Skubanie przednimi ząbkami.

D
Dianodhr Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Przychodzę dzisiaj do was z dość nietypowym pytaniem.

Chciałabym po prostu zrozumieć zachowanie mojego psa, którego kompletnie nie umiem zinterpretować!

Ostatnio mój Loulou ciągle podgryza mnie samymi koniuszkami zębów po rękach, dłoniach, a właściwie wszędzie, kiedy mamy czas na przytulaski.

To w ogóle nie przypomina podgryzania u szczeniaków, to raczej takie skubanie, jakby drapał ząbkami albo szukał u mnie „pcheł”.

Za każdym razem mnie to śmieszy (choć czasem trochę boli 😅), ale naprawdę nie wiem, czy mam to rozumieć jako normalne zachowanie, czy jako sygnał w stylu „weź się odczep, męczysz mnie”, czy może coś zupełnie innego!

Dzięki wszystkim :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • sarahtattouille
    Sarahtattouille Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja sunia borderka robi dokładnie to samo, a ma 7 miesięcy... 

Jest niesamowicie łagodna, to taka kochana psinka i powiedziano mi, że robi to, żeby okazać mi czułość! Ma w sobie tyle miłości, że zupełnie w to nie wątpię.

Uspokajam ją, gdy za bardzo się nakręca, ale myślę, że to po prostu jej sposób na okazanie miłości 🥰

Przetłumaczony francuski
    S
    Sofga Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wystarczy trochę poszperać w sieci. Mój robi tak samo przy porannym przytulaniu – najpierw podgryza kołdrę, a potem moje przedramiona, zawsze podczas pieszczot. W ten sposób pokazuje, jak bardzo ci ufa i jak mocno cię kocha. To po prostu czysta miłość 😍🙂
    Przetłumaczony francuski
    Alysszen
    Alysszen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Moja 10-miesięczna sunia robi mi to samo podczas wspólnych przytulasów. To jej sposób na okazanie troski i zadbanie o Ciebie – robi Ci „toaletę” tak samo, jak robi to sobie albo naszym kotkom. I jest to super urocze! Dopóki nie podgryza, pozwalam jej na to. Uszczypnęła mnie tylko raz, a że zna słowo „Ała”, wystarczyło jedno „Ała”, żeby się zreflektowała i przestała (dzięki temu lepiej kontroluje teraz swoją siłę, bo wiedziałam przecież, że to nie było specjalnie).

Przetłumaczony francuski
    Loulou345
    Loulou345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mój pies robi dokładnie to samo... tylko że bardziej na nią. Myślę, że to normalne, a szczerze mówiąc, nigdy go przed tym nie powstrzymywałem.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Marine22 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może to po prostu jakieś szczenięce nawyki, które wracają w okresie buntu... ale trzeba to skorygować.

Mój sposób: 1) przekierowuję gryzienie na zabawkę, 2) jeśli to nie działa, wstaję i ignoruję go przez 30 sekund, a potem wracam.

I powtarzam to w kółko, aż przestanie podgryzać.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Jak dla mnie, on się po prostu wami zajmuje :) wybiera wam pchły...

Przetłumaczony francuski
    D
    Dianodhr Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ma prawie 9 miesięcy i wcześniej, jak był młodszy, tego nie robił.

I to naprawdę tylko przy mizianiu, a nie w trakcie zabawy czy w innych sytuacjach.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post