Szczeniak atakujący twarz

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Adoptowałam samczyka, krzyżówkę buldoga francuskiego z owczarkiem australijskim.

Bardzo gryzie, mimo że ma wszystkie potrzebne zabawki.

Kiedy gryzie, podsuwam mu zabawkę, żeby zajął się nią, ale on woli łapać mnie za rękę, ubrania, koce itp. Mówię mu wtedy stanowcze „nie”, ale on nakręca się jeszcze bardziej i gryzie mocniej. Próbowałam więc techniki z piszczeniem „ał”, mówiono mi też, żeby łapać go za pysk albo za skórę na karku. Nie robię tego agresywnie, zresztą te wszystkie techniki „kontaktowe” mnie męczą, ale „nie” i „ał” nie wystarczyły za pierwszymi razami. A dzisiaj, chociaż wychodzę z nim 4-5 razy, żeby się wybiegał przez 10-15 minut na spacerze (na zewnątrz za dużo się nie rusza, mimo że go prowadzę), gryzł strasznie mocno. Siedziałam na kanapie, a on ugryzł mnie mocno w ramię. Złapałam go za pysk, a jak tylko puścił, spróbował zaatakować mi twarz, skacząc na mnie. Następnym razem spróbowałam metody z karkiem – to samo, tylko był jeszcze bardziej agresywny i o mało nie dziabnął mnie w usta.

Za trzecim razem znowu był mega agresywny. Pomiędzy tymi sytuacjami odstawiałam go na podłogę, żeby zajął się sobą, bo nie chciałam już z nim przebywać przy takim zachowaniu.

Nie wiem, co robić. Zaczynam panikować, bo jestem kobietą, mieszkam sama, a on to mały samczyk, który wydaje się mieć charakterek, a jego mama podobno też była trochę agresywna. Boję się, że nie podołam, że nie uda mi się go wychować... Nie wiem, czy jego zachowanie jest normalne w tym wieku (8 tygodni i 1 dzień). Boję się Świąt, bo będzie miał kontakt z dziećmi... Martwię się o moich siostrzeńców i siostrzenice, którzy mają od roku do 5 lat. Nie chcę, żeby zrobił im krzywdę, skoro na mnie już zostawia spore ślady po zębach.

Przepraszam za tak długi wpis.

Jutro będzie w towarzystwie dorosłej suczki. Może ona go trochę utemperuje podczas zabawy i coś do niego dotrze?

Dzięki.

Mot22

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

27 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kimko8618
    Kimko8618 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na bank ta babka nawciskała ci kitu 🤪

Z takimi rodzicami i w wieku zaledwie 6 tygodni, życzę ci dużo siły i cierpliwości!

Mam nadzieję, że chociaż spisała z tobą porządną umowę przekazania...

Żeby wychodzić z nim do innych psów, musi być najpierw zaszczepiony... Uważaj też na dzieci, na pewno będą lgnąć do takiej „puchatej kuleczki”, a on nie zna jeszcze żadnych psich zasad, więc... 🙅

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ta kobieta, która ci go dała, nagadała ci bzdur i kompletnie nieodpowiedzialnie podeszła do tych psów – straszna szkoda! Nie bez powodu nie wolno oddawać szczeniaków przed ukończeniem 8. tygodnia życia. Teraz kluczowe jest, żebyś zapoznał go ze zrównoważonymi psami, które nauczą go psiego języka. Jeśli teraz o to nie zadbasz, to gdy dorośnie, będzie miał ogromne problemy z komunikacją z innymi psami.
    Przetłumaczony francuski
    Jean-Yves
    Jean-yves Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A jeśli Twój pies boi się innego psa, to przede wszystkim go nie głaskaj – pozwól mu samemu poradzić sobie z sytuacją, dopóki nie grozi mu niebezpieczeństwo. Zachowaj spokój i opanowanie. Głaskanie szczeniaka, który się boi, to dla niego komunikat, że ma rację, czując strach. Jeśli jednak on się boi, a widzi, że Ty jesteś spokojny i zrelaksowany, to właśnie to go najlepiej uspokoi.

Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czyli nikogo to nie szokuje? Twój szczeniak ma 7 tygodni, więc jest zdecydowanie za młody na adopcję. W tym wieku nie nauczył się jeszcze najważniejszych rzeczy... w tym hamowania gryzienia, radzenia sobie z frustracją czy psich kodów. Zaczyna życie z dużymi brakami, co tylko skomplikuje mu przyszłość. To znaczy, że nie został nawet zaczipowany ani zaszczepiony?

Przetłumaczony francuski
    Jean-Yves
    Jean-yves Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zazwyczaj nauka hamowania gryzienia odbywa się podczas zabawy z rodzeństwem. Ponieważ Twój maluch nie miał na to czasu, teraz to zadanie spada na Ciebie. Kiedy więc zacznie Cię podgryzać, wydaj z siebie wysoki pisk (dokładnie tak, jak robią to szczeniaki między sobą), żeby zrozumiał, że Cię to zabolało. Zostaw dłoń przed jego pyszczkiem – jeśli ją poliże albo się odwróci, to znaczy, że załapał. Pewnie trzeba będzie to powtórzyć kilka razy, ale on szybko zrozumie i nauczy się kontrolować siłę uścisku.

No i faktycznie, musisz go koniecznie socjalizować i dawać mu okazję do spotkań z innymi psami. Pamiętaj jednak, że muszą to być zrównoważone zwierzaki, które nie zafundują mu żadnych złych doświadczeń.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To faktycznie 2 listopada..

Ta pani wszystko przeliczyła i powiedziała nam, że jest okej. Z piątki szczeniaków jeden został odebrany nawet już w poniedziałek.

Spróbuję z tym parkiem. Ale muszę przejechać 15 km, żeby do jakiegoś dotrzeć, mam nadzieję, że znajdą się tam jacyś kumple... taka trasa nie będzie zbyt uciążliwa dla szczeniaka, a później dla psa, jak już dorośnie? (Domyślam się, że to jak ze wszystkim – kwestia przyzwyczajenia.)

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli nie masz w swoim otoczeniu żadnego psa, chodź codziennie do parku, w którym bywa dużo innych czworonogów, i zachęcaj malucha do zabawy z nimi.

Tylko inne psy potrafią nauczyć szczeniaka, jak stać się naprawdę fajnym psem.

Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No to 2 listopada nie wchodzi w grę, bo wtedy maluch nie miałby nawet 2 miesięcy, a to jest zabronione :( Mam nadzieję, że zdążył się nauczyć od mamy i rodzeństwa, jak kontrolować gryzienie, bo inaczej będziecie mieli z nim naprawdę ciężko.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wszystkim. Co do szkoły dla psów, to nie jestem pewna, czy mam jakąś w okolicy, a na razie finanse nie bardzo mi na to pozwalają. Dbanie o niego, jedzenie, zabawki, nagrody, weterynarz itp. – tak, ale szkoła to dodatkowy koszt, którego mój budżet może nie udźwignąć.. :/ Poza tym mam go od czwartku. Urodził się 2 listopada. Z innymi podobno nie ma żadnych problemów. Mamy nawet nie mogliśmy zobaczyć, bo była zbyt agresywna wobec osób, które przychodziły, a taty właścicielka chce się niedługo pozbyć, bo z synem nie zawsze się dogadują. Nic więcej nam nie powiedziała... :/ Dzięki wam.
    Może po prostu chciała chronić swoje maluchy :/ Właściciele mamy szczeniaka nie brzmią zbyt fajnie – oddawanie maluchów o wiele za wcześnie i pozbywanie się własnych psów... to brzmi naprawdę podejrzanie. Ze szczeniakiem przy dużej cierpliwości powinno być lepiej, jest jeszcze malutki i ma czas, żeby się zmienić ^^ Ale fakt, będzie ciężko, jeśli nie nauczył się jeszcze psiej komunikacji i zasad zachowania.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wszystkim.

Jeśli chodzi o psią szkołę, to nie jestem pewna, czy znajdę coś w mojej okolicy, a w tym momencie finanse średnio mi na to pozwalają. Opieka, dobre jedzenie, zabawki, smaczki, weterynarz itp. – to jak najbardziej, ale obawiam się, że psiej szkoły nie dam rady już dorzucić do budżetu.. :/

A poza tym, maluch jest u mnie od czwartku. Urodził się 2 listopada. Z innymi szczeniakami podobno nie ma żadnych problemów. Mamy w ogóle nie mogliśmy zobaczyć, bo była zbyt agresywna dla odwiedzających, a taty właścicielka chce się niedługo pozbyć, bo nie zawsze dogaduje się z synem. Nic więcej nam nie powiedziała... :/

Dzięki wam.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 27

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post