Relacje partnera z psem - problem

C
Covachette Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Nie wiem już, do kogo się zwrócić. Mam narastający problem w relacjach między moim partnerem a naszym psem i nie potrafię znaleźć rozwiązania.

Rok temu adoptowaliśmy mieszańca border collie. Na początku wszystko szło dobrze. Potem przyszła zima i partner zaczął odpuszczać spacery – rozumiem, nigdy nie lubił wychodzić na mróz.

Ale mamy już wiosnę, a poprawy nie widać, wręcz przeciwnie – jest coraz gorzej. Wracam do domu o 21:00, a pies ani nie jadł, ani nie był na dworze.

Nasz pies najwyraźniej postanowił mu „odpłacić” za ten brak zaangażowania: warczy, gdy partner przechodzi obok, ignoruje go podczas wspólnych ćwiczeń, podszczypuje go, a nawet gryzie.

Rozmawiałam o tym z naszą behawiorystką, która widziała nas dzień wcześniej na zajęciach. Potwierdziła mi, że dopóki mój partner się nie zaangażuje, nie uda nam się wyjść z tej sytuacji. Podkreśliła też, że nasz pies jest „poukładany” i stabilny, zarówno w kontaktach z ludźmi, jak i z innymi psami.

Wczoraj wieczorem znowu to samo: pies warknął, partner podniósł głos, pies go ugryzł, a w efekcie partner zareagował agresją fizyczną.

Próbowałam z nim o tym pogadać, prosiłam, żeby zastanowił się nad swoim zachowaniem, ale on nie chce o tym słyszeć. Twierdzi, że nie ma sobie nic do zarzucenia i to z psem jest coś nie tak.

Nie mam już pojęcia, jak to naprawić. Czy rozstanie to jedyna opcja?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Chatimmediate2686 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Rozstań się z partnerem, a nie z psem, który niczemu nie jest winien.

Człowiek może przemyśleć swoje zachowanie i się zmienić, zwierzę nie. Jeśli on nie chce nad sobą pracować i w dodatku bije

twojego psa... to dla mnie dowód, że ciebie też nie szanuje.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, zgadzam się z tym, co pisze Alfredw; ale kto na tym najbardziej ucierpi? Pies czy mąż? Spróbuj dowiedzieć się, co mogło spowodować ten brak zainteresowania; trzymaj się!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, czy próbowałaś porozmawiać ze swoim partnerem? Myślę, że to bardziej problem w relacji niż problem z psem. Radzenie Ci, żebyś od razu się go pozbyła, to jednak trochę zbyt pochopna decyzja. Spróbuj raczej spokojnie z nim pogadać, bez nerwów, przygotowując sobie wcześniej solidne argumenty.

Wszyscy na tym skorzystają.

Przetłumaczony francuski
    Petit Ours
    Petit ours Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli Twój partner zaniedbuje psa (brak spacerów, karmienia...), Twój border nie ma szans uznać go za swój autorytet czy przewodnika. A jeśli do tego dochodzi przemoc... pies w naturalny sposób zacznie odpowiadać agresją. „Strach prowadzi do gniewu, gniew do przemocy, a przemoc do nienawiści”.

Czy on w ogóle chciał tego psa? Jeśli musisz wybierać między nimi dwoma, zatrzymaj psa. W takiej sytuacji najlepiej po prostu odejść... Wyobrażasz sobie, co by było, gdyby tak samo traktował dziecko?

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mnie też, Mel, tknęło to zdanie o „pogryzieniu przez psa i przemocy ze strony partnera jako skutku”. Jeśli partner jest agresywny wobec psa, to nic dziwnego, że pies gryzie!

Zgadzam się z Tobą w stu procentach, Mel. Co on wyprawia z tym psem pod Twoją nieobecność...?

Nie pozwoliłabym, żeby ktokolwiek znęcał się nad moimi psami. Poza tym nie wyobrażam sobie bycia z kimś, kto potrafi być agresywny wobec zwierząt – nie widziałabym takiej osoby jako przyszłego ojca moich dzieci, ani sama nie czułabym się przy niej bezpiecznie (choć to oczywiście zależy od tego, jak ta agresja dokładnie wygląda...).

Zabrałabym stamtąd psa i to szybko. Zanim zaczną się u niego problemy z agresją, na przykład wobec mężczyzn. Na razie piszesz, że jest kochany dla Ciebie, na zewnątrz itd... Ale jak w końcu pęknie, jak Twój partner dalej będzie go krzywdził i pies będzie musiał żyć w takim napięciu przez większość dnia... to psychika mu siądzie, i to całkiem słusznie.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jedyne, co zapamiętałam z Twojego pierwszego posta, to to, że Twój partner był agresywny wobec psa, i to w Twojej obecności! Tak przynajmniej wynika z Twojego opisu.

To jak on się zachowuje wobec psa, kiedy Cię nie ma??

Jeśli pies zaczął na niego warczeć, a nawet go ugryzł, to nie stało się to tylko dlatego, że Twój partner go ignoruje i nie daje mu jeść. Ignorancja rodzi ignorancję, co nie? Przemoc rodzi przemoc.

Dla mnie rada jest prosta: pogoń faceta i żyj sobie spokojnie z psem. Znajdziesz innego partnera, który pokocha i Ciebie, i Twojego psa.

Może nie jestem najlepszym doradcą jako zatwardziała singielka 😅 ale dla mnie sprawa jest krótka: każdy, kto pozwala sobie na agresję wobec mojego psa, wylatuje natychmiast! Nieważne, czy to znajomi, rodzina, czy partner – dla mnie to powód do zerwania.

Ale każdy sam decyduje, gdzie stawia granicę.

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zastanawiam się też, czy twój partner tak naprawdę chciał psa. Jeśli go nie chciał, a to była głównie Twoja decyzja, to po prostu się „odangażował” (pewnie nie ma takiego słowa, lol), ale nie powinien się teraz dziwić, że jego relacja z psem się sypie, a przy okazji pogarsza się też wasza relacja.

Zwłaszcza że border to bardzo wrażliwy pies – on czuje, że twój partner w ogóle go nie kocha, a jeśli dochodzi do tego jeszcze przemoc, to nie widzę w tym niczego dobrego.

Szczerze mówiąc, w tej sytuacji trudno o jakąś radę, bo możesz próbować go zmobilizować czy skłonić do reakcji, ale jeśli on sam nie będzie chciał nic zmienić, to nic się nie ruszy.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wczorajsze ugryzienie wiele mówi o napięciu, jakie panuje między Pani psem a partnerem. Zresztą, kiedy pies gryzie, standardowo powinno się udać na wizytę kontrolną do weterynarza w celu obserwacji psa gryzącego. Jeśli Pani partner przestał lubić zwierzę, należałoby zrozumieć, co leży u podstaw tej zmiany i rozwiązać problem u źródła. Niezależnie od przyczyny, partner nie powinien być „złośliwy” wobec psa. Nie może być tak, że jedyne interakcje, jakie z nim ma, to karcenie go. W najgorszym wypadku partner musi nauczyć się ignorować psa, choć nie zawsze jest to proste, ponieważ pies staje się przez to sfrustrowany i, jak Pani widzi, problem stopniowo się pogłębia. Szkoda by było, gdyby przez taką atmosferę piesek musiał zostać uśpiony, jeśli któregoś dnia sprawy zajdą za daleko.

Najlepszym rozwiązaniem na ten moment byłoby skorzystanie z usług petsittera. Pozwoliłoby to zapewnić psu zajęcie oraz zmęczyć go psychicznie i fizycznie. Dzięki temu będzie miał zapewnione interakcje w ciągu dnia. Warto spróbować kontaktu z mężczyznami, którzy będą się z nim bawić, aby nie kojarzył on mężczyzny wyłącznie z czymś złym (karą).

Zachęcam do zakupu zabawek interaktywnych, takich jak maty węchowe czy piłki-smakule, które wydzielają karmę podczas zabawy. To zajmie psa na dłuższy czas, dzięki czemu nie będzie już „zaczepiał” Pani partnera, by zwrócić na siebie uwagę, a napięcie nieco opadnie.

Jeśli chodzi o kwestię karmienia, istnieją automatyczne dozowniki karmy, jeśli ten problem jest bardzo uciążliwy. Takie urządzenia bywają jednak drogie (około 450 zł). Niemniej jednak, jeśli zatrudni Pani petsittera, proszę go poprosić, aby przed wyjściem wsypał karmę do maty węchowej lub miski spowalniającej jedzenie. To zajmie psa na nieco dłużej.

Powodzenia,

Pozdrawiam serdecznie,

Solène

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zaczyna się od psa,

a potem przychodzą dzieci...

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ojej, sytuacja jest naprawdę skomplikowana i bardzo trudno tu coś doradzić.

O ile dobrze zrozumiałam, wzięliście tego psa we dwójkę i na początku twój partner bez problemu się angażował. Z czasem jednak sytuacja się zmieniła i teraz twój facet w ogóle nie zajmuje się psem, wręcz go zaniedbuje (bo jeśli się psa nie wyprowadza i nie karmi, to jest to już po prostu zaniedbanie).

Czy twój partner tak naprawdę chciał tego psa, czy może zrobił to tylko po to, żeby sprawić ci przyjemność? To by wyjaśniało, dlaczego teraz zupełnie go olewa – może uważa, że to „twój” pies i że sama powinnaś się nim zajmować.

Jeśli chodzi o to, że pies na niego warczy, a nawet go gryzie – tu nie trzeba szukać daleko. Partner przestał być dla psa przewodnikiem. Do tego twój pies doskonale wyczuwa twoje nastawienie do partnera. Kiedy wracasz z pracy i widzisz, że pies nie dostał jeść ani nie był na spacerze, pewnie nie tryskasz humorem 😉 Ja w każdym razie na pewno bym nie była i wyraźnie dałabym to po sobie poznać.

Tak jak pisałam wyżej, wpadacie w błędne koło – warczenie, krzyczenie na psa, gryzienie czy podszczypywanie, agresja wobec psa... Problem polega na tym, że pies może pewnego dnia naprawdę poważnie ugryźć bez żadnego ostrzeżenia, a dodatkowo może zacząć kojarzyć wszystkich mężczyzn z takim zachowaniem.

Niestety, tylko ty możesz zdecydować, jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla ciebie i dla twojego psa.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post