Sąsiedzi, którzy nie sprzątają...

Ratonlaveur
Ratonlaveur Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Mieszkamy na osiedlu składającym się z 3 bloków i w sumie jest tu może z dziesięć psów – powiecie pewnie, że to niedużo.

Ale od pewnego czasu na osiedlu jest coraz więcej psich niespodzianek i staje się to naprawdę uciążliwe! Dozorcy upominają właścicieli, ale nic to nie daje.

Są też ludzie, którzy mają na osiedlu garaż, ale tu nie mieszkają, i pozwalają swoim psom się załatwiać, nie sprzątając po nich.

Mamy też obok taką małą łączkę i tam to już w ogóle jest masakra, trzeba wchodzić na działkę niemal na paluszkach, tak bardzo teren jest zaminowany!

Nie wiem już, co robić. Wywiesiłem nawet własnoręcznie zrobione ogłoszenia, ale bez zmian (no bo po co bić się w pierś, skoro „zawsze tak było”?).

Taki brak kultury strasznie wyprowadza mnie z równowagi (gdybym tylko wiedział, kto to, na pewno znaleźliby swoje „prezenty” ładnie zapakowane w skrzynkach na listy).

Sąsiedzi, którzy nie sprzątają...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

26 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Ratonlaveur
    Zgłoś
    Wtedy był na „łące”, czyli poza terenem osiedla... Ale skontaktowałem się już z urzędem miasta, żeby zgłosić ten problem. Sprawa ma trafić na komisję we wrześniu i mam nadzieję, że w końcu coś się ruszy.
    Przetłumaczony francuski
    Jenijen
    Jenijen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To prawda, to mega irytujące, że niektórzy nie sprzątają po swoich psach.

My też mieszkamy na takim „rodzinnym” osiedlu, gdzie jest naprawdę mnóstwo psów. Większość osób sprząta, ale niestety nie wszyscy. I przez to, jak idziesz z psem na spacer i mijasz ludzi, którzy nie mają zwierzaków, to patrzą na ciebie krzywo, bo wrzucają wszystkich właścicieli do jednego worka...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    W dodatku, skoro nie zachowywał się normalnie... to tak, lepiej po prostu odpuścić i iść dalej, nigdy nic nie wiadomo! Nie ma tam jakiejś wspólnoty mieszkaniowej? Albo może odezwać się do zarządcy i przypomnieć o obowiązujących przepisach? Tak żeby mieć poczucie, że spróbowało się już wszystkiego 🙂
    Przetłumaczony francuski
    Ratonlaveur
    Zgłoś
    Mały wieczorny update: namierzyłam jednego z winowajców! To właściciel buldoga francuskiego... który wyprowadza psa, paląc jointa! Typ nie wyglądał na zbyt sympatycznego, nie pozwolił swojemu psu pobawić się z Yuki... Trochę słabo było mi zwracać mu uwagę, ale jak teraz o tym myślę, to powinnam mu była po prostu wręczyć woreczek. Chociaż to i tak pewnie nic by nie zmieniło w jego nawyku „minowania” całej okolicy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój najlepszy sposób to robienie wstydu.

Czerpię złośliwą satysfakcję z zawstydzania takich niereformowalnych właścicieli.

Nie ma nic lepszego, niż spotkać takiego kogoś, jak akurat rozmawia z innymi ludźmi, i głośno mu dogadać: „Wielki pan (albo wielka dama), a nie potrafi posprzątać gówna po swoim psie. Uważajcie państwo, żeby nie wdepnąć w któryś z prezencików od psa tego pana, bo to wyjątkowo mało przyjemne!”

A potem, jeśli dalej nieposprzątane, to dokładam jeszcze: „I jak tam, woreczki na kupy dalej się nie znalazły?”.

Była taka jedna kobieta, która tak bardzo najadła się wstydu przez to, że nigdy nie sprzątała po psie (i oczywiście nie miała przy sobie woreczków), że jak jej pies załatwił się prosto przed wejściem do szkoły, to nie wiedziała, gdzie się podziać.

Tak się ucieszyła, gdy podstawiłam jej jeden (i wyciągnęłam ją z opresji), że od tamtej pory grzecznie sprząta każdą kupę swojego psa ^^'

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Sprzątanie i dostawa do domu – jak najbardziej, pod warunkiem, że wiadomo do kogo... W przeciwnym razie zostaję przy swoim pomyśle z małymi balonikami z kupek na trawniku 😈 Przed domami mała nie ma prawa nawet podchodzić, a co dopiero się załatwiać. To bardziej kulturalne wobec ludzi ze względu na zapachy, a jeśli w ogrodzie jest pies, to nie wolno go *******! Bo inaczej nie ma co się dziwić, jak ją kiedyś dopadnie, żeby nauczyć ją dobrych manier.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Albo po prostu zrób jakiś porządny, wymowny plakat i porozklejaj go wszędzie; ludzie to naprawdę straszne brudasy i mają na wszystko wywalone 😠

Przetłumaczony francuski
    Emma1975
    Emma1975 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zdalnie włączany „kogut” na „miejscu zbrodni”... to by było naprawdę zabawne!!!

Kikaah: skuteczne rozwiązanie!

Przetłumaczony francuski
    Ratonlaveur
    Zgłoś

Najgorsze jest to, że pod pretekstem tego, że pies jest mały, nie uważają za konieczne, żeby po nim sprzątać!

Dobrze wiedzieć (choć i tak jestem wściekła!), że nie tylko ja jestem w tej niefajnej sytuacji

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 26

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post