UGRYZIENIE W PYSK

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Podczas spaceru przechodziłem z psem obok domu pilnowanego przez inne psy.

Niestety mój pies wpadł na „genialny” pomysł i wsadził pysk przez dziurę w siatce.

Został natychmiast ugryziony w pysk przez psa, który pilnował posesji.

Nie wiem, co robić, żeby opatrzyć tę ranę – jeśli macie jakieś wskazówki, to bardzo proszę o pomoc.

Dodatkowo mój pies od tamtej pory nie czuje się zbyt dobrze. Bardzo mało je i ma gorący pysk. Wygląda na naprawdę osłabionego. Czy to może być wynik szoku? Jak myślicie?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Do dezynfekcji użyj żółtej Betadine albo wody utlenionej przy pomocy jałowego gazika, a na ranę nałóż maść Cortanmycetine (dostępną u weterynarza). Jednak zależnie od tego, jak wygląda ta rana, lepiej skonsultować się bezpośrednio z wetem – tak będzie o wiele bezpieczniej... Daj znać, jak się sprawy mają!
    Przetłumaczony francuski
    K
    Kim1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zazwyczaj weterynarze dla bezpieczeństwa zakładają kaganiec psu, który może być agresywny. Wystarczy, że mu to po prostu zgłosisz.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jasne, wielkie dzięki!

Zobaczę, jak minie mu noc i jeśli jutro nie będzie lepiej, to od razu kierunek weterynarz...

Problem w tym, że zabranie go tam to prawdziwa droga przez mękę, bo był już kiedyś bardzo chory. Przez wirusa spędził tydzień w lecznicy i dosłownie otarł się o śmierć. Od tamtej pory weterynarze nie mogą do niego nawet podejść...

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś

Do dezynfekcji myślę, że najlepsza będzie Betadine (żółta lub zielona) rozcieńczona w wodzie!

Może ktoś inny doradzi Ci coś jeszcze lepszego. Są trzy rodzaje Betadine, w tym czerwona, ale każdą z nich stosuje się inaczej (koniecznie sprawdź ulotkę).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No tak, ma wszystkie aktualne szczepienia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie wygląda na to, żeby wdało się zakażenie... Jeszcze trochę krwawi, ale bardzo lekko.

Czym mogę to zdezynfekować?

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś

Najpierw zdezynfekuj to i sprawdź, czy nie ma rany od wewnątrz. Zdarza się, że pies nie ma żadnego śladu na zewnątrz fafli, a w środku potrzebne są szwy. Obserwuj koniecznie, czy nie zacznie puchnąć!

Na Twoim miejscu wybrałabym się do weterynarza. Czy on ma wszystkie aktualne szczepienia?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy wdało się zakażenie? Możesz wrzucić też zdjęcie? Jeśli to nie przejdzie, radzę Ci pójść do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post