalkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam problem z psem mojej partnerki.

Krótko o historii: pies ma teraz ponad rok. Mieszkał wcześniej z moją partnerką i jej byłym facetem. Przez całe miesiące pozwalali mu robić dosłownie wszystko, co chciał.

Efekt? Pies czuje się jak król, moja partnerka bardzo go rozpieszczała, więc zwierzak potrzebuje mnóstwo, mnóstwo uwagi i ciągle coś przeskrobuje.

Żeby jakoś temu zaradzić, zgłosiliśmy się do behawiorysty. Dał nam kilka rad, jak nauczyć go większej samodzielności, żeby przestał ciągnąć na smyczy, nie skakał na ludzi... słowem: żeby był grzecznym, ułożonym pieskiem.

Wyjaśnił nam też, że na ten moment pies nie może wchodzić na kanapę ani spać w łóżku. Moja partnerka bardzo tego chciała, ale mnie to już męczyło, bo budził nas w nocy (lizanie po twarzy, przechodzenie po nas itp.).

Jeśli chodzi o kary, doradził nam izolowanie go w łazience na 10 minut, gdy przeskrobie trzy rzeczy pod rząd.

Od tamtej pory sytuacja powoli się poprawia, udaje nam się korygować jego zachowanie, a przede wszystkim nasze podejście. Coraz rzadziej ciągnie na smyczy, nie warczy już przy misce...

ALE... oczywiście musi być jakieś ALE.

Odkąd stosujemy metody behawiorysty, nasz dzielny piesio przestał się fatygować z załatwianiem potrzeb na zewnątrz!

- w nocy, gdy śpimy, sika albo robi kupę na podłogę

- w ciągu dnia, pod naszą nieobecność, sika na podłogę albo na kanapę

- robi się coraz bardziej niszczycielski, kiedy zostaje sam

Zanim zaczęliśmy go szkolić, nie mieliśmy z tym żadnych problemów.

Nie mam już pojęcia, co robić...

Niedługo znowu widzimy się z behawiorystą, ale chciałbym poznać jakieś rozwiązania już teraz. Sprzątanie psich kup zaraz po przebudzeniu to nie jest nasze ulubione zajęcie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Jean-Yves
    Jean-yves Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, nie karz go za każdym razem, gdy wskakuje na kanapę, bo inaczej wasza relacja będzie oparta na konflikcie i zacznie się walka o to, kto pierwszy straci cierpliwość – a w tę gierkę psy są mistrzami świata^^.

Powiedz mu stanowcze „nie” dokładnie w momencie, gdy ma zamiar wskoczyć, a nie wtedy, gdy już zaczyna to robić. Trzeba go wyhamować wcześniej, nawet jeśli musisz stanąć między nim a kanapą.

Jeśli nawet wtedy cię nie słucha, to należałoby zacząć od nauki posłuszeństwa poprzez nagradzanie go za to, co robi dobrze.

Żeby nauczyć go posłuszeństwa, trzeba też codziennie robić krótkie sesje treningowe, powtarzając to, co już umie, czyli „siad”, „leżeć”, „stój” i ucząc go nowych rzeczy, jak „na miejsce” czy „zostań”. Porządne „siad” czy „leżeć” to nie tylko dwie sekundy, pies musi wytrzymać w tej pozycji coraz dłużej.

Sesje powinny być krótkie, 10 minut wystarczy, ale ważne, żeby były powtarzane codziennie. Przede wszystkim nie wolno się denerwować, za to trzeba porządnie nagradzać dobrze wykonane komendy – zabawą, smaczkami albo pieszczotami. Każdą sesję kończ komendą, którą pies dobrze zna, i zróbcie sobie fajną zabawę przed i po treningu.

Szelki z kółkiem na klatce piersiowej (typu easy-walk), które uniemożliwiają psu ciągnięcie, są bardzo skuteczne. Mi osobiście szelki True Love bardzo pomogły, kiedy miałam złamaną nogę, a moja sunia wciąż ciągnęła. Przy obroży zaciskowej pies może się tylko bardziej zaciąć, zwłaszcza jeśli ma silny charakter i jest uparty.

Włożenie poduszek do legowiska to wciąż nie to samo pod względem wygody co kanapa czy łóżko.

Sama wymieniłam legowisko mojej suni, do którego prawie w ogóle nie wchodziła, na takie coś:

https://www.amazon.fr/Pawhut-Pieds-Chien-Animal-Marine/dp/B07CPQ8FXL/ref=sr_1_24?s=pet-supplies&ie=UTF8&qid=1544623543&sr=1-24&keywords=pawhut

Jest wygodne, mięciutkie i nie styka się bezpośrednio z zimną podłogą. Jestem naprawdę zadowolona z tego psiego łóżka, a do tego materiał łatwo się zdejmuje, można go prać w pralce i szybko schnie.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Spróbuję go nagrodzić, jeśli sam zejdzie.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    To na pewno wymuszanie uwagi, to pewne. Ale to się dzieje non stop... Próbowałem go odciągnąć od kanapy, rzucając mu piłkę, bawiąc się z nim, tuląc go itd., ale jak tylko przestaję, to hyc – znowu wskakuje na mnie albo na kanapę... Intencje niby są „słodkie”, ale w codziennym życiu nie możemy się nawet przytulić z partnerką, żeby na nas nie wskoczył. A jak pracuję przy biurku, to cały czas na mnie skacze. I tutaj zaczyna się prawdziwy, znacznie trudniejszy problem: pies robi się wobec nas agresywny, kiedy idziemy spać albo gdy wychodzimy z mieszkania... Dzisiaj rano mnie ugryzł! Staram się być konsekwentny: jeśli pies źle się zachowuje, trafia na 15 minut do łazienki. Ale teraz próbuje mnie ugryźć, kiedy biorę go za obrożę (robię to delikatnie, żeby nie potęgować tej agresji).
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    To na pewno wymuszanie uwagi, to pewne. Ale to się dzieje non stop... Próbowałem go odciągnąć od kanapy, rzucając mu piłkę, bawiąc się z nim, tuląc go itd., ale jak tylko przestaję, to hyc – znowu wskakuje na mnie albo na kanapę... Intencje niby są „słodkie”, ale w codziennym życiu nie możemy się nawet przytulić z partnerką, żeby na nas nie wskoczył. A jak pracuję przy biurku, to cały czas na mnie skacze. I tutaj zaczyna się prawdziwy, znacznie trudniejszy problem: pies robi się wobec nas agresywny, kiedy idziemy spać albo gdy wychodzimy z mieszkania... Dzisiaj rano mnie ugryzł! Staram się być konsekwentny: jeśli pies źle się zachowuje, trafia na 15 minut do łazienki. Ale teraz próbuje mnie ugryźć, kiedy biorę go za obrożę (robię to delikatnie, żeby nie potęgować tej agresji).
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zamiast ciągle go karać, lepiej naucz go schodzenia z kanapy. Będzie to oznaczało, że może na nią wchodzić, ale jeśli zrozumie, że za zejście dostanie smaczka, to następnym razem zrobi to znacznie chętniej ^^ A czy to jego wskakiwanie na kanapę nie jest przypadkiem zachętą do zabawy?

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Jak mówię mu „nie”, to muszę go ściągać, bo inaczej próbuje mi zjeść zegarek (ten mały urwis)

Jest uparty, naprawdę straszny z niego uparciuch.

Dołożyliśmy mu więcej poduszek do legowiska, żeby było mu wygodniej.

Jak myślicie, powinnam go karać właściwie za każdym razem, kiedy próbuje?

Problem polega na tym, że na początku daje się zaprowadzić do łazienki, ale po pewnym czasie ma już dosyć i zaczyna warczeć...

Jeśli chodzi o obrożę, to aż mnie serce boli, więc na razie zostajemy przy tej zwykłej. Zastosujemy się do rad behawiorysty i spróbujemy z obrożą zaciskową, jeśli naprawdę nie będzie chciał słuchać.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zamiast używać obroży zaciskowej, która sprawia mu ból, lepiej wypróbuj szelki typu easy walk.

Przetłumaczony francuski
    Jean-Yves
    Jean-yves Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie jestem pewien, czy on zrozumie, że został zamknięty właśnie za to, że wskoczył na kanapę.

Dając karę raz na trzy wybryki, pies może zrozumie tylko ten ostatni – i to pod warunkiem, że kara nastąpi natychmiast w momencie, gdy to zrobił – ale przy pozostałych przewinieniach w ogóle nie połączy faktów.

Może warto kupić mu legowisko, które będzie dla niego dużo wygodniejsze niż obecne? Skoro przez kilka miesięcy mógł korzystać z łóżka i kanapy, to na pewno jest teraz sfrustrowany tym, że już nie może tam wchodzić. To zajmie trochę czasu.

A kiedy mówicie mu „nie!”, w momencie gdy chce wskoczyć na kanapę, to was nie słucha?

I jak on reaguje, gdy każecie mu zejść? Schodzi sam, czy musicie go łapać, żeby go zestawić?

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Koniec z załatwianiem się w domu, to świetna wiadomość! Zamontowaliśmy klapkę, więc wychodzi, kiedy chce i jest super.

ALE, no właśnie, zawsze jest jakieś „ale”... ten pies jest niesamowicie uparty!

Znowu zaczął wskakiwać na kanapę... musimy go karać (dostaje 10-15 minut w łazience), a jak go wypuszczamy, to robi to samo... i tak w kółko. W piątek wieczorem odstawiał to tak długo, aż w końcu przedzieliłem pokój na pół. I wcale nie było lepiej – szczekał w pokoju bez przerwy... Powiem wam, że aż musiałem wyjść z domu, żeby trochę odetchnąć.

Znowu zaczął się siłować i ciągnąć na smyczy, więc za radą trenera używamy obroży zaciskowej.

To ciągła walka. Staramy się być konsekwentni i zachować spokój, bo przecież nie ma sensu się denerwować, wręcz przeciwnie, ale jest naprawdę ciężko...

Jeśli macie jakieś dodatkowe rady, to chętnie przyjmę każdą wskazówkę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mel1 trafiła w samo sedno, tak mi się wydaje. Szczęśliwy, a przede wszystkim zrównoważony pies to taki, który zna swoje miejsce – po prostu psie miejsce!

Pewnie czuje się teraz trochę dziwnie, widząc, że nie może już zajmować tej niemal ludzkiej pozycji, którą miał wcześniej w domu.

Musicie być konsekwentni w swoich wymaganiach (koniec z wchodzeniem na łóżko, kanapę itp.). To zajmie trochę czasu, ale powinien w końcu zrozumieć, że zasady „gry” się zmieniły.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post