Szukam waszych doświadczeń z operacją więzadeł krzyżowych

Rinrin
Rinrin Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, Cortex doznał kontuzji dziś rano (skonsultowałam się z dwoma różnymi weterynarzami, żeby mieć pewność). Stało się, co się stało – zerwane więzadło w lewym kolanie. Pierwszy weterynarz zapowiedział od 4 do 8 miesięcy rehabilitacji, drugi uważa, że pies powinien dojść do siebie już po 3 miesiącach. Ceny też są skrajnie różne: jeden wycenił zabieg na około 4300 zł, a drugi na około 1700 zł (pieniądze nie są problemem). W obu przypadkach usłyszałam, że niezależnie od wyniku operacji, u Cortexa rozwinie się artroza i z wiekiem staw będzie go bolał.

Chciałabym wiedzieć, czy ktoś z was przechodził przez coś podobnego? Jak przebiegła sama operacja? Czy rekonwalescencja była pomyślna? Co można zrobić, żeby oszczędzić mu bólu w przyszłości?

Bardzo martwię się o Cortexa (dostaje leki przeciwzapalne do czasu operacji, która jest zaplanowana na poniedziałek o 8:45). Nie wiem jeszcze, którego lekarza wybrać, a obaj wyznaczyli mi termin, więc jeden muszę odwołać...

Jestem kompletnie zagubiona 😞

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

53 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Rinrin
    Zgłoś

Dzięki Jazz17 za odpowiedź, drugi weterynarz wyjaśnił mi cały przebieg operacji (narysował mi nawet schemat, żebym wszystko zrozumiała), naprawdę poświęcił mi czas. Rano wszystko było załatwione raczej pośpiesznie (no ale z jednej strony to klinika, a z drugiej weterynarz z małej miejscowości). Muszę go teraz trzymać w całkowitym spokoju (kupiłam klatkę, żeby go unieruchomić), mój biedny maluch ma spore trudności z poruszaniem się.

Cieszę się, że Twoja psinka już doszła do siebie. To daje mi nadzieję dla Cortexa

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Nie pomogę Ci niestety w kwestii operacji więzadeł krzyżowych, ale moja sunia musiała przejść operację rzepki w wieku półtora roku (wada wrodzona powodująca nawracające zwichnięcia i objawiająca się okresowym utykaniem) i wszystko poszło dobrze. Od tego czasu odzyskała całą swoją energię!

Z kolei koszt operacji był wysoki (ponad 4500 zł).

Jeśli chodzi o artrozę, mój weterynarz powiedział mi, że ryzyko byłoby duże, gdyby stan się pogorszył (czyli bez interwencji), ale po operacji jest ono znacznie mniejsze, stąd też warto było się na nią zdecydować...

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Zgłoś
    Wiem, że czasem udzielają się tu studenci weterynarii. Gdybyście mieli jakieś informacje na temat tej operacji i rekonwalescencji, szczególnie u tak młodego psa, byłabym ogromnie wdzięczna. Cortex ma dopiero 8 miesięcy 😢
    Przetłumaczony francuski
  • 53 komentarzy na temat 53

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post