Szukam waszych doświadczeń z operacją więzadeł krzyżowych

Rinrin
Rinrin Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, Cortex doznał kontuzji dziś rano (skonsultowałam się z dwoma różnymi weterynarzami, żeby mieć pewność). Stało się, co się stało – zerwane więzadło w lewym kolanie. Pierwszy weterynarz zapowiedział od 4 do 8 miesięcy rehabilitacji, drugi uważa, że pies powinien dojść do siebie już po 3 miesiącach. Ceny też są skrajnie różne: jeden wycenił zabieg na około 4300 zł, a drugi na około 1700 zł (pieniądze nie są problemem). W obu przypadkach usłyszałam, że niezależnie od wyniku operacji, u Cortexa rozwinie się artroza i z wiekiem staw będzie go bolał.

Chciałabym wiedzieć, czy ktoś z was przechodził przez coś podobnego? Jak przebiegła sama operacja? Czy rekonwalescencja była pomyślna? Co można zrobić, żeby oszczędzić mu bólu w przyszłości?

Bardzo martwię się o Cortexa (dostaje leki przeciwzapalne do czasu operacji, która jest zaplanowana na poniedziałek o 8:45). Nie wiem jeszcze, którego lekarza wybrać, a obaj wyznaczyli mi termin, więc jeden muszę odwołać...

Jestem kompletnie zagubiona 😞

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

53 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Rinrin
    Zgłoś
    Cortex już wrócił (rana jest spora, ale porządnie zszyta), weterynarz zajmował się nim przez półtorej godziny. Mam teraz do przestrzegania cały protokół opieki. Przez pierwsze 7 dni ma całkowicie odpoczywać, a potem zacznę bardzo delikatnie rozruszać mu staw. Szwy zdejmujemy za 10 dni. Musi brać dwa leki przeciwbólowe i dwa antybiotyki dziennie. Weterynarz uprzedził mnie też o ryzyku odrzutu (szycie musi wytrzymać przynajmniej 3 pełne miesiące), więc pewnie jeszcze nie raz spanikuję 😂 Na razie śpi, pewnie jeszcze jest oszołomiony po narkozie. Zostanę przy nim dzisiaj w nocy.
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Super! Bardzo się cieszę, że wszystko dobrze poszło. Teraz życzę Cortexowi szybkiego powrotu do zdrowia, tylko bez żadnych szaleństw!...
    Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś
    Dzięki za wasze wiadomości! Klatka jest już przygotowana ze wszystkimi wygodami, żeby mógł spokojnie odpoczywać. Planuję też zająć mu czymś głowę, żeby miał jakąś stymulację umysłową. Przez pierwsze 15 dni będę nieugięta – tylko wyjścia na smyczy do ogrodu. Po tym czasie zaczniemy 5-minutowe spacery na smyczy ze wspomaganiem chodzenia (kupiłam już specjalną chustę do noszenia i jesteśmy umówieni u protetyka, żeby dobrać odpowiednią ortezę na kolano). Idziemy też do weterynarza osteopaty. Naprawdę chcę, żeby mój wielki wilk jak najlepiej doszedł do siebie.
    Przetłumaczony francuski
    Ktrine37
    Ktrine37 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To świetna wiadomość, na pewno odetchnęłaś z ulgą 😉 Teraz pozostaje tylko poczekać do 17:00 (pewnie czas będzie Ci się strasznie dłużył...), żeby w końcu wyściskać swojego kochanego psiaka 🙂.

Czekamy na wieści wieczorem!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Super wieści! Choć było mało prawdopodobne, żeby coś poszło nie tak, to zawsze jest ogromna ulga, kiedy dostaje się wieści już po operacji! Życzymy mu spokojnego wybudzania, niedługo już wróci do swojego przytulnego kącika.
    Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś

Dzięki Tania i Jazz, już po operacji, Cortex wybudził się w klatce. Weterynarz wyjaśnił mi, że najbliższe dwie godziny będą dla niego bolesne, bo zmniejszył mu dawkę leków przeciwbólowych, żeby mały nie szarpał się w klatce (narkoza wziewna przy mniej obciążającym zabiegu), ale wszystko będzie dobrze, czuje się bardzo dobrze. Odbieram go dzisiaj o 17:00.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie zamartwiajcie się tak bardzo! (Wiem, łatwiej powiedzieć niż zrobić, zwłaszcza jak człowiek z natury się stresuje). Już niedługo na pewno będziecie mieć dla nas dobre wieści...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

🤞 Wszystko będzie dobrze

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś

Cortex jest u weterynarza. Będę mieć jakieś wieści około 11:00, a powrót do domu planujemy w okolicach 17:00. Będę was informować na bieżąco.

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś
    W drodze do weterynarza. Noc była bardzo ciężka, to niesamowite, ile miejsca w naszym życiu zajmują te nasze futrzaki 😢
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 53

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post