Sąsiedzi, którzy nie sprzątają...

Ratonlaveur
Ratonlaveur Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Mieszkamy na osiedlu składającym się z 3 bloków i w sumie jest tu może z dziesięć psów – powiecie pewnie, że to niedużo.

Ale od pewnego czasu na osiedlu jest coraz więcej psich niespodzianek i staje się to naprawdę uciążliwe! Dozorcy upominają właścicieli, ale nic to nie daje.

Są też ludzie, którzy mają na osiedlu garaż, ale tu nie mieszkają, i pozwalają swoim psom się załatwiać, nie sprzątając po nich.

Mamy też obok taką małą łączkę i tam to już w ogóle jest masakra, trzeba wchodzić na działkę niemal na paluszkach, tak bardzo teren jest zaminowany!

Nie wiem już, co robić. Wywiesiłem nawet własnoręcznie zrobione ogłoszenia, ale bez zmian (no bo po co bić się w pierś, skoro „zawsze tak było”?).

Taki brak kultury strasznie wyprowadza mnie z równowagi (gdybym tylko wiedział, kto to, na pewno znaleźliby swoje „prezenty” ładnie zapakowane w skrzynkach na listy).

Sąsiedzi, którzy nie sprzątają...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

26 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja mama mieszka na końcu ślepej uliczki, gdzie pewien mały chihuahua robił kupy pod samym nosem swojej właścicielki. Raz mama spotkała tę panią na początku uliczki i wypaliła prosto z mostu: „Dzień dobry pani, oooch, to ty jesteś tym pieskiem, który robi kupy przed moim domem? (powiedziała to naprawdę głośno)”. Kobiecie zrobiło się strasznie głupio. Ale kupy jak leżały, tak leżały. W końcu mama nie wytrzymała, pozbierała je i ułożyła starannie pod drzwiami tej pani. Od tamtej pory pod domem mojej mamy nie ma już ani jednej kupy ^^
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Słyszałem o „It’s Bruno”, ale to chyba tylko na Netfliksie czy coś w tym stylu, więc nie miałem jak obejrzeć... 😐

Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mmm, te fluorescencyjne kwiatuszki rozkwitające ze swoim charakterystycznym zapachem...

Chętnie bym zobaczył ten pomysł w akcji. ^^

Jeśli chodzi o dystrybutory, to te u nas rzadko kiedy są uzupełnione: ludzie biorą woreczki całymi garściami, pewnie po 20 sztuk na raz, i zastanawiam się, co oni z nimi robią. 🤷

Przez to mam wrażenie, że miasto nawet nie zawraca sobie już głowy ich uzupełnianiem...

U mojej mamy za płotem stoi blok i ludzie przychodzą tam wyprowadzać psy na sra*ie, prosto pod jej ogrodzenie... do tego pełno innych „min” porozrzucanych po całym terenie bloku.

Interweniowała w urzędzie miasta i u zarządcy budynku, ale nic nie zrobili, ledwo jej w ogóle odpisali... No i wielkie dzięki za ten „aromat” odchodów, który czuć w całym domu, jak tylko mama ma nieszczęście chcieć przewietrzyć mieszkanie. Super sprawa, zwłaszcza latem, kiedy przez upał ten zapach jeszcze przybiera na sile. 😒

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No albo zostawiasz im to wszystko na wycieraczce lol, no to znaczy, że czeka cię teraz małe dochodzenie. Z zupełnie innej beczki, kojarzy ktoś serial „To jest Bruno!”? To są bardzo krótkie odcinki, mnie to nieźle rozbawiło. To historia o życiu faceta i jego psa – w jednym z odcinków pojawia się nowy sąsiad w okolicy, który nie sprząta kup po swoim psie!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak sobie myślę o pewnym możliwym rozwiązaniu, ale to wymagałoby sporo roboty 😈

Zbierasz każdą kupę i wkładasz do woreczka (oczywiście takiego na odchody i najlepiej w jakimś żarówiastym kolorze), a potem zostawiasz te worki otwarte 😈 No i masz trawnik pełen małych czerwonych czy różowych woreczków... Ludzie, którzy przechodzą, i ci właściciele, którzy nie sprzątają, zaczną się zastanawiać: o co dzisiaj chodzi? To może ich bardziej ruszy niż gadanie o przepisach i szacunku... A zwłaszcza, jak ich psiaki, zanim zrobią swoją kupę, będą wolały pobawić się tymi wszystkimi woreczkami i rozniosą je we wszystkie strony 😂 Chciałabym to zobaczyć!

U mnie na szczęście nie ma aż takiej potrzeby, ale to taki niezły żart, który może da im do myślenia bardziej niż zwykły plakat...

Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Zgłoś

Uważam, że już samo to na chodniku to nic fajnego – jak wdepniesz w kupę, to aż ciarki przechodzą!

No i są jeszcze tacy, którzy pozwalają psom załatwiać się na trawnikach i nie sprzątają, myśląc sobie: „E tam, przecież to w trawie...”. NO WŁAŚNIE NIE!! Serio, zawsze mam się na baczności, kiedy przechodzę przez trawnik, bo często to jest po prostu pole minowe!! I to jest strasznie nieprzyjemne.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie w okolicy ludzie raczej sprzątają, jeśli pies załatwi się na ulicy (a przynajmniej zdecydowana większość), ale na łące naprzeciwko mojego domu nikt już po swoim psie nie zbiera i w sumie wcale mnie to nie dziwi... Na szczęście nie jest to jakieś zaminowane pole, bo teren jest dość spory... Może u Was wygląda to zupełnie inaczej!

Rady pozostałych osób są całkiem spoko, nic więcej mi do głowy nie przychodzi

Przetłumaczony francuski
    B
    Billy34 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry. Ręce opadają, gdy się widzi, że niektórzy wciąż nie sprzątają po swoich psach. W moim mieście urząd postawił mnóstwo podajników na woreczki, które są regularnie uzupełniane. A mimo to często świecą pustkami, bo ludzie je po prostu rozgrabiają – i to raczej nie po to, żeby sprzątać, bo chodniki są coraz bardziej „zaminowane”. Miałem już mnóstwo spięć z właścicielami, którzy odmawiają sprzątania. Nie rozumiem tego: to może nie jest najprzyjemniejsza czynność, ale przecież mnóstwo dziecięcych pieluch jest o wiele gorszych!!
    Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Zgłoś

U mnie w okolicy jest masa ludzi, którzy nie sprzątają. Ostatnio widziałem na ziemi napis kredą: „sprzątajcie te gówna”, a kupa była centralnie obrysowana, i co? I dalej to samo!!

Co do dystrybutorów, to nie jestem przeciwko, bo to może uratować sytuację, jak się zapomni woreczków, ale to często prowadzi do nadużyć. W niektórych miastach je postawili i skończyło się na kradzieżach woreczków, lol!! Mam nadzieję, że chociaż chodniki były po tym czyste!! W skrócie: zamiast wziąć jeden woreczek, ludzie brali po 40, a nawet i wszystko... Ludzie są „wspaniali”... jak zwykle.

Przetłumaczony francuski
    Ratonlaveur
    Ratonlaveur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgłosiłem sprawę do urzędu miasta, żeby w końcu coś z tym zrobili :)

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 26

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post