Suczka nie chce jeść ani wychodzić na spacery po sterylizacji

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja sunia została wysterylizowana trzy dni temu i od tego czasu nie chce tknąć niczego ze swojej miski. A przecież to ta sama karma co wcześniej! Dawałam jej też ryż – trochę zjadła, ale nie dokończyła. Co ciekawe, przez pierwsze dwa dni po zabiegu jadła bez problemu! Za to cały czas pokazuje, że jest głodna i chętnie wcina wszystkie smaczki, które jej daję. Drugi problem jest taki, że nie chce w ogóle chodzić na spacery. Może boi się, że znów pójdziemy do weterynarza? Ale jak tylko poczuje szansę na podkradnięcie kości od sąsiada, to od razu jest zainteresowana wyjściem! To tyle, jeśli moglibyście mi coś podpowiedzieć, byłoby super, bo trochę się martwię. Miłego dnia! 😌

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Twoja suczka nie chce już chodzić na spacery, ale to może być po prostu kwestia bólu – czuje jakiś dyskomfort! Sterylizacja to niby rutynowy zabieg, ale dla psa to jednak spore obciążenie.

Chce jeść tylko to, na co ma ochotę, a Ty pewnie skaczesz wokół niej i bardzo ją rozpieszczasz – nie mówię tego z wyrzutem, bo sama mam tak samo, ale ona o tym doskonale wie i to wykorzystuje! Smaczki zawsze smakują lepiej niż karma! Jak naprawdę zgłodnieje, to zje swoje chrupki!

Jeśli chodzi o karmę, to zgadzam się z opinią użytkownika Jopetitpointer123 – Friskies to naprawdę nic dobrego dla psów. Ich reklamy tylko mnie śmieszą, bo to czyste kłamstwo. Jest tam więcej zbóż niż mięsa, a właściwie to mięsa nie ma tam prawie wcale.

Oto link, który wyjaśni Ci, jak odpowiednio dobrać karmę dla swojego psa.

http://nosamisleschiens.fr/comment-choisir-les-meilleures-croquettes-pour-son-chien/

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Karm z marketu absolutnie nie kupujcie, podobnie jak tych rzekomo „premium” (Royal Canin, Pro Plan...). Jedyne karmy, które są nieco lepsze, to te bezzbożowe. Oto dwie najlepsze marki: ORIJEN i Power of Nature Meadowland Mix. A najlepiej to przejdźcie na BARF albo RAW FEEDING – to może kosztować naprawdę grosze, jeśli tylko znajdziecie dobre źródła.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wcale się nie dziwię, że ona nie chce tej karmy. To przecież nie kura (nawet dla kur zboża wcale nie są zdrowe), tylko mięsożerca, który je mięso, kości i podroby.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Do tego chętnie wcina gryzaki 👌

Friskies to najgorszy syf, a ryż jest bardzo szkodliwy dla psów. Zmień tę karmę natychmiast, nikt ci nigdy nie mówił o tym, jak niebezpieczny jest Friskies?

(zboża pełnoziarniste 63%), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (8%*), produkty pochodzenia roślinnego, oleje i tłuszcze, roślinne ekstrakty białkowe, substancje mineralne, warzywa (0,08% warzyw w proszku, co odpowiada 0,5% warzyw).

Zboża (bardzo złe dla psa)

Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (kopyta, pióra, wymiona, dzioby itd.)

Zresztą reszta składu jest do bani, tą karmą powoli zabijasz swojego psa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Po pierwsze: przestań dawać jej smaczki! Szybko załapie, że jak pogardzi miską, to dostanie łakocie ;) Zostawiaj jej jedzenie do dyspozycji. Ewentualnie namocz karmę w ciepłej wodzie, żeby bardziej nęciła zapachem, albo dolej odrobinę bulionu. Zdrowy pies sam się nie zagłodzi. Daj jej na początku samej zdecydować. Czym ją karmisz? Jeśli sytuacja się nie zmieni, pomyśl o zmianie marki karmy. Próbowałam już namaczać jej karmę w wodzie, ale chciała jeść tylko po jednej kuleczce i po zjedzeniu około dziesięciu sztuk nie chciała już ani jednej więcej...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dajesz jej gryzaki ze skóry wołowej? To bardzo szkodliwe i niebezpieczne: http://www.syntonieanimale.com/res/site62148/res623245_OsCuirBrutMortelPourVotreChien.pdf

Jaką karmę jej podajesz?

Nie daję jej żadnych kości. Dostaje karmę Friskies i ryż. Zdarza się, że zje trochę ryżu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Myślę, że najlepszą radą będzie po prostu podpytać weterynarza. Od razu poczujesz się lepiej. Moja kotka była sterylizowana, bo miała zbyt częste i bardzo męczące ruje. I wyobraź sobie, że dwa dni po zabiegu znowu zaczęła się tak zachowywać. Naczytałam się w internecie mnóstwo strasznych rzeczy i po tygodniu w końcu zdecydowałam się znowu pójść do weta. Efekt był taki, że od razu dostałam odpowiedź i przestałam w kółko siedzieć na forach. Idź jutro albo chociaż zadzwoń, tak będzie lepiej dla was obu.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dajesz mu kości ze skóry wołowej? To bardzo szkodliwe i niebezpieczne: http://www.syntonieanimale.com/res/site62148/res623245_OsCuirBrutMortelPourVotreChien.pdf

Jaką karmę mu podajesz?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Po pierwsze, przestań dawać jej smaczki! Szybko załapie, że jeśli odmówi miski, to dostanie smakołyki ;) Zostaw jej miskę do dyspozycji. Ewentualnie namocz karmę w ciepłej wodzie, żeby była bardziej apetyczna, albo dodaj do niej trochę bulionu. Zdrowy pies sam się nie zagłodzi. Na początku pozwól jej samej o tym decydować. Czym ją karmisz? Jeśli to się będzie utrzymywać, może warto pomyśleć o zmianie marki karmy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

A czy ona nie ma przypadkiem dodatkowo jakiegoś problemu z zębami?

Nie wydaje mi się. Mam ją od miesiąca (jest ze schroniska) i kiedy byliśmy pierwszy raz u weterynarza, nic nie wspominał o problemach z zębami. Poza tym bez problemu zajada kości do gryzienia 👌

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post