Szukam waszych doświadczeń z operacją więzadeł krzyżowych

Rinrin
Rinrin Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, Cortex doznał kontuzji dziś rano (skonsultowałam się z dwoma różnymi weterynarzami, żeby mieć pewność). Stało się, co się stało – zerwane więzadło w lewym kolanie. Pierwszy weterynarz zapowiedział od 4 do 8 miesięcy rehabilitacji, drugi uważa, że pies powinien dojść do siebie już po 3 miesiącach. Ceny też są skrajnie różne: jeden wycenił zabieg na około 4300 zł, a drugi na około 1700 zł (pieniądze nie są problemem). W obu przypadkach usłyszałam, że niezależnie od wyniku operacji, u Cortexa rozwinie się artroza i z wiekiem staw będzie go bolał.

Chciałabym wiedzieć, czy ktoś z was przechodził przez coś podobnego? Jak przebiegła sama operacja? Czy rekonwalescencja była pomyślna? Co można zrobić, żeby oszczędzić mu bólu w przyszłości?

Bardzo martwię się o Cortexa (dostaje leki przeciwzapalne do czasu operacji, która jest zaplanowana na poniedziałek o 8:45). Nie wiem jeszcze, którego lekarza wybrać, a obaj wyznaczyli mi termin, więc jeden muszę odwołać...

Jestem kompletnie zagubiona 😞

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

53 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cortex wydaje się naprawdę świetnym psiakiem!

Głowa do góry, za kilka miesięcy to wszystko będzie już tylko złym wspomnieniem, a Wasza więź stanie się dzięki temu jeszcze silniejsza.

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś
    Cortex nadal jest bardzo grzeczny. Odpoczywamy sobie na tarasie, podczas gdy on obgryza swoją łopatkę wieprzową. Obserwujemy ludzi przechodzących przed domem albo oglądamy jeszcze jakiś fajny film przy wspólnym mizianiu (dzisiaj mamy dzień czesania lol). Wiadomo, że nie będzie tak kolorowo przez cały czas, ale na razie to prawdziwy skarb.
    Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś

Trzymaj się, Rinrin! Robisz naprawdę wszystko, co w twojej mocy dla swojego pupila i myślę, że jesteście w dobrych rękach. Wszystko wróci do normy, potrzeba tylko trochę cierpliwości w czasie rekonwalescencji.

Wielkie dzięki Jazz za słowa otuchy i wsparcie! Miło jest znaleźć trochę pocieszenia na forum. Wciąż nie jestem do końca spokojna i znając siebie, będę panikować jak szalona w ten weekend i w poniedziałek, ale staram się nie przelać na niego swojego stresu.

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś

Twój nie wygląda na takiego, więc bez paniki! U mojego poprawiło się, gdy odstawiłam leki przeciwbólowe (na nich nic nie czuł, więc szalał jak głupi), ale to też był inny uraz, no i mój pies jest mega energiczny. Albo śpi, albo wszędzie go pełno, rzadko zdarza się coś pomiędzy.

On właściwie nigdy nie jest pobudzony, no chyba że chce się pobawić, wyjść na dwór albo memła zabawkę – to naprawdę spokojny pies. Ale na spacerach potrafi nieźle błaznować, czego dowodem jest to, jak się teraz załatwił 🤣

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trzymaj się, Rinrin! Robisz naprawdę wszystko, co w Twojej mocy dla swojego pupila. Myślę, że jesteście w dobrych rękach i wszystko wróci do normy, potrzeba tylko trochę cierpliwości podczas rekonwalescencji.
    Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Twój psiak nie wygląda na takiego, więc spokojnie, bez paniki! U mojego poprawiło się, kiedy odstawiłem leki przeciwbólowe (z nimi nic nie czuł, więc forsował się jak głupi), ale to też nie był ten sam uraz, a mój pies jest bardzo energiczny. Albo śpi, albo wszędzie go pełno, rzadko kiedy jest coś pomiędzy.

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś
    Lewina, przerażasz mnie 😰 nawet nie chcę sobie wyobrażać, co by było, gdyby był trudny. Poleciałam zrobić zapasy: szarpaki, piłki sznurkowe, piszczałki i gryzaki, żeby go czymś maksymalnie zająć. Usiadłam z nim na progu domu, żeby poobserwować, co się dzieje – leżał sobie, patrzył i węszył, tak żeby miał jakąś rozrywkę bez forsowania się. W jego wieku nie chciałabym, żeby stracił kontakt ze światem zewnętrznym. Dzięki za głaskanko! Znając go, byłby wniebowzięty (on kocha wszystkich).
    Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trzymaj się Rinrin! Obyście oboje jak najszybciej mieli to już za sobą. Jeśli jest spokojny, to już połowa sukcesu. Mój przy swojej jedynej poważnej ranie był nie do opanowania – strasznie ciężko było go upilnować, żeby się nie ruszał, a trwało to zaledwie nieco ponad dwa tygodnie XD. Wymiziaj go ode mnie mocno!
    Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś

@Dundeemaya, @Tania, dzięki za Wasze wiadomości 🙏

Na razie jest bardzo grzeczny. Weterynarz podał mu zastrzyk przeciwzapalny i muszę mu dawać jedną tabletkę dziennie, żeby uniknąć dalszych problemów. Kupiłam już Chondroflex, żeby zacząć wspierać jego stawy – na pewno mu się to przyda (zapytałam wcześniej weterynarza, czy mogę mu to podawać).

To kochany, bardzo spokojny psiak, ale domyślam się, że to musi być bolesne (nic po sobie nie daje poznać, poza tym, że w ogóle nie stawia tej łapy).

Mam szczerą nadzieję, że nie będzie z tych, co to co chwilę łapią jakieś kontuzje 😅

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Mam nadzieję, że to nie początek jakichś większych perypetii

Trzymaj się

Przetłumaczony francuski
  • 40 komentarzy na temat 53

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post