Sterylizacja a laktacja

Sylvie Anne 81
Sylvie anne 81 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

W kwietniu zeszłego roku adoptowałam moją suczkę Mimi, która ma około dziesięciu lat. Nie była wysterylizowana i przeszła ciążę urojoną. Weterynarz poradził mi, żeby ją wysterylizować, aby uniknąć takich problemów w przyszłości, bo według niego będą się one regularnie powtarzać.

Zabieg miała w lipcu, ale w sutkach wciąż ma mleko, mimo że przeszła już jedną kurację. Teraz jest w trakcie drugiej, która ma trwać pełny miesiąc. Zaczęłyśmy ją w zeszłym tygodniu, ale nie widać żadnej poprawy – mleko nadal tam jest...

Mój wet powiedział mi, że jeśli mleko nie zniknie, może dojść do infekcji... a na razie wygląda na to, że wcale nie schodzi. Jakie mogą być tego powikłania i jak poważny może stać się ten problem?

Nie jestem fanką faszerowania psa lekami, więc czy znacie może jakieś naturalne sposoby na wypadek, gdyby leczenie farmakologiczne nie przyniosło efektów?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Sylvie Anne

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Boxy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To świetnie, że wszystko się u niej ułożyło. Jasne, śmiało pisz w razie potrzeby 😉
    Przetłumaczony francuski
    Sylvie Anne 81
    Sylvie anne 81 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, chciałam bardzo podziękować wszystkim, którzy się udzielili. Przez problemy z połączeniem nie mogłam zrobić tego wcześniej.

Problem z laktacją u mojej suni został już w końcu rozwiązany, ale niestety pojawił się kolejny, o którym napiszę w osobnym poście.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli masz zamiar faszerować suczkę Galastopem, to ja podziękuję – ten lek jest zdecydowanie zbyt inwazyjny. Pomyśl o fitoterapii, np. o niepokalanku czy karczochu. Skonsultuj się z weterynarzem, który zna się na rzeczy; u Genesys to się super sprawdziło.

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

Wygląda na to, że pierwsza kuracja już była nieskuteczna, a teraz trwa drugie podejście i też bez żadnych widocznych efektów, jak pisze autorka posta...

U niektórych leczenie farmakologiczne nie zawsze się sprawdza, a testowanie kolejnych leków... na dłuższą metę to też nie jest obojętne dla zdrowia.

Stąd pewnie prośba autorki o jakieś bardziej naturalne metody.

Przetłumaczony francuski
    Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jasne, Proveto, ale czy laktację można w ogóle uznać za chorobę?

Czy suczki nie przechodzą same na dietę, żeby zatrzymać produkcję mleka?

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Jak przy każdej chorobie, istnieją tak zwane „domowe sposoby”, ale zalecenia, które może wydać lekarz weterynarii, pozostają najskuteczniejszą metodą przy tego typu problemach. Mogą one być naprawdę niebezpieczne dla suczki, jeśli nie zostaną szybko podjęte odpowiednie kroki.

Pozdrawiam,

Vincent

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Przegłodzenie suczki może pomóc w zatrzymaniu laktacji, warto spróbować.

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

Dzień dobry

Warto sprawdzić, czy nie ma żadnych przeciwwskazań w przypadku Twojej suni... Ale o omlecie z pietruszką (całym pęczkiem) wspomniała nam nasza hodowczyni.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post