Usunięcie śledziony u psa. Potrzebuję waszych opinii

Leav9
Leav9 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim.

Po wykryciu guza, mój pies przeszedł w piątek operację usunięcia śledziony. Czekamy na wyniki w przyszłym tygodniu, żeby dowiedzieć się, czy ten guz jest nowotworowy...

Po dwóch dniach obserwacji w klinice, mój psiak wrócił wczoraj wieczorem do domu. Strasznie się martwię i potrzebuję usłyszeć historie osób, które przeszły przez to samo.

Od wczorajszego wieczora mój pies momentami ciężko oddycha (ma zadyszkę), mimo że nie wykonuje żadnego wysiłku – czy to normalne?

Jest aktywny, ale ma trudności z chodzeniem – nie z osłabienia, ale raczej jakby coś mu przeszkadzało (może blizna?).

Powiedziano mi, żeby pilnować, czy opatrunek jest czysty. Pojawiła się na nim plama krwi – czy to oznacza, że nie jest on już czysty?

I ostatnia rzecz – przez to, że guz zaczął krwawić, mój pies ma anemię, ale jak mogę sprawdzić, czy jego stan się nie pogarsza?

Dziękuję każdemu, kto zechce podzielić się swoim doświadczeniem.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Chrismed Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Mój kochany maluch miał operację tydzień temu. Jest bardzo słaby, ma anemię i zapalenie trzustki po usunięciu guza śledziony, który znajdował się bardzo blisko.

Do jego leczenia włączyłam chlorellę, karmię go strzykawką i pomagam mu przy każdym ruchu.

Mam nadzieję na szybką poprawę, bo bardzo się boję.

Przetłumaczony francuski
    A
    Aspingarfield Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Moja TOBBIE ma jutro operację i strasznie się o nią boję. Tak jak Wy, uratowaliśmy ją przed śmiercią – znaleźliśmy ją na drodze 5 lat temu. To taki miks basseta z yorkiem w wersji XXL, po prostu kochany psiak. Chciałam Was zapytać, czy u Was wszystko skończyło się dobrze?

Dziękuję

Przetłumaczony francuski
    C
    Camelia14 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, mój piesek też miał usuniętą śledzionę w zeszłym tygodniu. Masz już może wyniki? Moja sunia ma 7 lat.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zapytaj swojego weterynarza o leki przeciwbólowe. To nie ma znaczenia, on po prostu nie może cierpieć.
    Przetłumaczony francuski
    Leav9
    Zgłoś

Tak, mam tylko nadzieję, że on nie cierpi. Dzięki w każdym razie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ty i Twój psiak macie ogromne szczęście, że spędziliście ze sobą już 11 lat. Dawaj mu teraz wszystko, co kocha! Żadnych ograniczeń i dużo siły!

Przetłumaczony francuski
    Leav9
    Zgłoś

Mój psiak to mieszaniec gryfona.

Weterynarz ocenił jego wiek na około 13 lat. Przygarnąłem go 11 lat temu, kiedy został porzucony na ulicy...

Przetłumaczony francuski
    Leav9
    Zgłoś

Tak, usunęli całą śledzionę. Psy mogą bez niej normalnie żyć.

Wyniki powinny być w przyszłym tygodniu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Trzeba poczekać na wyniki biopsji. Jeśli niestety guz okaże się złośliwy, nie będę ukrywać, że przewidywana długość życia Twojego psiaka to około 3 miesiące. Bardzo mi przykro! Mam nadzieję, że ten guz okaże się łagodny i że nie ma żadnych przerzutów. Dużo siły i wyściskaj swojego psiaka ode mnie. Jaka to rasa i w jakim jest wieku? Niektóre rasy mają do tego predyspozycje i ten nowotwór często ujawnia się między 6. a 10. rokiem życia.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Trudno Ci coś odpowiedzieć, to wygląda na poważną sprawę

Tak czy inaczej, musi teraz jak najwięcej odpoczywać

Kiedy będziesz miała wyniki biopsji?

Jesteś pewna, że usunęli całą śledzionę??

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post