Wędrówki ze szczeniakiem?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Jak myślicie, ile kilometrów mogę przejść z moim 4-miesięcznym szczeniakiem (mieszaniec Bloodhounda)? Każdego ranka robimy spacer około 6 km, ale to mu już nie wystarcza. Zazwyczaj pod koniec dnia wychodzimy jeszcze na trochę krótszy dystans, tak 4-5 km. Ponieważ piesek jest w fazie intensywnego wzrostu, boję się, żeby go nie przeforsować.

Dzisiaj dostałam propozycję wyprawy na 10 km z przerwą (około 1,5–2 godziny) w połowie trasy. Oczywiście szłabym jego tempem. Mój weterynarz powiedział, żebym po prostu spróbowała... i że jeśli zacznie iść za mną, to będzie znak, że to dla niego za dużo. No ale właśnie – jeśli to faktycznie będzie dla niego za dużo, to nie mam pojęcia, jak go niosę przez resztę drogi, skoro waży już ponad 20 kg. Myślicie, że warto zaryzykować i go wziąć? Nie będzie to dla niego zbyt wielki wysiłek?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Tak, też tak myślałam... ale że nie jestem ekspertką, wolałam dopytać :)

Dzisiejszy spacer został odwołany przez problem z autokarem, który miał nas zabrać. Pojedzie z nami latem, a do tego czasu będziemy kontynuować krótsze spacery. Z kolei mój weterynarz nigdy mi nie mówił, że nasze spacery są dla niego za długie :( powiedziała mi tylko, że powinnam dostosować się do jego tempa i niczego nie wymuszać. A skoro po krótkim wyjściu zawsze chciał więcej, myślałam, że robię dobrze. Będę teraz chodzić z nim na krótsze spacery, nie chciałabym mu zaszkodzić.

Dzięki za wasze odpowiedzi :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nieważne, czy to wędrówka, czy zwykły spacer – 10 km to zdecydowanie za dużo jak na ten wiek, psiak kompletnie się wykończy =) Za kilka miesięcy nie będzie z tym żadnego problemu, ale dla 4-miesięcznego malucha to o wiele za wcześnie na taką trasę!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To zwykły spacer, a nie żadna wyprawa – pomyliłam się w tytule mojego pytania.

Przetłumaczony francuski
    Elodie076
    Elodie076 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie, w tym wieku absolutnie nie zabieraj go na żadne wędrówki!! Może się bardzo szybko wyczerpać i nawet poważnie rozchorować. Myślę, że trzeba z tym poczekać, aż skończy około 7 miesięcy!! 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Szczeniak w tym wieku nie powinien mieć spacerów dłuższych niż 20 minut na raz, i to mniej więcej co dwie godziny... Inaczej mogą się później pojawić problemy w okresie wzrostu... Spróbuj poradzić się innego weterynarza, ale moim zdaniem 10 km to zdecydowanie za dużo!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właśnie wczoraj o to pytałam, ale powiedziała mi, żeby po prostu spróbować... co tak naprawdę wcale nie pomaga mi w podjęciu decyzji.
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post