Regres: Mój pies znowu załatwia się w mieszkaniu

C
Cannibalkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam problem z psem mojej partnerki.

Krótko o historii: pies ma teraz ponad rok. Mieszkał wcześniej z moją partnerką i jej byłym facetem. Przez całe miesiące pozwalali mu robić dosłownie wszystko, co chciał.

Efekt? Pies czuje się jak król, moja partnerka bardzo go rozpieszczała, więc zwierzak potrzebuje mnóstwo, mnóstwo uwagi i ciągle coś przeskrobuje.

Żeby jakoś temu zaradzić, zgłosiliśmy się do behawiorysty. Dał nam kilka rad, jak nauczyć go większej samodzielności, żeby przestał ciągnąć na smyczy, nie skakał na ludzi... słowem: żeby był grzecznym, ułożonym pieskiem.

Wyjaśnił nam też, że na ten moment pies nie może wchodzić na kanapę ani spać w łóżku. Moja partnerka bardzo tego chciała, ale mnie to już męczyło, bo budził nas w nocy (lizanie po twarzy, przechodzenie po nas itp.).

Jeśli chodzi o kary, doradził nam izolowanie go w łazience na 10 minut, gdy przeskrobie trzy rzeczy pod rząd.

Od tamtej pory sytuacja powoli się poprawia, udaje nam się korygować jego zachowanie, a przede wszystkim nasze podejście. Coraz rzadziej ciągnie na smyczy, nie warczy już przy misce...

ALE... oczywiście musi być jakieś ALE.

Odkąd stosujemy metody behawiorysty, nasz dzielny piesio przestał się fatygować z załatwianiem potrzeb na zewnątrz!

- w nocy, gdy śpimy, sika albo robi kupę na podłogę

- w ciągu dnia, pod naszą nieobecność, sika na podłogę albo na kanapę

- robi się coraz bardziej niszczycielski, kiedy zostaje sam

Zanim zaczęliśmy go szkolić, nie mieliśmy z tym żadnych problemów.

Nie mam już pojęcia, co robić...

Niedługo znowu widzimy się z behawiorystą, ale chciałbym poznać jakieś rozwiązania już teraz. Sprzątanie psich kup zaraz po przebudzeniu to nie jest nasze ulubione zajęcie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To trudne psychicznie – pomijając już same psoty, które wyczynia, musimy go albo ciągle ignorować, albo karać. Mamy wrażenie, jakbyśmy w ogóle nie mieli psa. Mam nadzieję, że sytuacja szybko się poprawi. Myślicie, że on sam przestanie załatwiać się w domu, czy muszę coś z tym zrobić?
    Behawiorysta, z którym współpracujecie, najlepiej wam doradzi, bo zna już waszą sytuację.

Warto z nim o tym porozmawiać, zanim to zachowanie za bardzo się utrwali. Nawet przez telefon mógłby was już jakoś nakierować.

W każdym razie wasz pies pokazał do tej pory dużą zdolność do adaptacji, więc nie ma powodu, żebyście nie mieli sobie poradzić z tym ostatnim problemem. To wymaga pracy, ale później będziecie naprawdę zadowoleni, że to zrobiliście.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Co o tym sądzicie?

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

To jest naprawdę trudne psychicznie – poza tymi wszystkimi szkodami, które robi, mamy poczucie, że musimy go albo ciągle ignorować, albo karać.

Czujemy się tak, jakbyśmy w ogóle nie mieli psa.

Mam nadzieję, że ta sytuacja szybko się poprawi.

Myślicie, że on sam z siebie przestanie załatwiać się w domu, czy muszę coś z tym zrobić?

Przetłumaczony francuski
    Mattcanin
    Mattcanin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Chyba nie do końca jasno się wyraziłem. Na pewno nie robi tego specjalnie, ale w ten sposób próbuje zwrócić Twoją uwagę na to, że źle się czuje. Te zmiany nie są dla niego łatwe i to zupełnie normalne – on przecież nie mówi, więc nie ma jak inaczej wyrazić tego, co czuje. Potrzebuje po prostu czasu, żeby przyzwyczaić się do nowych zasad.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie jestem pewna, czy pies załatwia się w domu, myśląc: „teraz przyciągnę uwagę moich właścicieli”. To wydaje mi się o wiele za skomplikowane jak na psie rozumowanie. Z pewnością ma to związek z tym, że teraz nie może już robić wszystkiego, co mu się podoba. Ale pies nie myśli tak jak człowiek. Nie robi tego z zemsty ani po to, żeby zwrócić na siebie uwagę. Nie analizuje spraw aż tak głęboko. Powiedziałabym, że to trochę jak z dzieckiem, które znowu zaczyna moczyć się w łóżku. Nie robi tego specjalnie, żeby rodzice się nim zainteresowali, tylko dlatego, że czuje jakiś dyskomfort psychiczny lub stres. Właśnie to przytrafiło się Twojemu psu przez te wszystkie zmiany. Był królem domu, a nagle został sprowadzony do roli psa. To go trochę wytrąciło z równowagi, co jest zupełnie normalne. Pies przez całe życie pozostaje takim dzieckiem. Mają bardzo podobne schematy zachowań.
    Przetłumaczony francuski
    Mattcanin
    Mattcanin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Próbuje po prostu zwrócić na siebie Twoją uwagę – to normalne, bo widzi, że zachodzą pewne zmiany. Nie sprzątaj przy nim, ignoruj go, żeby zrozumiał, że te jego wybryki na nic się nie zdadzą i że nie odpuścisz. Będzie ciężko, ale musisz wytrzymać ;)

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    A żeby było mało, znowu narobił w salonie, bo moja partnerka akurat ucięła sobie drzemkę....
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

I żeby było jeszcze lepiej, znowu zrobił kupę w salonie, bo moja partnerka akurat ucięła sobie drzemkę....

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Dzisiejsza nowa akcja: moja partnerka położyła na chwilę brudne pranie na ziemi, a pies nasikał na nie prosto przed nią...

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    To Corgi. Puszczamy go luzem, żeby się wybiegał i pobawił – mamy obok dwa ładne parki i wybieg dla psów w okolicy. Staramy się je zmieniać, żeby mu się nie znudziło.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post