Regres: Mój pies znowu załatwia się w mieszkaniu

C
Cannibalkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam problem z psem mojej partnerki.

Krótko o historii: pies ma teraz ponad rok. Mieszkał wcześniej z moją partnerką i jej byłym facetem. Przez całe miesiące pozwalali mu robić dosłownie wszystko, co chciał.

Efekt? Pies czuje się jak król, moja partnerka bardzo go rozpieszczała, więc zwierzak potrzebuje mnóstwo, mnóstwo uwagi i ciągle coś przeskrobuje.

Żeby jakoś temu zaradzić, zgłosiliśmy się do behawiorysty. Dał nam kilka rad, jak nauczyć go większej samodzielności, żeby przestał ciągnąć na smyczy, nie skakał na ludzi... słowem: żeby był grzecznym, ułożonym pieskiem.

Wyjaśnił nam też, że na ten moment pies nie może wchodzić na kanapę ani spać w łóżku. Moja partnerka bardzo tego chciała, ale mnie to już męczyło, bo budził nas w nocy (lizanie po twarzy, przechodzenie po nas itp.).

Jeśli chodzi o kary, doradził nam izolowanie go w łazience na 10 minut, gdy przeskrobie trzy rzeczy pod rząd.

Od tamtej pory sytuacja powoli się poprawia, udaje nam się korygować jego zachowanie, a przede wszystkim nasze podejście. Coraz rzadziej ciągnie na smyczy, nie warczy już przy misce...

ALE... oczywiście musi być jakieś ALE.

Odkąd stosujemy metody behawiorysty, nasz dzielny piesio przestał się fatygować z załatwianiem potrzeb na zewnątrz!

- w nocy, gdy śpimy, sika albo robi kupę na podłogę

- w ciągu dnia, pod naszą nieobecność, sika na podłogę albo na kanapę

- robi się coraz bardziej niszczycielski, kiedy zostaje sam

Zanim zaczęliśmy go szkolić, nie mieliśmy z tym żadnych problemów.

Nie mam już pojęcia, co robić...

Niedługo znowu widzimy się z behawiorystą, ale chciałbym poznać jakieś rozwiązania już teraz. Sprzątanie psich kup zaraz po przebudzeniu to nie jest nasze ulubione zajęcie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jaka to rasa?

Wyprowadzasz go tylko na smyczy, czy puszczasz go luzem na spacerach?

Przetłumaczony francuski
    C
    Cannibalkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wychodzimy z nim na spacer na półtorej godziny dziennie. Do tego dochodzi czas w ogrodzie i zabawy piłką.

Zanim zaczęliśmy szkolenie, nie mieliśmy z nim żadnych problemów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, ile czasu dziennie go wyprowadzasz? W miarę jak dorasta, ma coraz większe potrzeby ruchowe, a jeśli nie są one zaspokajane, może to prowadzić do gorszego samopoczucia, które objawia się właśnie w taki sposób...

Przetłumaczony francuski
  • 23 komentarzy na temat 23

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post