Wstawanie w nocy do szczeniaka: czy to konieczne?

F
Furania42 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Dzisiaj chciałam Was zapytać, czy ten cały proces jest rzeczywiście aż tak potrzebny i niezbędny? Mój maluch (11 tygodni) ma najwyraźniej bardzo mały pęcherz: w dzień robi siku co 45 minut – 1 godzinę, a rekord, jaki udało mu się wytrzymać w nocy, to 2 godziny...

Od pierwszego dnia wstaję do niego co 2 godziny, żeby go wyprowadzić, tak jak mi radzono. Czytałam też, że szczeniak dość szybko zaczyna wytrzymywać w nocy nieco dłużej i nocne pobudki są przez to przydatne tylko przez kilka dni lub tygodni.

Mój psiaczek dalej sika tak samo często, w nocy wytrzymuje maksymalnie 2 godziny, a i tak najczęściej, kiedy schodzę na dół, zdąży już nabrudzić w salonie (kupa też się zdarza...). Zaczyna już bardzo dobrze rozumieć, że trzeba załatwiać się na zewnątrz, bo jak tylko go wyprowadzę (w dzień czy w nocy), to od razu robi co trzeba w ogrodzie. Jesteśmy więc na dobrej drodze!

Zaczynam być już jednak bardzo zmęczona tymi ciągle zarwanymi nocami. Wstawanie co 2 godziny staje się coraz trudniejsze do pogodzenia z moim samopoczuciem i zmęczeniem, a aż boję się pomyśleć, co będzie, jak w przyszłym tygodniu wrócę na zajęcia!

Dlatego właśnie zastanawiałam się, czy naprawdę muszę dalej tak wstawać, żeby go uczyć, czy może ostatecznie nie jest to aż tak niezbędne. Oczywiście wiem, na jaką przygodę się pisałam, adoptując mojego skarba, więc jeśli ten proces jest faktycznie konieczny, żeby nauczyć go czystości, to będę to robić dalej bez problemu!

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi 🙂

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

57 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nigdy nie wstawałam w nocy, chyba że pies sam się dopominał, to jasne.

Jedynego psiaka, którego miałam od szczeniaka, udało się nauczyć czystości od razu... wzięty w wieku 10 tygodni, a jak miał 12, to już nie było żadnych problemów.

Reszta to psy, które spędziły po kilka miesięcy w schronisku, a ten ostatni siedział w boksie 24/7 i wychodził tylko raz na dwa tygodnie! Nauczył się zachowywać czystość w dwie noce (choć pierwsza to była totalna katastrofa!).

I wiecie co? W tym celu nie zrobiłam absolutnie nic!

Myślę, że jeśli nie ma żadnych problemów psychologicznych czy zdrowotnych, to dla psa jest to naturalne – tak samo jak dla kota, który załatwia się do kuwety albo na zewnątrz.

Z drugiej strony, bardzo dużo z nimi wychodzę (oczywiście biegają luzem w lesie), a przed pójściem spać otwieram drzwi i wołam: na dwór, ostatnie siku!

Swoją drogą często myślę, że jeśli sąsiedzi mnie słyszą, to pewnie mają mnie za wariatkę 🤪

Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Kainate Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też o tym słyszałam, ale wydaje mi się to nieprawdą. Zarówno Leon, jak i Bazyli, już od 3. miesiąca życia świetnie panowali nad zwieraczami i potrafili bez problemu wytrzymać jakieś 7 godzin w nocy oraz 3-5 godzin w dzień, w zależności od aktywności. No, o ile dobrze pamiętam, Bazyli przez miesiąc jeszcze popuszczał parę kropelek z ekscytacji, np. jak nas witał wieczorem po powrocie.

Pewnie każdy piesek dojrzewa w swoim tempie i są tu spore różnice osobnicze, choćby ze względu na samą rasę!

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zresztą, zawsze słyszałem, że zwieracze u szczeniaków rzadko działają w pełni sprawnie przed 4. czy 5. miesiącem życia, chociaż oczywiście zdarzają się wyjątki.

Miłego wieczoru wszystkim!

Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Zgłoś
    W sumie to nie są żadne wyścigi o to, kto najszybciej będzie miał nauczonego czystości szczeniaka. To żaden dramat, jeśli psiak ogarnie temat w wieku 4 miesięcy, a nie 3. Chodzi głównie o to, żeby maksymalnie zabezpieczyć się przed „zaburzeniami w nauce czystości”, typu pies, który ma rok i nadal nie jest nauczony – tak jak mi się to kiedyś przytrafiło... I serio, sprzątanie szczyn i g*wna przez okrągły rok jest mega frustrujące, zwłaszcza że to w końcu po prostu niszczy podłogę (u nas był parkiet). Moim zdaniem najlepszym sposobem, żeby tego uniknąć, jest stworzenie psu odpowiednich warunków do sukcesu, tak żeby mógł jak najlepiej realizować swoje naturalne potrzeby :) To nie znaczy, że każdy pies, który nie ma zapewnionych takich warunków, będzie brudził w domu do roku, ale według mnie to ryzykowne podejście. Trzeba też wziąć pod uwagę, że skoro pracuję w dzień i nie mogę wtedy optymalnie dopilnować nauki, to logiczne jest, żeby wykorzystać do tego noc ^^
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

E tam, co Ty opowiadasz! Każdy robi tak, jak uważa za słuszne. Jesteśmy na forum, żeby wymieniać się opiniami w radosnej i miłej atmosferze 👌

Zresztą widzisz, zgadzasz się ze mną w kwestii zabierania wody na noc.

Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Zgłoś

Czuję tu niezłą ironię, Tania 🙄

Wiesz, jeśli nie chce ci się wstawać, kiedy bierzesz nowego szczeniaka, to nikt cię do tego nie zmusza 🙄

Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Zgłoś

Z kolei ja też zabierałem wodę na noc. Ale późno! Powiedzmy ostatni posiłek o 23:00, ostatnie picie o północy, ostatnie wyjście o 00:30 (+ wyjścia w nocy) i pobudka z powrotem wody o 7:00. Biorąc pod uwagę, że moje psy nie jedzą suchej karmy, tylko są na BARFie, więc i tak piją mniej.

Wiem, że takie podejście niektórych szokuje, ale szczerze mówiąc, uważam oburzanie się o to za lekką przesadę ^^' Dzikie zwierzęta czy psy uliczne nie mają dostępu do wody 24/7, nawet ludzie w niektórych krajach tak nie mają. To w sumie taki „przywilej bogatych”, żeby biegać wszędzie z butelką wody czy bidonem i nie móc znieść uczucia pragnienia przez więcej niż 5 minut. Nawet nie mówiąc o samym pragnieniu – szczeniak, który dobrze napił się wieczorem, nie czuje pragnienia w nocy, po prostu śpi. Chodzi tylko o to, żeby przyzwyczaić go do porządnego picia wieczorem, żeby potem mógł spokojnie iść spać.

To tak samo jak na spacerze – nie zawsze mam przy sobie wodę, ani dla ludzi, ani dla psów, jeśli nie wybieramy się na jakąś wielką wędrówkę i nie ma 40 stopni na zewnątrz. Więc czasem chce nam się pić przez godzinę czy dwie, to przecież nie koniec świata lol!

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś
    No, warto było wstać, nie ma co!
    Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Zgłoś

W każdym razie to wcześniej niż u jednego z moich poprzednich psów, który nauczył się czystości dopiero w wieku roku ^^

Właśnie zajrzałam do moich „archiwów”: Basile trafił do mnie, gdy miał 2 miesiące, a za w pełni nauczonego czystości uznałam go w wieku 3 miesięcy. To znaczy, że wytrzymywał już całą noc i w ciągu dnia nie zdarzały się żadne wpadki, biorąc pod uwagę, że w dni, kiedy pracowałam, płaciłam petsitterowi, żeby wpadał 2 razy dziennie, co pozwalało na spacery mniej więcej co 3-4 godziny.

To o 2 miesiące wcześniej niż u jednego z jego braci z poprzedniego miotu. Rozmawiałam o tym z jego właścicielką, która wyjaśniła mi, że nie wstawała do niego w nocy, tylko zostawiała go w pomieszczeniu łatwym do posprzątania (w łazience).

Trzeba wziąć pod uwagę, że u Basile nauka czystości mogła się nieco opóźnić przez wprowadzenie BARF-a, który wywołał u niego silne biegunki – nawet jak wstawałam w nocy, to zdarzały się wpadki. Gdyby nie to, myślę, że nauka zachowania czystości, jeśli chodzi o grubsze sprawy, byłaby niemal błyskawiczna.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Brawo kainate, szybciej niż inne psiaki nauczył się czystości?

Spokojnie, twój szczeniak się nie odwodni, jeśli nie będzie miał wody w nocy.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 57

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post