Skutki uboczne kortyzonu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam 3-letnią suczkę husky, która od prawie 4 miesięcy przyjmuje kortyzon w tabletkach. Ma problem ze stanem zapalnym wątroby o nieznanej przyczynie (prawdopodobnie po jakimś zatruciu). Powoli wraca do zdrowia, ale skutki uboczne leku są bardzo uciążliwe – sunia bardzo dużo sika i nawet 1-2 razy dziennie zdarza jej się „awaria” w domu. Wcześniej działo się to 3-4 razy dziennie, ale po zmniejszeniu dawki sika w mieszkaniu 1-2 razy. Próbowaliśmy już różnych sposobów: częstych spacerów, ograniczania wody, a nawet pieluch dla psów, ale te za każdym razem przemakały.

Mamy wrażenie, że to nietrzymanie moczu nigdy się nie skończy, mimo rad weterynarza.

Czy przechodziliście kiedyś przez coś podobnego? Czy później wszystko wróciło do normy?

Dzięki!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Blanchefleurd Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hejka! Tak, miałam bardzo podobną sytuację z moją sunią chihuahua. Ma poważną niedomykalność zastawki mitralnej i też zmagała się ze stanami zapalnymi — dostawała Orapred (substancja czynna: prednizolon) w syropie i szczerze mówiąc, zadziałało to super. Miała bardzo silny kaszel, straciła apetyt i ciągle była zmęczona… Po tym leku kaszel prawie zniknął, mała odzyskała energię i teraz ma wręcz wilczy apetyt 😂 Jeśli chodzi o sikanie, to na początku też zdarzało jej się popuszczać (uroki sterydów...), ale przy powolnym zmniejszaniu dawki i pilnowaniu godzin spacerów naprawdę się to poprawiło. Nie trać nadziei, to wymaga czasu, ale wszystko może się jeszcze ułożyć ❤️

Przetłumaczony francuski
    R
    Reb_jsn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Moja sunia Maddie też jest na sterydach, choruje na chorobę autoimmunologiczną (ma problem z płytkami krwi). Ona też bardzo dużo pije i często sika. Po kilku miesiącach dorobiła się wrzodów żołądka, co doprowadziło do krwotoku wewnętrznego. Brała wtedy mnóstwo leków, zwłaszcza przeciwbólowych. Dwa tygodnie temu miała przetaczaną krew. Na szczęście już czuje się lepiej. Poziom czerwonych krwinek się podniósł, ale nadal ma lekką anemię (minęło jeszcze zbyt mało czasu, żeby organizm zdążył sam zregenerować wszystkie komórki). Po transfuzji odzyskała apetyt (sterydy dostawała wtedy w zastrzykach). Teraz musi wrócić do leków w formie doustnej, ale widzę, że traci apetyt – może po prostu nie odpowiada jej smak lekarstwa. Jesteśmy zmuszeni podawać jej te sterydy ze względu na jej chorobę, pewnie nie ma innego wyjścia... Czy mieliście podobne doświadczenia? Macie jakieś rady?
    Przetłumaczony francuski
    Fidel7273
    Fidel7273 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mój weterynarz przepisał mojemu psu kurację kortyzonem i skutki uboczne są po prostu okropne: ogromne pragnienie, sikanie na potęgę... Nie wiem już, co robić i zastanawiam się, jak długo to jeszcze potrwa... Uważam za niedopuszczalne, że weterynarz mnie o tym nie uprzedził. Zamierzam go o tym poinformować, bo jeśli coś się stanie mojemu psu... Wielkie dzięki za wszystkie wasze rady! Próbowałam już pieluch, ale on je ściąga...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, i bardzo często z czasem u psa pojawia się mnóstwo obrzęków; biedny młody psiaczek.

Wiadomo, fitoterapia nie uleczy wszystkich dolegliwości, ale zaufajcie Enicii.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Długo szukałam naturalnych i skutecznych sposobów na skutki uboczne leków, które przepisał mój poprzedni (niekompetentny) weterynarz. Dzisiaj dzielę się z Wami moim odkryciem: Green world (na ich stronie jako Biophytonature). Ich linia dla zwierzaków jest chyba całkiem nowa, ale przede wszystkim bardzo skuteczna. A co do składu – nie mam żadnych zastrzeżeń!

Podrzucam Wam link, żebyście mogli sami ocenić. Ceny nie są wygórowane, a do tego produkty są produkowane we Francji!!

http://www.biophytonature.com/fr/#

Dajcie znać, co o tym sądzicie – u mnie raz spróbować znaczyło pokochać!!!

Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Enicia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć... No cóż, mój pies miał spore problemy z wątrobą, bardzo źle trawił i miał kiepskie wyniki krwi. Przeszłam z nim na dietę BARF, czyli surowe mięso, które jest bardzo lekkostrawne (wszystko jest fajnie wyjaśnione na stronach o tej tematyce), i od razu poczuł się lepiej.

Mimo to wyniki nadal nie były dobre, więc weterynarz przepisał mu tabletki z kortyzonem. To niestety odbiło się na nerkach, a że to starszy psiak, to była to trudna sytuacja – wątroba się regeneruje, ale nerki już nie... Jakiś czas później mój pies zatruł się tabletką na pchły i zastanawiam się, czy to nie skutki uboczne tego leku wywołały tak fatalne wyniki wątrobowe. Moja rada, którą usłyszałam od innych specjalistów: podawajcie kortyzon tylko w ostateczności, gdy pies bardzo cierpi. Ja podawałam go tylko przez 15 dni zamiast zalecanego miesiąca, bo to niszczy nerki, a skutki uboczne są straszne. Na sam koniec życia – tak, kortyzon ulży biednemu psiakowi, któremu nie da się już pomóc, ale przy problemach zapalnych wątroby radzę Wam przejść na surowe jedzenie i uzupełnić dietę naturalnymi tabletkami przeciwzapalnymi, które u mojego psa okazały się bardzo skuteczne, jak desmodium, czarci pazur i ostropest plamisty. Strony takie jak Vis Medicatrix świetnie doradzają w kwestiach zdrowotnych naszych zwierzaków, możecie też poszukać weterynarza homeopaty – to naprawdę wyjdzie Waszemu psu na dobre. I to tyle... Dzięki temu wszystkiemu na pewno poczuje się znacznie lepiej, jestem o tym przekonana!

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post